Απόψεις|02.01.2019 19:13

Αγιος µερικής απασχόλησης

Ευάγγελος Χεκίμογλου

«Νωρίς ήρθες φέτος» του είπε καθώς τον βοηθούσε να βγάλει τις µπότες του. «Φέτος ήµουν παρτ τάιµ» απάντησε ο Αγιος Βασίλης. «Το αφεντικό απέλυσε τους µισούς. Πάλι καλά που µε κράτησε».

«Κάθισε να πιεις ένα τσάι» είπε η σύζυγος. «Θα είσαι πτώµα από την κούραση». «Πράγµατι» είπε ο Αγιος Βασίλης. «Φέτος δεν είχα ελάφι, γιατί ήταν λίζινγκ. Η δόση δεν πληρώθηκε και η εταιρεία το πήρε πίσω. Ευτυχώς, δεν πήραν το έλκηθρο λόγω νόµου Κατσέλη, αλλά έπρεπε να το σέρνω µε τα χέρια». «Με τα χέρια;» απόρησε η κυρία Αγίου Βασίλη.

«Τα κατάφερα όµως», είπε ο σύζυγός της, «γιατί εφέτος τα δώρα ήταν λίγα. Οι πλούσιοι παίρνουν µόνοι δώρα στα παιδιά τους. Τα παιδιά των φτωχών, πάλι, δεν ζητάνε πια δώρα για να µη στενοχωρήσουν τους γονείς τους. Ετσι µου έµειναν µόνο τα παιδιά της µεσαίας τάξης. Αν και στα περισσότερα δεν είναι δυνατόν να πάω τα δώρα που µου ζητούν».

«Τι σου ζητούν;» ρώτησε η σύζυγος σερβίροντας το τσάι. «Λεφτά για να πληρώσουν οι γονείς τους τις δόσεις στην Εφορία. Μερικά παρακαλούνε γονατιστά και για τον ΦΠΑ, µη σου πω τι γράµµατα παίρνω για τον ΕΦΚΑ».

«Εσένα πότε θα σε πληρώσουν;» ρώτησε η κυρία Αγιου Βασίλη. «Γιατί έχουµε κι εµείς µαζεµένους λογαριασµούς». «Πρώτα ο Θεός» είπε εκείνος. «Περί αυτού ο λόγος» είπε η σύζυγος. «Εγώ πιστεύω βαθιά µέσα µου», είπε ο Αγιος Βασίλης, «ότι θα βγάλουµε τον µήνα. Μόνο µην έρθουν χειρότερα». «Καλά, µην αρχίσουµε πάλι τα πολιτικά» είπε ο κυρία Αγίου Βασίλη.

«Να σου βάλω κάτι να φας; Εχω φακές πρωτοχρονιάτικες». «Μια χαρά είναι οι φακές» είπε ο Αγιος Βασίλης. «Κι έχουµε και ωραία ζεστούλα». «Πήραµε το επίδοµα θέρµανσης» είπε η κυρία Αγίου Βασίλη χαµογελώντας. Τι να έκανε; Χαµογελούσε. ∆εν είναι εύκολο να είσαι παντρεµένη µε έναν άγιο, που είναι πια γέρος και θα έπρεπε να έχει βγει στη σύνταξη. Αλλά όπως είχαν γίνει οι συντάξεις έπειτα από δώδεκα περικοπές, δεν το τολµούσε. Εστω και µερικής απασχόλησης, φορούσε την κόκκινη στολή και έσφιγγε τα δόντια.

Άγιος Βασίλης