Απόψεις|17.10.2021 20:32

Το καλάθι της κυρά Ευανθίας

Άντζελα Ζιούτη

Από αυτό το σούπερ μάρκετ η κυρά Ευανθία ψωνίζει τα τελευταία έντεκα χρόνια. Από τότε που άνοιξε δηλαδή. Άλλωστε το γεγονός ότι βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο διαμέρισμα της, δίνει την εξήγηση της προτίμησης της. Μακαρόνια, όσπρια και παστές αντζούγιες, γάλα μακράς διαρκείας, μορταδέλα και γκοφρέτες για τα εγγονάκια που την επισκέπτονται κάποια σαββατοκύριακα. Πάντα προσεκτική βέβαια, σχετικά με το τι ρίχνει στο καλάθι. Μία σύνταξη είναι όλο κι όλο και οι ανάγκες πολλές. Το καλάθι της κυρά Ευανθίας ίσως ταυτίζεται με το καλάθι της νοικοκυράς, το οποίο αποτελεί το σύνολο αγαθών και υπηρεσιών βάσει των οποίων υπολογίζεται ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή.

Βέβαια, η σύνθεση του καλαθιού της νοικοκυράς, η επιλογή δηλαδή των αγαθών και υπηρεσιών, καθορίζεται από την τελευταία διαθέσιμη Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών και άλλων ερευνών αγοράς, και ενημερώνεται κάθε φορά ετησίως.

Η ατμόσφαιρα του σούπερ μάρκετ είναι ένα αντίδοτο στη μοναξιά της κυρά Ευανθίας. Μόνο εκεί συναντά κι άλλες γυναίκες που κάνουν τα ψώνια τους, παιδιά που σχολάνε από το σχολείο και αγοράζουν τσίχλες και πατατάκια και έναν φοιτητή που έχει ταράξει τις συσκευασίες με τα έτοιμα φαγητά. Αν και τον τελευταίο καιρό κάθε φορά που απλώνει το χέρι να πιάσει ένα προϊόν από το ράφι νιώθει σαν να τσιμπήθηκε από καρφίτσα. Όλα ανεβαίνουν εκτός από τη σύνταξη της. Ο προϋπολογισμός του δικού της μικρού πλέον νοικοκυριού θα επηρεαστεί αρνητικά, όπως χιλιάδες άλλα νοικοκυριά στη χώρα. Οι ανατιμήσεις στην αγορά, ωστόσο δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά παγκόσμιο. Και ένας νέος φόβος αναδύεται. Ότι ο πληθωρισμός θα αποτελέσει την τροχοπέδη της παγκόσμιας οικονομίας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Ελλάδα, όπως φάνηκε και από τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ΕΛΣΤΑΤ, εμφάνισε τον Μάιο θετικό πληθωρισμό, μετά από δεκατρείς συνεχείς μήνες που είχε αρνητικό πρόσημο. Και το χειρότερο όλων είναι ότι οι αυξήσεις αφορούν είδη πρώτης ανάγκης.

Μία ερμηνεία για τις διεθνείς αυξήσεις είναι ότι η αύξηση στις πρώτες ύλες και στα μεταφορικά έχει μετακυλήσει στην τιμή του τελικού προϊόντος.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις πάντως εντοπίζονται στα τρόφιμα και στο κρέας, τα έλαια, τα είδη παιδικής φροντίδας, τη ζάχαρη, τα βρεφικά γάλατα, αλλά και στο αλουμίνιο, το σίδερο, τα λιπάσματα και στις ζωοτροφές. Στο πετρέλαιο και τη βενζίνη. Ναι. Μπαίνει ο χειμώνας και η κυρά Ευανθία πρέπει να κάνει το κουμάντο της να γεμίσει και το ντεπόζιτο. Ειδάλλως τα καλοριφέρ θα είναι κρύα και η μοναξιά της - μέσα στο άδειο παγωμένο διαμέρισμα - θα είναι πλέον δυσβάσταχτη. 

ακρίβειατιμέςτρόφιμα