Απόψεις|28.12.2018 21:35

Τον Δώνη, τον Νταμπίζα και τα μάτια σας

Ανδρέας Παπαλουκάς

Ολοι το λένε. Κι άπαντες θαυμάζουν την ομάδα που δημιουργεί στον Παναθηναϊκό ο Γιώργος Δώνης. Φίλοι των «πρασίνων», αλλά και αντίπαλοι.

Οι οπαδοί της ομάδας του «τριφυλλιού», που είχαν δει τους «πράσινους» να υποβιβάζονται στα μάτια τους και να διασώζονται κατόπιν σκανδαλώδους απόφασης των μελών της Super League, η οποία έγινε αποδεκτή και από την ΕΠΟ, βλέπουν ένα σύνολο να εξελίσσεται. Να πατάει γερά στα πόδια του, να τρέχει με ασφάλεια, να υπερπηδά επιτυχώς τα περισσότερα των εμποδίων που έχει βρει μέχρι τώρα στο διάβα του.

Το γεγονός ότι στην αρχή της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου ήταν εκ των μεγάλων φαβορί για υποβιβασμό και πλέον βρίσκεται σε θέση εξόδου στο Europa League καταδεικνύει την άκρως επιτυχημένη – μέχρι τώρα – πορεία του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα.

Το εγχείρημα που κλήθηκαν να υπηρετήσουν οι Γιώργος Δώνης και Νίκος Νταμπίζας μόνον εύκολο δεν ήταν. Ακόμα κι αν ενυπάρχει το στοιχείο της υπερβολής με «τα μωρά του Δώνη», καθώς ακόμα και τους Μπουζούκη, Μαυρομμάτη, που πρωτόπαιξαν στη Superl League, «μωρά» δεν τους λες. Δηλαδή, ο Νίνης, που φόρεσε φανέλα βασικού πριν γίνει 17 ετών, τι ήταν; Δεν είχε βγει ακόμα από την κοιλιά του ελληνικού ποδοσφαίρου;

Ολοι από κάπου θέλουν να πιαστούν. Και οι φίλοι του Παναθηναϊκού πιάστηκαν κυρίως από τους Χατζηγιοβάνη και Μπουζούκη, που όντως αποτελούν μεγάλες ελπίδες όχι μόνον για τους «πράσινους», αλλά και για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Κυρίως, όμως, γιατί έχουν σπουδαίους «δασκάλους» δίπλα τους.

Ισως, λοιπόν, ο Γιώργος Δώνης και ο Νίκος Νταμπίζας είναι τα πολυτιμότερα διαμάντια του Παναθηναϊκού. Ο πρώτος σμίλευσε το ακατέργαστο υλικό που του έδωσε ο δεύτερος και οι δυο τους, δικαιότατα, καμαρώνουν για το δημιούργημα των «πρασίνων». Το δημιούργημά τους, για να είμαστε απολύτως ακριβείς.

Ο Δώνης δούλεψε στην ομάδα της καρδιάς του, ο Νταμπίζας επέστρεψε για να φυτέψει και πάλι τις ιδέες τους, της δημιουργίας ομάδας με φτηνά υλικά, ιδέες που είχε ξεριζώσει ο Γιάννης Αλαφούζος κατά την προηγούμενη συνεργασία τους. Αν τον άφηνε να συνεχίσει το έργο του, ο Παναθηναϊκός δεν θα ευτελιζόταν από κάθε Παϊρότζ, ούτε θα κινδύνευε να πνιγεί στα χρέη. Τότε, τον Αλαφούζο, όπως θρυλείται, τον ενόχλησε το ότι ο «Ντάμπι» δεν του έλεγε τις μεταγραφικές του κινήσεις, υπό τον φόβο της διαρροής και κατόπιν του ναυαγίου. Τότε, ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ έδωσε το τιμόνι στον Στραματσόνι, πάτησαν κι οι δυο μαζί το γκάζι κι έριξαν την ομάδα στον γκρεμό...

Ας τους αφήσει, λοιπόν, τώρα ο Αλαφούζος να κάνουν τη δουλειά τους, όπως καλά ξέρουν εκείνοι... Και σίγουρα ζημιωμένος ούτε εκείνος θα βγει, αν και από τον περισσότερο κόσμο του Παναθηναϊκού παραμένει ανεπιθύμητος...

Νίκος ΝταμπίζαςΓιώργος Δώνης