Απόψεις|21.01.2019 14:25

Γερµανία και Brexit

Γιώργος Καπόπουλος

Η Μέρκελ δεσµεύθηκε να κάνει ό,τι µπορεί για να εµποδίσει ένα σκληρό Brexit, ήτοι µια αποχώρηση της Βρετανίας χωρίς συµφωνία. Εµµέσως πλην σαφώς έχουµε την οµολογία της καγκελαρίου ότι το κόστος ενός σκληρού Brexit είναι οικονοµικά και πολιτικά απαγορευτικό για τη Γερµανία.

Οι γερµανικές εξαγωγές προς το Ηνωµένο Βασίλειο, στις οποίες τη µερίδα του λέοντος κατέχει η αυτοκινητοβιοµηχανία, θα πληγούν µε απρόβλεπτες παρενέργειες στους οικονοµικούς δείκτες. Η κρίση θα επηρεάσει τους «19» της Ευρωζώνης και θα υπαγορεύσει σταθεροποιητικές παρεµβάσεις που θα συνιστούν απόκλιση από τη µονόδροµη µέχρι σήµερα πορεία εναρµόνισης προς το πλαίσιο της άκαµπτης δηµοσιονοµικής πειθαρχίας.

Εξυπακούεται ότι τα παραπάνω, αν καταγραφούν πριν από τις ευρωεκλογές, θα πριµοδοτήσουν τον ευρωσκεπτικισµό στη Γερµανία σε βάρος του µεγάλου συνασπισµού και σε όφελος της Εναλλακτικής και των Φιλελευθέρων.

Η παρέµβαση της Μέρκελ αποτελεί µήνυµα όχι τόσο προς τη Βρετανία, αλλά κυρίως προς τους υπόλοιπους εταίρους του Βερολίνου στην ΕΕ-Ευρωζώνη. Στον γερµανικό σχεδιασµό όχι µόνο δεν υπάρχει σενάριο διαχείρισης ενός σκληρού Brexit, παρά µόνο µεθοδεύσεις παράτασης της διαπραγµάτευσης και πέραν της καταληκτικής ηµεροµηνίας της 29ης Μαρτίου, µέχρι να βρεθεί η λύση µε το µικρότερο δυνατό κόστος για όλες τις πλευρές.

Ενα σκληρό και υψηλού κόστους Brexit χωρίς νέο γαλλογερµανικό κοινό παρονοµαστή για το µέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και µε τη Γαλλία αποσταθεροποιηµένη είναι, προφανώς, ένας συνδυασµός προκλήσεων τον οποίο θέλει να αποφύγει η καγκελάριος. Στο ερώτηµα αν ένα σκληρό Brexit αποτελεί κίνδυνο ή  ευκαιρία για το µέλλον της ΕΕ-Ευρωζώνης, το Βερολίνο απαντά ότι πρόκειται για κίνδυνο – και όχι µόνον. Προειδοποιεί τους εταίρους του, κυρίως τη Γαλλία του Μακρόν, να µην επιχειρήσουν να προσεγγίσουν ένα ασύντακτο Brexit ως ευκαιρία για να προωθήσουν µια φυγή της δυναµικής της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης προς τα εµπρός.

Brexit