Απόψεις|07.01.2019 21:50

Η χώρα της εβδοµάδας

Βασίλης Λυριτζής

Και ουδεµία έκπληξη. Το έχουµε µάθει πια –  και το χειρότερο το έχουµε συνηθίσει. Στη  χώρα µας όλα τα θαύµατα, όλα τα µεγάλα θέµατα, µε το ζόρι κρατάνε µία εβδοµάδα.

Μια ο Ακης και οι µίζες, και ο Γιάννος και η προφυλάκιση -αλήθεια, δεν είδαµε ένα πονεµένο ρεπορτάζ για το πώς πέρασε το διωκόµενο ζεύγος τις άγιες µέρες στο κελί-, µια τα προεκλογικά σενάρια, οι αποστασίεςµετακινήσεις βουλευτών, η πτώση της κυβέρνησης -αυτό είναι λίγο πιο δηµοφιλές θέµα- και βέβαια το «Μακεδονικό» εισβάλλουν βιαίως στην επικαιρότητα, σαρώνουν το ενηµερωτικό σύµπαν και αποσύρονται στη σκοτεινή γωνιά τους µέχρι την επόµενη φορά.

Και λέω σκοτεινή γωνιά τους γιατί, πέραν του αυθύπαρκτου βάρους και σοβαρότητας που πολλά από τα ζητήµατα που µας απασχολούν έχουν, δεν είναι λίγα εκείνα που χρησιµοποιούνται προς εξυπηρέτηση ιδίου κοµµατικού οφέλους.

Ο ένας στόχος είναι να υποβαθµισθεί το θέµα που επιφέρει πλήγµα στο κοµµατικό περιβάλλον και ο άλλος να αναδειχθεί το ενισχυτικό για την πολιτική στόχευση στοιχείο της κοµµατικής στρατηγικής.

Προσωπικά µου προκαλεί µεγάλη εντύπωση, την ώρα που σηµαντικές εξελίξεις βλέπουν το  φως της δηµοσιότητας γύρω από το σκάνδαλο Νovartis, ότι δίχως κάποιο ιδιαίτερα καινούργιο στοιχείο επιλέγεται από τον κυβερνητικό εταίρο των ΑΝΕΛ η µεταφορά του κέντρου της αντιπαράθεσης στο «Μακεδονικό» και στην άτεγκτη στάση του κόµµατος απέναντι στη Συµφωνία των Πρεσπών.

Η έκτακτη σύγκληση της κοινοβουλευτικής οµάδας των ΑΝΕΛ χωρίς προφανή αλλαγή γραµµής γεννά ερωτηµατικά.

Η συνεδρίαση θα είχε ένα σοβαρό νόηµα αν ο κ. Καµµένος προχωρούσε σε περαιτέρω σκλήρυνση της πολιτικής του και πέραν της αποχώρησης από τους υπουργικούς θώκους ανακοίνωνε και την άρση εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση, στάση που θα άνοιγε ορθάνοιχτο τον δρόµο στη Νέα ∆ηµοκρατία να καταθέσει πρόταση µοµφής επισπεύδοντας τις πολιτικές εξελίξεις. Κάτι τέτοιο όµως ουδόλως φαίνεται πιθανό.

Η µεθαυριανή συνεδρίαση των ΑΝΕΛ µοιάζει λοιπόν πιο πολύ µε οριστικό ξεκαθάρισµα εσωκοµµατικών εκκρεµοτήτων µπροστά σε πολλαπλού χαρακτήρα σηµαντικές εξελίξεις που  ξεπερνούν το χρονικό και πολιτικό βάθος της εβδοµάδας...

ΑΝΕΛ