Απόψεις|14.01.2019 14:03

Οι πληγές των µνηµονίων

Έθνος Γνώμη

Είναι σηµαντικό ότι έως την Τετάρτη το βράδυ θα υπάρχει -κατά πάσα πιθανότητα- ανανέωση της εµπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνησή του, πράγµα που θα επιτρέψει τη συνέχιση της διακυβέρνησης και την ψήφιση πολύ σοβαρών πρωτοβουλιών – από τη Συµφωνία των Πρεσπών έως την αύξηση του κατώτατου µισθού.

Το «Εθνος» είχε εγκαίρως επισηµάνει ότι απαιτούνταν «καθαρές λύσεις» στην πολιτική κρίση που είχε ενσκήψει λόγω της διαφωνίας Καµµένου µε τη Συµφωνία των Πρεσπών – και πράγµατι, οι κινήσεις Τσίπρα στοχεύουν στην εξεύρεση αυτών των καθαρών λύσεων, όσο κι αν η συµµετοχή βουλευτών των ΑΝΕΛ στη νέα πλειοψηφία αφήνει χώρο για κριτική από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Βεβαίως, τα όσα συµβαίνουν τις τελευταίες ηµέρες προδιαθέτουν και για εξελίξεις σχετικά µε τον προσδιορισµό των εθνικών εκλογών: είναι προφανές ότι δεν µιλάµε πια για το φθινόπωρο του 2019, αλλά για την άνοιξη – µε όριο την 26η Μαΐου, µε τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Με δεδοµένο αυτό, τα κόµµατα καλούνται να µην υποκύψουν στον πειρασµό µιας µακράς προεκλογικής περιόδου, που µπορεί να ξεπεράσει τις 100 ηµέρες. Ο χρόνος έως το ραντεβού µε τις κάλπες δεν πρέπει να ξοδευτεί σε µια µικροκοµµατική αντιπαράθεση – αντίθετα, θα πρέπει να χρησιµοποιηθεί για να κλείσουν, κατά το δυνατόν, οι πληγές των µνηµονίων.

Πάνος ΚαμμένοςΑλέξης Τσίπρας