Απόψεις|02.01.2019 14:51

Η συνταγή του Απόστολου Γκλέτσου

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Προφανώς λόγω κρίσης: Κάθε εκλογική αναµέτρηση έχει τη δική της «µασκότ». Το πρόσωπο δηλαδή εκείνο στο οποίο θα «διασταυρωθεί» η απαξίωση του πολιτικού συστήµατος µε την ελαφρολαϊκή προσέγγιση του δικαιώµατος του «εκλέγειν».

Ο σχετικός τίτλος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 έχει ήδη αποδοθεί, νοµίζω. Πέντε µήνες πριν γίνουν. Αν και υπήρξε σκληρός ανταγωνισµός, «νικητής» αναδεικνύεται ο Απόστολος Γκλέτσος. Η τελευταία του κίνηση να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και 24 ώρες αργότερα να επανέλθει στην «κούρσα» ήταν καθοριστική. ∆εν κατάλαβε κανείς ούτε γιατί αποσύρθηκε ούτε γιατί επέστρεψε.

Οπως έγραψε ο ίδιος, έφυγε «για προσωπικούς και οικονοµικούς λόγους», ενώ γύρισε γιατί «κάποιοι έβαλαν µυαλό». Τι σηµασία έχει όµως το γιατί; Γκλέτσος είναι, ό,τι θέλει κάνει. Ο δήµαρχος Στυλίδας πέτυχε να απασχολήσει για µία ακόµη φορά την επικαιρότητα και να «παίξει» στα ΜΜΕ. Κι αυτό είναι τελικά που µετράει.

Για να είµαστε ακριβείς, είναι ίσως ο πιο light τρόπος που χρησιµοποίησε τους τελευταίους µήνες για να «ακουστεί». Σαφώς πιο «πολιτικός» από το να µας διηγείται τις εµπειρίες της προσωπικής του ζωής. Να απαγορεύει τη διέλευση υπουργών από τον δήµο του, να γίνεται... εφαρµογή για κινητά τηλέφωνα ή ακόµη να συµµετέχει σε τηλεοπτικά σίριαλ. ∆ηλώνοντας µάλιστα πως «ο σκοπός αγιάζει τα µέσα» όταν πρόκειται για ζητήµατα αυτοπροβολής, σε µια έξαρση ειλικρίνειας.

Οι «κακές γλώσσες» έσπευσαν να συνδέσουν την απόσυρση του Απόστολου Γκλέτσου από τη διεκδίκηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας µε «υπόγειες συµφωνίες». Τέτοιες που ενέπλεκαν τον υποψήφιο δήµαρχο Αθήνας Κώστα Μπακογιάννη. Ελεγαν πως φέρεται να θέλει οπωσδήποτε την εκλογή του υποψηφίου της Ν∆ Φάνη Σπανού στο πόστο που ο ίδιος κατείχε. Τίποτε από αυτά δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τα γεγονότα.

Είναι όµως βέβαιο πως ο Απόστολος Γκλέ τσος θα µπορεί να «πρωταγωνιστεί» πάντα σε τέτοια σενάρια. Καθότι δεν τον λες και... πυλώνα πολιτικής σταθερότητας. ∆ηλώνει πως «είµαι ακόµη αριστερός», φάσκει κι αντιφάσκει για τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει φλερτάρει πολιτικά στο παρελθόν µε το ΚΚΕ, «παίζει» µε τους Ανεξάρτητους Ελληνες και µας λέει ότι διαθέτει πολιτική σχέση και µε την Κατερίνα Παπακώστα. Ολα αυτά συνδυασµένα µε µια θέση αρνητική για τη Συµφωνία των Πρεσπών, που δύσκολα πείθει ότι έχει αφετηρίες διαφορετικές από την ψηφοθηρία.

Εντέλει όµως οι δηµοσιογράφοι µπορούµε να γράφουµε και να λέµε ό,τι θέλουµε. Η «συνταγή Γκλέτσου» αποδεικνύεται επιτυχηµένη. Με «τούτα και µε κείνα», έχοντας µόνιµο στασίδι στα «πρωινάδικα» και στον χώρο του lifestyle, ο Απόστολος βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια στον δηµόσιο λόγο. Και µας τη λέει κατάµουτρα...

Απόστολος Γκλέτσος