Απόψεις|19.10.2020 21:34

Δίκη Χρυσής Αυγής: Από τη μια ένα παιδί 14 ετών κρατήθηκε κι από την άλλη κανένας κίνδυνος από την «εγκληματική οργάνωση»

Νίκος Τζιανίδης

Ένα παιδί, ετών 14, συνελήφθη κατά τη διάρκεια του μαθητικού συλλαλητηρίου την περασμένη Πέμπτη. Ένα παιδί, ετών 14, παρέμεινε υπό κράτηση μέχρι και τη Δευτέρα το πρωί περιμένοντας να δικαστεί. Τέσσερα βράδια στη φυλακή! Παιδί στα 14, κοιμήθηκε σ’ ένα σκληρό στρώμα, σ’ ένα σκοτεινό κελί, συντροφιά με πόσους άλλους κρατούμενους ποιος ξέρει, συντροφιά με πόσους εφιάλτες και φόβους ποιος ξέρει, περιμένοντας τους δικαστές να το δικάσουν.

Η εισαγγελέας της έδρας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, η κυρία Αδαμαντία Οικονόμου, το ίδιο πρωινό που ένας 14χρονος καρτερούσε τη δίκη του μετά τα τέσσερα βράδια πίσω από τα κάγκελα, πρότεινε να προφυλακιστεί μοναχά ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, ο Γιώργος Ρουπακιάς, που να σημειωθεί δεν είχε αιτηθεί αναστολής.

«Πέρασαν επτά έτη και δεν προχώρησαν σε νέες αξιόποινες πράξεις. Η εκτέλεση των ποινών ισοδυναμεί με ανεπανόρθωτη βλάβη καθώς μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση θα έχουν εκτίσει την επιβληθείσα ποινή», είπε με ένταση στις κουβέντες της (φαντάζομαι) η κυρία εισαγγελέας για τους καθοδηγητές της «εγκληματικής οργάνωσης» και μας κάλεσε – περίπου - να κοιμόμαστε ήσυχοι από εδώ και μπρος… Ήταν η ίδια δικαστική λειτουργός που είχε προτείνει την αθώωση όλων των κατηγορουμένων, πλην του Γιώργου Ρουπακιά, ενώ μάλιστα τότε είχε πει πως από τη δικογραφία δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης!

Μετά την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου, η κυρία Αδαμαντία Οικονόμου πρότεινε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό σε κανέναν, όμως… πριν αλέκτορα φωνήσαι, η εισαγγελέας ζήτησε την «αναγνώριση του ελαφρυντικού για όσους κατηγορούνται μόνο για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση και δεν έχουν άλλη κακουργηματική κατηγορία»… Τόσο ωραία!

Παιδί στα 14, με τη φωτιά στα μάτια, που έσβησε σ’ ένα υγρό κελί, είναι απόλυτα επικίνδυνο να κυκλοφορεί ελεύθερο ή να παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό γιατί ενδέχεται να ταράξει τον ύπνο μας… Άντρες με αγκυλωτούς σταυρούς χαραγμένους στα μπράτσα, με ξέχειλη οργή χωρίς αιτία, καταδικασμένοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, καλό θα ήταν να παραμείνουν ελεύθεροι (σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση) για να μας κρατούν ξύπνιους… Ο βαθύς ύπνος και οι παρενέργειές του είναι το ζητούμενο!

Κυρία εισαγγελεύ, θα σας πω ένα μυστικό: Μην περιμένετε την Ημέρα της Κρίσης. Αυτή έρχεται κάθε μέρα. Και κάθε φορά που ακούγονται οι προτάσεις σας. Και κάτι ακόμη: Μεταξύ της Δικαιοσύνης και της απονομής δικαιοσύνης υπάρχει ανάμεσά τους ένας ολόκληρος κόσμος.

Από τη μια ένα παιδί στα 14 κι από την άλλη μια «εγκληματική οργάνωση». Ποιον να αφήσουμε ελεύθερο; Ιησούν ή Βαραβάν; Ασφαλώς τον Βαραβά!

Αδαμαντία ΟικονόμουΠαύλος Φύσσαςεγκληματική οργάνωσηδίκη Χρυσής Αυγής