Απόψεις|29.12.2018 18:50

«Μηδενική ανοχή»

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Η έκφραση «µηδενική ανοχή» παραπέµπει σε µια αριθµητική κλίµακα, στην οποία µετράµε αν και πόσο αντέχουµε αυτούς που µας ενοχλούν.

Παράδειγµα: Ο σύζυγος που ροχαλίζει, βαθµός ανοχής 3. Ο γείτονας που µαθαίνει ντραµς, βαθµός ανοχής 2. Η ∆ΟΥ µου, ανεξαρτήτως ενεργειών, βαθµός ανοχής 1, κ.ο.κ. Τι σηµαίνει «βαθµός ανοχής 1»; Σηµαίνει ότι όχι να µου µιλήσεις, αλλά και να µε στραβοκοιτάξεις ακόµη, θα σου φέρω στο κεφάλι τον τρίτο τόµο του «Κεφαλαίου» (έκδοση Λειψίας). Τουτέστιν, είµαι έτοιµος να σε χτυπήσω αλλά δεν θα το κάνω, αν δεν µε στραβοκοιτάξεις. Οσο απλώς αναπνέεις, σε ανέχοµαι. Ερχόµαστε τώρα στην έκφραση «µηδενική ανοχή».

Προφανώς σηµαίνει ότι δεν σε ανέχοµαι, ακόµη κι αν απλώς αναπνέεις. Μηδενική ανοχή στην τροµοκρατία σηµαίνει ότι δεν ανεχόµαστε τους τροµοκράτες, ακόµη κι αν αρχίσουν να πηγαίνουν στο κατηχητικό και µοιράζουν καραµέλες αντί για βόµβες. Το µόνο πρόβληµα είναι ότι για να µην ανέχεσαι κάποιον, πρέπει να τον ξέρεις. Αν σας πω ότι δεν ανέχοµαι τον αρχηγό κάποιας φυλής στην Κεντρική Αφρική, τον οποίον δεν γνωρίζω ούτε κατ’ όψιν και πιθανώς να είναι µυθικό πρόσωπο, θα σκεφτείτε «το ’χασε αυτός» (Αν δηλώσω ότι δεν ανέχοµαι όσους δεν γνωρίζω, θα µου πείτε «γιατί, αυτοί που γνωρίζεις σε ανέχονται;»).

Νοµίζω ότι έχει µεγάλο δίκιο ο κ. Χρυσοχοΐδης όταν λέει ότι την τροµοκρατία δεν χρειάζεται να την καταλάβουµε, ούτε να την αναλύσουµε, ούτε τίποτε άλλο. Εκείνο που χρειάζεται είναι να συλλαµβάνουµε όσους παρανοµούν. Αν µαζευτούµε όλοι στην πλατεία Συντάγµατος και φωνάζουµε δυνατά: «∆εν ανε-χό-µα-στε την τρο-µο-κρα-τία», απλώς θα κάνουν τζίρο οι µικροπωλητές και τα φαρµακεία που πουλάνε παστίλιες για τον λαιµό. Οι βόµβες δεν θα σταµατήσουν. Πώς όµως θα συλληφθούν οι τροµοκράτες; Υπάρχουν έντεκα εκατοµµύρια απαντήσεις, όσες και οι κάτοικοι αυτής της χώρας. Εγώ, αν γινόµουν υπουργός Προστασίας του Πολίτη, θα ρωτούσα τους ίδιους τους τροµοκράτες.

Όχι αυτούς που δεν γνωρίζω, αλλά τους άλλους που συνελήφθησαν και βρίσκονται στη φυλακή. ∆ιότι αν οι παλαιότεροι τροµοκράτες δεν µπορούν να συλλάβουν τους νεότερους, τότε δεν µπορεί να τους συλλάβει κανείς. Το συνιστώ ανεπιφυλάκτως, διότι δεν είναι δυνατόν να περιµένουµε µόνο από την Αστυνοµία να πατάξει την τροµοκρατία. Ας κάνουν κάτι και οι ίδιοι οι τροµοκράτες.

τρομοκρατίαανοχή