Απόψεις|16.01.2019 14:38

Ήρθε η ώρα να ακούσουμε και για στημένα πολιτικά διαζύγια!

Βούλα Κεχαγιά

Ε, ήρθε η ώρα να ακούσουµε και για στηµένα πολιτικά διαζύγια! Το δηµοφιλές σενάριο, viral στα social media παρουσιάζει τη διάλυση της συγκυβέρνησης ως σικέ και κατόπιν συνεννόησης Τσίπρα και Καµµένου. Ας βάλουµε τα πράγµατα σε µια σειρά προτού µαστιγώσουµε τη λογική. Γιατί οι δύο κυβερνητικοί εταίροι δεν προκάλεσαν τον δήθεν χωρισµό οκτώ µήνες πριν, όταν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ άρχισε µεσούντος του καλοκαιριού να απειλεί ότι θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας για να άρει την εµπιστοσύνη του; (∆εν στέκει συνταγµατικά, αλλά ας το προσπεράσουµε.)

Αντιθέτως, το Μαξίµου έδειξε πως µε νύχια και µε δόντια προσπάθησε να κρατήσει τη συγκυβέρνηση µέχρι και στο... παρά πέντε, κάτι που του προκάλεσε απίστευτη πολιτική φθορά µε την αποχώρηση Κοτζιά και όσα απίστευτα ακολούθησαν. ∆ίνοντας τροφή στην αντιπολίτευση να ισχυρίζεται ότι ο Τσίπρας ανάµεσα στα δύο Κ (Κοτζιά και Καµµένο) επέλεξε το δεύτερο, θυσιάζοντας την ψυχή της Συµφωνίας των Πρεσπών. Οσοι διακινούν αυτά τα σενάρια µιλούν και για ανταλλάγµατα. Εδώ µιλάµε βεβαίως για παραβίαση της λογικής. Πώς είναι δυνατόν εφόσον οι δύο έχουν συµφωνήσει σε ένα πέτσινο διαζύγιο να υπάρχουν και ανταλλάγµατα. Αν ισχύει το ένα, δεν ισχύει το άλλο, απίθανο να ισχύουν και τα δύο µαζί.

∆ηλαδή αν υποτεθεί, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση και υπαινίσσεται και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ότι η κυβέρνηση ανταλλάσσει την ψήφο βουλευτών µε καρέκλες, θώκους ή άλλα προνόµια, τότε τι είδους συµφωνία έκανε µε τον Π. Καµµένο; Ο ίδιος ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ µίλησε για ανταλλάγµατα που πήραν τουλάχιστον δύο πρώην βουλευτές του. Κάτι δεν κολλάει. Οσοι κάνουν λοιπόν λόγο για σκηνοθετηµένη παράσταση περισσότερο αµηχανία απέναντι στις εξελίξεις δείχνουν παρά διάθεση να απαντήσουν πολιτικά γι’ αυτές. Επί ηµέρες η αξιωµατική αντιπολίτευση προκαλούσε τον πρωθυπουργό να υποβάλει αίτηµα παροχής ψήφου εµπιστοσύνης ως τον µόνο δρόµο για να έχει πολιτική νοµιµοποίηση. Οταν αυτό συνέβη, υποβάθµισε ως πολιτική πράξη την ψήφο εµπιστοσύνης και πολύ περισσότερο το όποιο θετικό αποτέλεσµά της, υποστηρίζοντας πως αφού αλλάζει η φυσιογνωµία του κυβερνητικού χαρακτήρα, ο πρωθυπουργός οφείλει να πάει σε εκλογές.

Στο µεταξύ, στην Πειραιώς, αυτήν τη θρυλούµενη πρόταση µοµφής την έχουν κάνει λάστιχο, για να µην πούµε κουρελού. Απόψε ψηφίζει η Βουλή για την παροχή εµπιστοσύνης και την παρουσιάζουν ως χαρτί που µπορεί ανά πάσα ώρα να εµφανιστεί στο τραπέζι 

Αλέξης ΤσίπραςΠάνος ΚαμμένοςΑΝΕΛΣΥΡΙΖΑ