Απόψεις|14.02.2021 23:30

Κορονοϊός: Τι μάθαμε στις 100 πρώτες ημέρες της καραντίνας; Κινδυνεύουμε αν μείνουμε σπίτι μας!

Νίκος Τζιανίδης

Στις 26 Φλεβάρη του 1815, ο Ναπολέων Βοναπάρτης, που η Ιστορία κατά παράβαση αποκάλεσε «Μέγα», διέφυγε από το νησί Έλβα, όπου ζούσε εξόριστος, μπήκε στο Παρίσι συνοδεία 1200 ανδρών και όλοι μαζί και η Γαλλία πλάι τους, προέλασαν μέχρι τα τελματώδη εδάφη του Βατερλώ και χάθηκαν στη λάσπη της Ιστορίας… Ολόκληρη αυτή η περίοδος καταγράφηκε ως «Οι 100 ημέρες».

Στις 7 Νοεμβρίου του 2021 η ελληνική κυβέρνηση δια του προεξάρχοντος αυτής, εξήγγειλε Lockdown, δηλαδή «απαγορευτικό» κατά Μπαμπινιώτη, που θα διαρκούσε μέχρι τις 30 Νοεμβρίου και βλέπουμε… Και πέρασαν 100 μέρες - και νύχτες - και το «απαγορευτικό» οδηγεί πια σε «Βατερλώ»! Κι αυτές τις 100 ημέρες τι δεν ακούσαμε και τι δεν είδαμε; Παλινωδίες, καταγέλαστες αποφάσεις που τη μια μέρα τις ανακοίνωναν και την επομένη τις μάζευαν οι «ειδήμονες», και ανάμεσα στις καταγγελίες για βίαιη συμπεριφορά και σεξουαλική κακοποίηση ηθοποιών και θαυμαστών από «ιερά» Τέρατα του  κινηματογράφου, της τηλεόρασης και του… θεάτρου του παραλόγου, νοιώσαμε και νοιώθουμε κάποιοι - λίγοι ή πολλοί - κάπως κακοποιημένοι από όσα βιώνουμε.  

Και εν μέσω 100 ημερών προς το «Βατερλώ» προελαύνει πλάι μας και η «Μήδεια»· όχι η μυθική παιδοκτόνος που ηράσθη τον Ιάσωνα και σκότωσε τα παιδιά της, όχι! Μιλάμε για τη «Μήδεια» την κακοκαιρία που μας έφερε χιόνια και καταιγίδες και αλάτι στους δήμους και ξυλιασμένους τηλεοπτικούς ρεπόρτερ στον κόμβο Βαρυμπόμπης και στη Μαλακάσα να περιμένουν – τι πρωτοφανές – τις νιφάδες του χιονιού από έναν χειμώνα που μόνιμα πια κατοικεί στην Ελλάδα. Και τι ακούσαμε, ώρες πριν ντυθεί η Πάρνηθα στα λευκά και στο Νευροκόπι το θερμόμετρο πιάσει τη γνωστή του θερμοκρασία, με το «0» να θυμίζει καύσωνα; Μας πληροφόρησαν οι «ειδικοί» ότι φοβούνται έξαρση της πανδημίας και πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων, τώρα που οι οικογένειες θα μείνουν σπίτια τους και θα έρθει ο ένας πιο κοντά στον άλλον…

«Τώρα που είμαστε όλοι στα σπίτια μας, η ευκαιρία που έχει και σίγουρα θα εκμεταλλευτεί αυτός ο ιός είναι να μεταδοθεί ενδοοικογενειακά. Ιδιαίτερη προσοχή λοιπόν στην ενδοοικογενειακή μετάδοση, ειδικά τώρα, τις πρώτες μέρες που θα κάτσουμε σπίτι. Θέλω να σας παρακαλέσω να προσέξετε πάρα πολύ ποιον βάζετε μέσα στο σπίτι σας», τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κα. Παπαευαγγέλου.

Κι εμείς τι να πούμε πια; Έξω βγαίνουμε; Φταίμε που βγήκαμε! Μέσα μένουμε; Θα κολλήσουμε! Πού να κρυφτούμε πια από τους «ειδικούς»; Και σίγουρα κα. Παπαευαγγέλου θα πρέπει να προσέχουμε ποιον βάζουμε σπίτι μας, είτε από την πόρτα, είτε από την οθόνη μας… Κουραστήκαμε πια, να αυτή είναι η αλήθεια και αρχίσαμε και δυσφορούμε.

Οι «Μεγάλοι Ναπολέοντες» - να τα θυμόμαστε αυτά - μίκρυναν στον πρώτο δυνατό χιονιά που μαστίγωσε τις φιλοδοξίες τους. Να ΄ναι η «Μήδεια» κάτι σαν την παγωμένη Μόσχα και τον στρατηγό Κουτούζοφ, που «υποδέχτηκαν» τους αλαζόνες, που πίστεψαν ότι θα κυριαρχήσουν στην Ευρώπη; Δεν νομίζουμε. Μια μπόρα είναι και θα περάσει. Οι «ειδικοί» που μας σκοτεινιάζουν τις μέρες όμως, έχουν ακόμα μπόλικο υετό, για να μουσκέψουν τη ζωή μας. Πού θα πάει θα έρθει η άνοιξη! Τελικά μήπως είμαστε νάνοι στους ώμους γιγάντων και γι’ αυτό μπορούμε να βλέπουμε πιο μακριά απ’ αυτούς; Μήπως;

καιρόςΚορονοϊόςΜήδειαχειμώναςμέτρα κορονοϊός