Απόψεις|07.01.2019 21:50

Εγρήγορση µε ψυχραιµία

Έθνος Γνώμη

Αρνούµενος για ακόµη µία φορά τη λογική του «πλειστηριασµού» σε υψηλούς τόνους.

Στη γειτονική χώρα είναι µακρά η παράδοση τού να «θυσιάζεται» η αναγκαία ηρεµία στις σχέσεις των δύο χωρών στον βωµό των πολιτικών σκοπιµοτήτων στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Ο,τι δηλαδή έκανε προσφάτως ο Τσαβούσογλου µε τις «φιλικές προειδοποιήσεις» του προς την Ελλάδα και κορύφωσε ο Ερντογάν το Σαββατοκύριακο, ανοίγοντας την προεκλογική εκστρατεία για τις τουρκικές δηµοτικές εκλογές, µε... τραγουδάκια για «ποταπούς Ελληνες». Μια πρωτοβουλία που οδήγησε τον πρωθυπουργό να απαντήσει µε τους φιλειρηνικούς στίχους του Μπέρτολτ Μπρεχτ.

Ψυχραιµία και επαγρύπνηση είναι το δίπολο που για ακόµη µία φορά πρέπει να χαρακτηρίσει την ελληνική εξωτερική πολιτική. Αποδεδειγµένα αυτό βοηθάει στην ανάδειξη της χώρας σε πόλο σταθερότητας.

Την ίδια στιγµή, όµως, είναι φανερό πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και συνολικά οι εθνικές προτεραιότητες πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο και για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας. Σίγουρα σηµαντικότερο κριτήριο από όποια άλλη, θεµιτή ή αθέµιτη, πρόσκαιρη πολιτική στόχευση.

Οι πάντες οφείλουν να δείξουν την ανάλογη υπευθυνότητα τόσο στο ύφος που εκφέρουν τον πολιτικό τους λόγο όσο και στις αποφάσεις που ίσως χρειαστεί να λάβουν.

Αλέξης ΤσίπραςΜεβλούτ Τσαβούσογλου