Απόψεις|15.06.2021 18:55

Υποχρεωτικός εμβολιασμός και απολύσεις: Οι αντιπρόεδροι της ΝΔ παίζουν τον παπά

Πασχάλης Κορωναίος

Ο Άδωνις Γεωργιάδης επιμένει ότι μια επιχείρηση μπορεί να προχωρήσει σε απόλυση ενός εργαζόμενου που δεν έχει δεχθεί να εμβολιαστεί. Το είπε μια, το επανέλαβε δεύτερη και το ξανάπε και τρίτη φορά, παρότι η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη είχε τοποθετηθεί επί του θέματος.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν τίθεται ζήτημα απολύσεων μη εμβολιασμένων εργαζομένων, και παρέπεμψε στο πλαίσιο που  έχει θέσει ο Πρωθυπουργός αναφορικά με τον εμβολιασμό των υγειονομικών. Στην πορεία, βέβαια, η υποχρέωση εμβολιασμού επεκτάθηκε και στο προσωπικό της ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος με την επίκληση της συμμετοχής σε διεθνείς αποστολές βοήθειας.

Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι ο μεν Άδωνις Γεωργιάδης άνοιξε το θέμα των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα σε περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι δεν κάνουν το εμβόλιο, ενώ η κυβέρνηση αναφέρεται αποκλειστικά σε υγειονομικούς και υπηρεσίες του δημοσίου τομέα, χωρίς μέχρι τώρα να θέτει θέμα απολύσεων παρά μετακίνησης σε άλλη υπηρεσία σε περίπτωση άρνησης. Δύο μέτρα και δύο σταθμά. 

Είναι νόμιμη η απόλυση;

Παρότι ο Άδωνις Γεωργιάδης επικαλείται ότι το νομικό οπλοστάσιο επιτρέπει την απόλυση, εργατολόγοι έχουν ξεκάθαρα υποστηρίξει ότι για να επιβάλλει ένας εργοδότης τον εμβολιασμό σε εργαζόμενο θα πρέπει προηγουμένως να αποδείξει ότι:

  1. τα μέτρα που έχει υιοθετήσει (μάσκες, αποστάσεις, απολύμανση κ.ά) δεν είναι ικανοποιητικά για να αντιμετωπίσουν τη μετάδοση της νόσου, ακόμα και σε ειδικές περιπτώσεις επιχειρήσεων
  2. δεν μπορεί να παρασχεθεί η εργασία του εργαζόμενου με άλλο τρόπο, όπως με τηλεργασία
  3. το εμβόλιο θα μπορούσε ικανοποιητικά να εγγυηθεί την προστασία της υγείας των λοιπών συναδέλφων του στο χώρο εργασίας ή των όσων επισκέπτονται τον χώρο εργασίας και όχι μόνο του εμβολιαζόμενου.

Και εφόσον όλα αυτά συντρέχουν και ο εργαζόμενος συνεχίζει να αρνείται τον εμβολιασμό -ειδικά σε εργασίες επικινδυνότητας λόγω ασθενών και ευπαθών ομάδων- ο εργοδότης, κατά απόλυτη διεύρυνση του διευθυντικού δικαιώματος, θα μπορούσε να αλλάξει μονομερώς προσωρινά τα καθήκοντα του εργαζόμενου, έτσι ώστε να μην έρχεται σε επαφή με το κοινό.

Συνοπτικά, κατά τους εργατολόγους, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καταλήξει η εργοδοτική επιλογή σε απόλυση, καθώς ανάλογη υποχρέωση δεν προκύπτει ούτε από τον νόμο, ούτε από τη σύμβαση εργασίας. Κατά συνέπεια, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η απόλυση, λόγω άρνησης εμβολιασμού, συνιστά απαγορευμένη διάκριση και ως τέτοια είναι άκυρη. Αλλά για να βρει το δίκιο του ο εργαζόμενος θα πρέπει να τρέξει στα δικαστήρια.

Το σύνθημα στην αγορά

Και ενώ λοιπόν το νομικό πλαίσιο, όπως επιμένουν έγκριτοι εργατολόγοι, απαγορεύει την απόλυση, ο υπουργός Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης «φτιάχνει κλίμα», επιμένοντας ξανά και ξανά στη δυνατότητα απολύσεων, δίνοντας το σύνθημα στην αγορά.

Σοφά ποιώντας, ο έτερος αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης όταν επανειλημμένως ρωτήθηκε σε ραδιοφωνική συνέντευξη (στον Σκάι) για τις δηλώσεις Γεωργιάδη, απέφυγε να «μιζάρει» στο θέμα. Περιορίστηκε να επαναλαμβάνει μονότονα την απάντηση ότι έχει τοποθετηθεί σχετικώς η κυβερνητική εκπρόσωπος. 

Οι αντιπρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας και πρωτοκλασάτοι υπουργοί στην κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγουν να «παίζουν τον παπά» για τις απολύσεις εργαζομένων για άρνηση εμβολιασμών. Αλλά ταυτόχρονα συντηρούν το θέμα και μετρούν αντιδράσεις…

Κωστής ΧατζηδάκηςεμβολιασμόςΆδωνις ΓεωργιάδηςαπόλυσηΑριστοτελία Πελώνη