Απόψεις|17.01.2019 14:18

Στη σκιά του Brexit

Γιώργος Καπόπουλος

Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα δοθεί παράταση στην παραµονή του Ηνωµένου Βασιλείου στην ΕΕ και πέραν της καταληκτικής ηµεροµηνίας στις 29/3.

Στη χειρότερη δυνατή εξέλιξη θα υπάρξει στις 29/3 σκληρό ασύντακτο Brexit, δηλαδή µε απρόβλεπτες συνέπειες αποσταθεροποίησης όχι µόνον για τη Βρετανία αλλά και για την υπόλοιπη ΕΕ και κυρίως για τη Γερµανία, σηµαντικό εµπορικό εταίρο του Ηνωµένου Βασιλείου.

Εξυπακούεται ότι σε περίπτωση παράτασης της προθεσµίας της 29ης Μαρτίου η µεθόδευση ενός συντεταγµένου Brexit θα είναι πιο περίπλοκη την επόµενη µέρα των ευρωεκλογών, όταν το σύνολο της ΕΕ - Ευρωζώνης θα προσπαθεί να προσαρµοσθεί στη διόγκωση του ακροδεξιού λαϊκισµού.

Είναι ξεκάθαρο ότι η κρίση του Brexit έχει σχέση συγκοινωνούντων δοχείων µε τη συνολική κρίση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, δηλαδή αλληλοτροφοδοτούνται.
Μια πιο συνεκτική ΕΕ - Ευρωζώνη θα υποχρέωνε τις πολιτικές δυνάµεις του Ηνωµένου Βασιλείου σε µεγαλύτερη υπευθυνότητα, θα αναδείκνυε τον κίνδυνο αποµόνωσης-περιθωριοποίησης της χώρας σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσµιο επίπεδο.

Σήµερα µε δεδοµένη τη συγκυρία στην ΕΕ - Ευρωζώνη η διαχείριση του Brexit προβάλλει να είναι µια πτυχή, και για την ακρίβεια η πιο παροξυσµική, µιας συνολικής κρίσης, όπου ταυτόχρονα απειλείται η πολιτική σταθερότητα στη Γερµανία, όπου παραµένει ζητούµενο πώς θα τερµατισθεί η εξεγερσιακή κοινωνική δυσαρέσκεια στη Γαλλία, αλλά και πώς θα διαµορφωθεί τελικά η απόκλιση της Ιταλίας από το πλαίσιο δηµοσιονοµικής πειθαρχίας, η αλά καρτ συµµετοχή των τεσσάρων του Βίσεγκραντ αλλά και ο µινιµαλισµός των υπό την ηγεσία της Ολλανδίας οκτώ του Βορρά.

Τέλος είναι δύσκολο να φαντασθούµε τον Τραµπ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του σκληρού Brexit, να µην κάνει ό,τι µπορεί για να βραχυκυκλώσει είτε τη αναζήτηση µιας νέας συµφωνίας είτε πολύ περισσότερο µιας ακύρωσης της αποχώρησης µε νέο δηµοψήφισµα.

Brexit