Απόψεις|30.11.2021 14:25

Εσύ είδες το ντιμπέιτ του ΚΙΝΑΛ; Ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου

Αδάμος Ζαχαριάδης

Σε παλιότερες εποχές ένα ντιμπέιτ για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα καθήλωνε τους τηλεθεατές μπροστά από την οθόνη τους. Οι υποψήφιοι –οι οποίοι θα ήταν και εν δυνάμει πρωθυπουργοί– θα ξεδίπλωναν με σαφήνεια την πολιτική και ιδεολογική τους ατζέντα και αν κάποιος εξ αυτών επέλεγε να λείψει… θα τον έτρωγε η μαρμάγκα.

Αυτά όμως… «last year», όπως θα έλεγαν και οι millennials (γιατί η generation Ζ μάλλον ούτε που άκουσε ότι υπάρχει debate στο άλλοτε κραταιό κόμμα). Το βράδυ της Δευτέρας, λοιπόν, πέντε υποψήφιοι για την αρχηγία του κόμματος βρέθηκαν ο ένας ενώπιον του άλλου και όλοι απέναντι στους δημοσιογράφους για να μας πουν… τίποτα! Και ο έκτος, ο θεωρητικά πιο φθαρμένος από όλους –καθώς έχει υπάρξει Πρωθυπουργός και μάλιστα αυτός που κάλεσε στη χώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο– σώθηκε διά της απουσίας του, αφού με την επιλογή του να μην συμμετάσχει κατάφερε να μην μπει στο σκονισμένο κάδρο.

Για να είμαστε δίκαιοι, ο μόνος που εξέφρασε σε κάποιο βαθμό συγκεκριμένες ιδεολογικοπολιτικές θέσεις ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ακούγοντάς τον, όμως, δικαίως πολλοί αναρωτήθηκαν αν αυτές συνάδουν με ένα κόμμα της σύγχρονης Κεντροαριστεράς, όπως ισχυρίζεται το ΚΙΝΑΛ ότι είναι. Για αυτό άλλωστε και προκάλεσε την αντίδραση τόσο του Χάρη Καστανίδη, όσο και του Παύλου Χρηστίδη.

Σε όσους παρακολούθησαν το χθεσινοβραδινό ντιμπέιτ, πάντως, δημιουργήθηκε τουλάχιστον μία βεβαιότητα αλλά και ένα ερώτημα.

Βεβαιότητα: Στο ΚΙΝΑΛ υποβόσκει εσωκομματική κρίση, η οποία θα ξεσπάσει όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών. Σε περίπτωση που εκλεγεί ο Νίκος Ανδρουλάκης θα τεθεί αμέσως ζήτημα αναφορικά με το ποιος θα είναι επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Από την άλλη, σε περίπτωση αρχηγίας του Ανδρέα Λοβέρδου, δεν μπορώ να φανταστώ πώς μπορούν να πορευτούν μαζί οι περισσότεροι εκ των υποψηφίων. Αν τέλος, επανέλθει ο Γιώργος Παπανδρέου είναι περισσότερο από βέβαιο ότι πολλοί που κοιτούν προς την προοπτική επανάληψης του σεναρίου συγκυβέρνησης με τη ΝΔ θα αποχωρήσουν από το κόμμα. Η κρίση, μάλιστα, είναι πολύ πιθανόν να ξεσπάσει και μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές, γεγονός που θα πυροδοτήσει απρόβλεπτες εξελίξεις για το μέλλον του κόμματος.

Ερώτημα: Δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο πώς θα κινηθεί η Χαριλάου Τρικούπη στις επόμενες εκλογές. Προφανώς κι αυτό θα εξαρτηθεί από το ποσοστό που θα καταφέρει να καταγράψει τόσο στις πρώτες, όσο και στις δεύτερες –πολύ πιθανές– εκλογές, όμως το ΚΙΝΑΛ θα κληθεί, κάποια στιγμή να απαντήσει, στο βασικό ερώτημα: «με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις». Και μπορεί τώρα να είναι εύκολο για τον κάθε υποψήφιο να ντριμπλάρει τη σχετική δημοσιογραφική ερώτηση, όμως όταν η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης βρεθεί στα χέρια των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων, εκεί τα πράγματα θα δυσκολέψουν.

Εκλογές ΚΙΝΑΛΚΙΝΑΛΧάρης ΚαστανίδηςΠαύλος ΧρηστίδηςΓιώργος ΠαπανδρέουΠαύλος ΓερουλάνοςΑνδρέας ΛοβέρδοςΠΑΣΟΚ