Απόψεις|10.05.2021 14:02

Το Airbnb μας φέρνει πιο κοντά!

Ρόμπερτ Πεφάνης

Η σταδιακή άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις και η επίσημη δέσμευση ότι η τουριστική περίοδος ξεκινά στις 15 Μαΐου, έχουν πλημμυρίσει τους επαγγελματίες της τουριστικής βιομηχανίας με αισιοδοξία! Και δικαιολογημένα!

Η χώρα μας είναι πλέον ο τέταρτος δημοφιλέστερος ευρωπαϊκός τουριστικός προορισμός, μετά τα μεγαθήρια Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία. Οι διθύραμβοι από τα ξένα ΜΜΕ για την ελληνική φιλοξενία, τα μαγευτικά μας νησιά και τις μοναδικές μας παραλίες, διαδέχονται ο ένας τον άλλον. Προ μηνών, το έγκυρο περιοδικό Monocle ανακήρυξε την Ελλάδα ως τη χώρα με το υψηλότερο “soft-power charm”, ήτοι τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε παγκόσμια επιρροή, με όπλο τον πολιτισμό.

Η αισιοδοξία επιστρέφει σε όλο τον πλανήτη και σύντομα, η παγκόσμια οικονομία με το πέρας της πανδημίας, θα πάρει την ανιούσα, όπως άλλωστε επιβεβαιώνει και η Ιστορία. Πράγματι, η Οικονομία, αλλά και η αισιοδοξία, αναπτερώνονται σε σύντομο χρόνο μετά από πολέμους και πανδημίες. 

Με τη λήξη του συναγερμού λοιπόν, ξεκίνησαν δειλά-δειλά και οι κρατήσεις μέσω Airbnb, της διαδικτυακής πλατφόρμας που έχει καταστήσει μεγάλο ποσοστό των συμπολιτών μας, σε ρόλο ξενοδόχου.  Προ 4ετίας, στην εν λόγω πλατφόρμα ενεπλάκην και ο υπογράφων, ως εκκολαπτόμενος πανδοχέας! Πανδοχέας με στόχο τη συγκέντρωση εμπειριών και γνώσης! 

Στα χρόνια αυτά, η ανταμοιβή είναι μοναδική, πέραν κάθε προσδοκίας! Όχι όμως υλική! Έχοντας φιλοξενήσει ανθρώπους από όλες τις γωνιές της Γης, κάθε φυλής, κάθε θρησκείας, κάθε κοσμοθεωρίας, έχω αποκομίσει απερίγραπτη χαρά και αισιοδοξία. Κάθε φιλοξενούμενος έχει μια μοναδική ιστορία να διηγηθεί. Όλοι έχουν πληγωθεί, όλοι έχουν περάσει δύσκολες στιγμές στη ζωή, αλλά ο κοινός παρονομαστής σε κάθε περίπτωση, είναι η αισιοδοξία ότι όλα θα διορθωθούν, ότι όλα θα φτιάξουν. 

Όλοι, ανεξαρτήτως προέλευσης, αντιδρούν θετικά όταν τους υποδεχτείς με ειλικρινή θέρμη, όταν τους μιλήσεις σαν να τους γνωρίζεις χρόνια, σαν να είναι ένας παλιός, χαμένος φίλος. Όλοι επιστρέφουν το χαμόγελο με το οποίο θα τους καλωσορίσεις.

Όλοι θέλουν να σου διηγηθούν εμπειρίες, να σου μεταφέρουν σοφία και συμβουλές. Θυμάμαι ως πιτσιρικάς, πόσο είχα ενθουσιαστεί με το πρόγραμμα Pen Pal, μέσω του οποίου, σου δινόταν η ευκαιρία να επικοινωνήσεις δι’ αλληλογραφίας με παιδιά από μακρινές χώρες. Να μάθεις πως σκέπτονται, τι προβλήματα αντιμετωπίζουν, πως τα ξεπερνούν συνομήλικοί σου από τις Φιλιππίνες, την Τανζανία, την Νορβηγία και αλλού.

Ίσως κάποια από τα παιδιά αυτά να εμφανιστούν κάποια μέρα, πενηντάρηδες πλέον με παιδιά και εγγόνια, ως φιλοξενούμενοί μου μέσω Airbnb! Ο πλανήτης μας είναι όντως ένα παγκόσμιο χωριό πλέον, όπως έγραψε ο Μάρσαλ ΜακΛούαν, ο διάσημος Καναδός ακαδημαϊκός, το ’60!

μετακίνησητουρισμόςAirbnb