Απόψεις|02.11.2020 18:14

Η κοινωνία εξοργίζεται σήμερα με τις θεωρίες για «πεταμένα λεφτά»

Βούλα Κεχαγιά

Στις 25 Σεπτεμβρίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, πόσταρε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό που ετιτλοφορείτο: «Αν είχαμε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΕΘ θα είχαμε πετάξει δεκάδες εκατομμύρια».  Η συγκεκριμένη αποστροφή του εκπροσώπου της κυβέρνησης προκάλεσε την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και, μάλιστα, με το πέρασμα των ημερών η κριτική προς το πρόσωπό του έγινε ακόμη πιο επιθετική.

Κι αυτό διότι η εξάπλωση του κορονοϊού συντελείται με ανεξέλεγκτους ρυθμούς, κάνοντας πρωτίστως τους επιστήμονες να προειδοποιούν για πρόβλημα στις αντοχές του δημόσιου συστήματος υγείας λόγω της ραγδαίας αύξησης των νοσηλευομένων. Κάπως έτσι και με τη χώρα σε κατάσταση μερικού lockdown φθάσαμε 2 Νοεμβρίου με την Κουμουνδούρου να απογειώνει την κριτική της στον Στέλιο Πέτσα για την περίφημη ατάκα με τα «πεταμένα λεφτά». 

Οι στιγμές για τη χώρα είναι κρίσιμες και δεν είναι της παρούσης να σχολιάσει κανείς εάν δόθηκαν πεταμένα λεφτά σε σχολικές μάσκες - αλεξίπτωτα ή σε φιλικές πλατφόρμες που οργάνωσαν τα προγράμματα επιμόρφωσης «Σκόιλ Ελ Κίκου». Ας μείνουμε στα «πεταμένα λεφτά για ΜΕΘ». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη σημερινή ενημέρωση απάντησε στην κριτική που υφίσταται λέγοντας ότι το σχόλιο του Σεπτεμβρίου αφορούσε μία πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ του Απριλίου για επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ. Ας το δεχτούμε για σωστό.

Τι είπε, όμως, ο εκπρόσωπος; Ότι εάν γινόταν επίταξη, το κράτος θα ξόδευε εκατομμύρια ευρώ για την αποζημίωση των ιδιωτικών ΜΕΘ, δηλαδή 1.600 ευρώ ημερησίως σε μία περίοδο που δεν υπήρχε έξαρση του κορονοϊού

  1. H επίταξη λέγεται επίταξη γιατί το κράτος δεν αποζημιώνει λόγω έκτακτων συνθηκών τον ιδιώτη. Επιτάσσει δεν ενοικιάζει. 
  2. Εάν υποτεθεί ότι όταν το κράτος επιτάσσει πληρώνει τον ιδιώτη γιατί δεν θυμίζει ο κ. Πέτσας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ εν μέσω καραντίνας διπλασίασε την αποζημίωση των ιδιωτικών ΜΕΘ και την έφθασε στα 1.600 ευρώ; 
  3. Δεν είναι μόνο η αξιωματική αντιπολίτευση που φωνάζει γι’ αυτό το θέμα. Είναι ολόκληρη η κοινωνία που έδωσε στην κυβέρνηση τη δυνατότητα μπαίνοντας σε καραντίνα και περιορίζοντας τις ελευθερίες της να θωρακίσει την δημόσια υγεία. Κι αυτή η κοινωνία είναι που εξοργίζεται σήμερα με τις θεωρίες για «πεταμένα λεφτά», όταν κυριαρχεί η συνειδητοποίηση της πραγματικότητας του πεταμένου χρόνου.
ΚορονοϊόςΣτέλιος ΠέτσαςΜΕΘΣΥΡΙΖΑΝέα Δημοκρατία