Απόψεις|15.01.2019 14:34

Ξεκάθαρο µήνυµα Τραμπ σε Ερντογάν

Γιώργος Καπόπουλος

Η απειλή Τραµπ για οικονοµική καταστροφή της Τουρκίας αν επιτεθεί στους Κούρδους της Συρίας δεν κατατάσσεται στα παρορµητικά τιτιβίσµατα του προέδρου των ΗΠΑ.
Πρώτον, έχει τον χαρακτήρα τελεσιγράφου, αποτυπώνει την κόπωση και την οργή της αµερικανικής πλευράς: Το καλύτερο που µπορείτε να αποσπάσετε, διαµηνύουν οι ΗΠΑ, είναι µια ζώνη ασφαλείας στην τουρκοσυριακή µεθόριο πλάτους 20 µιλίων.

Δεύτερον, στοχεύει στην αχίλλειο πτέρνα του Ερντογάν, την επισφαλή και οριακή κατάσταση της οικονοµικής συγκυρίας της χώρας. Επιπλέον, εµµέσως πλην σαφώς η Ουάσιγκτον οµολογεί ότι άσκησε πίεση στην Τουρκία στο πεδίο της οικονοµίας πριν από µερικούς µήνες, όταν έπεφταν βροχή οι υποβαθµίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Παρά την ωµή και σκληρή απειλή Τραµπ, παρά τον ξεκάθαρο χαρακτήρα του µηνύµατος, αυτό που εξακολουθεί να ενδιαφέρει την Αγκυρα κατά απόλυτη προτεραιότητα είναι η αποχώρηση των αµερικανικών δυνάµεων από τη βορειοανατολική Συρία. Βαρύνουσα σηµασία θα έχουν και οι ρυθµίσεις στη ζώνη ασφαλείας στην τουρκοσυριακή µεθόριο: Ποιες δυνάµεις θα περιπολούν και ποια θα είναι η κατανοµή των αρµοδιοτήτων τους; Το ερώτηµα που τίθεται δεν είναι επιχειρησιακό-τεχνικό, αλλά πολιτικό.

Ποιον θα προστατεύει η ζώνη ασφαλείας κατά προτεραιότητα; Τη Νοτιοανατολική Τουρκία από τη µετατροπή της Βορειοανατολικής Συρίας σε βάση ανεφοδιασµού και εξοπλισµού του ΡΚΚ; Ή τις κουρδικές περιοχές της Συρίας ανατολικά του Ευφράτη, ώστε η οργάνωση PYD και η πολιτοφυλακή YPG να κρατήσουν αποστάσεις ασφαλείας από το καθεστώς Ασαντ; Με άλλα λόγια, ο Τραµπ καλεί τον Ερντογάν να αρκεστεί σε εγγυήσεις, αλλά επιµένει στην πολιτική των ΗΠΑ όπως αυτή διαµορφώθηκε από το 2014 και µετά, που δεν είναι άλλη από την εγγύηση της ασφάλειας µιας κουρδικής οντότητας στη ΒΑ Συρία. ∆εν θα πρόκειται απλώς και µόνο για το δεύτερο µετά το Βόρειο Ιράκ ντε φάκτο ανεξάρτητο κουρδικό κράτος, αλλά για το πρώτο κράτος του ΡΚΚ συριακά παρα κλάδια του οποίου είναι οι οργανώσεις PYD-YPG.

ΚούρδοιΣυρίαΝτόναλντ Τραμπ