Απόψεις|05.08.2021 18:03

Πυρκαγιές και σχέδια…

Τραϊανός Χατζηδημητρίου

Οι τεράστιες ελλείψεις στην πρόληψη και η χρόνια αδιαφορία για την προστασία των δασών, σε συνδυασμό με τον πρωτοφανή καύσωνα, κάνουν τα πράγματα πολύ δύσκολα. Ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός και ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, εκτιμούν ότι τα επόμενα 24ωρα είναι εξαιρετικά κρίσιμα. «Τα χειρότερα από τις πυρκαγιές δεν τα έχουμε δει ακόμη», λέει ο Χ. Ζερεφός και επισημαίνει ότι ακόμη κι εάν ελεγχθούν οι πυρκαγιές το ρίσκο της αναζωπύρωσης είναι πολύ μεγαλύτερο απ΄ ότι έχουμε δει έως σήμερα, λόγω των ισχυρών ανέμων που αναμένονται το Σαββατοκύριακο». «Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι σαν «πυριτιδαποθήκη», έτοιμη για ανάφλεξη» λόγω της ξηρασίας, δηλώνει ο Ευθ. Λέκκας.

Πριν δύο χρόνια, η “Επιτροπή Σοφών” που δημιουργήθηκε μετά την τραγωδία στο Μάτι, στο πολυσέλιδο πόρισμα καταγραφής -εκτίμησης -προτάσεων για τις δασικές πυρκαγιές, που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων, επισημαίνει μεταξύ άλλων που χρήζουν προσοχής:  “Είναι ανάγκη να κατανοηθεί τόσο από την κοινωνία όσο και από το πολιτικό σύστημα ότι πρόληψη δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πυρκαγιές και ότι δεν υπάρχει αποτελεσματικός και αποδοτικός μηχανισμός καταστολής, δίχως επαρκή και ουσιαστική επένδυση στην πρόληψη”.

Και ακόμη οτι: “...απαιτείται πρότυπος επιχειρησιακός σχεδιασμός, σύγχρονος και επαρκής εξοπλισμός, καλά εκπαιδευμένο και έμπειρο προσωπικό, επιλογή των κατάλληλων μέσων και βέβαια υψηλός βαθμός οργάνωσης, συντονισμού και πειθαρχίας. Επαγγελματικά, η δασοπυρόσβεση είναι μία δύσκολη και απαιτητική σωματικά και πνευματικά δραστηριότητα που χρειάζεται μεγάλη πειθαρχία, πολύ καλή φυσική κατάσταση και πνευματική ετοιμότητα, βιωματική γνώση και αντίληψη του χώρου, πρακτική εμπειρία και πραγματική επαγγελματική αφοσίωση.Σε κάθε άλλη περίπτωση η αποτελεσματικότητα της δασοπυρόσβεσης μειώνεται και τόσο η ασφάλεια του προσωπικού όσο και η προστασία των πολιτών τίθεται σε κίνδυνο. …

Και: “...η σοβαρότερη αδυναμία του συστήματος είναι η αναποτελεσματικότητα του συντονισμού. Ο συντονισμός δεν ταυτίζεται απλά με τον προσδιορισμό και την ανάθεση αρμοδιοτήτων στους φορείς που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις, αλλά κυρίως με τον μηχανισμό και τους κανόνες εμπλοκής δηλαδή τις οδηγίες προς κάθε φορέα που καθορίζουν τις προϋποθέσεις, τις συνθήκες, τον βαθμό και τον τρόπο που θα εμπλακεί στις επιχειρήσεις. Δεν αρκεί δηλαδή ο προσδιορισμός του «ποιος κάνει τι», αλλά πρέπει να γίνεται διαχείριση και του «πότε και πώς το κάνει».

Ζώντας σήμερα τις μεγάλες καταστροφές σε Βαρυμπόμπη, Εύβοια και Ηλεία, δεν θα πρέπει να πούμε οτι είμαστε καλύτερα αφού δεν χάθηκαν οι ανθρώπινες ζωές του 2007 και του 2018 με τις ανθρωποθυσίες… Αλλά τι από όλα αυτά που χάθηκαν θα μπορούσαμε να είχαμε σώσει. Ο πήχης πρέπει να μπαίνει στην αποτελεσματικότητα, στη μείωση της έκτασης των καταστροφών. Οι ιδέες, τα σχέδια υπάρχουν ή μπορούν να βελτιώνονται. Η πολιτική βούληση διακηρύσσεται, αλλά συχνά αφήνει ‘πελατειακά” κενά. Η πρακτική εφαρμογή, παρά τη φιλοτιμία και την αυτοθυσία ενστόλων και εθελοντών, έχει κενά συντονισμού των δυνάμεων.

Η πρόταση για ένα κέντρο - φορέα πρόληψης, καταστολής, συντονισμού έχει κατατεθεί από τους “σοφούς”. Κι αν υποθέσουμε ευλόγως οτι, λόγω κλιματικής αλλαγής, θάναι κάθε χρόνο και χειρότερα, τότε πρέπει άμεσα, μετά την επικίνδυνη περίοδο για πυρκαγιές, να ληφθούν αναπροσαρμοσμένες αποφάσεις για την αντιμετώπιση των δασικών και υπαίθριων πυρκαγιών. Έχοντας επίγνωση πάντοτε, ότι πολύ πιθανόν να ισχύει η ρήση του Μέτερνιχ, ότι «κάθε σχέδιο που καταστρώθηκε σε περίοδο ηρεμίας, θα αποτύχει όταν οι συνθήκες γίνουν ακραίες». Κι απ’ ότι φαίνεται ο καιρός κυριαρχείται όλο και πιο συχνά από ακραία φαινόμενα.

Όλες οι ειδήσεις

Στο έλεος της φωτιάς η Αττική - Ενώθηκε το πύρινο μέτωπο - Δεν μπορούν να επιχειρήσουν τα επίγεια μέσα 

Φωτιά: Ακραίος κίνδυνος την Παρασκευή - Στο «κόκκινο» η μισή χώρα

Φωτιά στην Ηλεία: Εγκλωβισμένοι άνθρωποι στο χωριό Κλάδεος - Μαρτυρία κατοίκου στο OPEN

Ο Τζανάκης ζητά να καταργηθούν οι ναργιλέδες: Είναι εκκολαπτήριο του ιού

Φωτιά στην Ηλεία: Εντοπίστηκε ύποπτος για εμπρησμό

πυρκαγιάφωτιάφωτιά ΚρυονέριΚρυονέριΔροσοπηγή