Απόψεις|12.12.2021 15:00

Κορονοϊός - Εμβόλιο: Τι επικαλούνται οι αρνητές και τι λέει η επιστήμη

Γιάννης Σκάνδαλος

Το σύγχρονο δράμα που βιώνει η ανθρωπότητα τα τελευταία δύο χρόνια είναι η πανδημία του κορονοϊού.

Στα μη φαρμακευτικά μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης, καθώς η διασπορά του παθογόνου ιού γίνεται τόσο με την αναπνοή όσο και με την αφή, προτάθηκε να φορούμε μάσκα, να πλένουμε συχνά τα χέρια, να αποφεύγουμε να δίνουμε και να σφίγγουμε το χέρι ο ένας του άλλου, να αγκαλιαζόμαστε, να φιλιόμαστε. Στα φαρμακευτικά μέσα αντιμετώπισης της νόσου περιλαμβάνονται η συμπτωματική θεραπεία, η αιτιολογική - φαρμακευτική θεραπεία και η πρόληψη με την ανοσοποίηση με εμβολιασμό.

Ιστορικά, όλες οι πανδημίες αντιμετωπίσθηκαν και σχεδόν εξαλείφθηκαν μόνο με τη δημιουργία εμβολίου, όταν αυτό ήταν εφικτό, και την ανοσοποίηση του πληθυσμού.

Όσον αφορά τη χρησιμοποίηση εμβολίου κατά του κορονοϊού, υπήρξε ένα κύμα αντίρρησης και αρνητισμού που δεν ακουμπά μόνο θρησκευτικούς ή πολιτικούς παράγοντες αλλά ακόμη και υγειονομικούς. Οι θέσεις αντίρρησης που συνήθως προβάλλονται είναι:

1. Τα Εμβόλια προκαλούν καρκίνο

Προέλευση: Σε ανθρώπους εμβολιασμένους για την πολιομυελίτιδα πριν το 1980, απομονώθηκε ο DNA ιός του πιθήκου SV40 που περιέχονταν στα εμβόλια. Αυτός ο ιός προκαλεί διάφορες μορφές καρκίνου σε τρωκτικά.
Τι λέει η επιστήμη: Για να προκληθεί καρκίνος, πρέπει ένα από τα συστατικά του εμβολίου να ενσωματωθεί στο DNA και να βλάψει τα γονίδια που σχετίζονται με την προστασία της κυτταρικής αναδόμησης. Στα εμβόλια για το Covid-19, δεν περιέχονται ουσίες με τέτοιες ιδιότητες.

2. Τα εμβόλια αλλάζουν το DNA

Προέλευση: Μετά την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού υπήρξαν φήμες ότι τα εμβόλια με φορείς (vectors), όπως το Sputnik V, μπορεί να ενσωματώσουν το DNA τους στο ανθρώπινο γονιδίωμα και να προκαλέσουν μεταλλάξεις.

Τι λέει η επιστήμη: Οι αδενοιοί, φορείς (vectors), είναι DNA ιοί, αλλά δεν υπάρχουν ένζυμα για την ενσωμάτωση του στο ανθρώπινο DNA. Επίσης το RNA των mRNA εμβολίων λειτουργεί στο κυτταρόπλασμα και δεν διεισδύει στο ανθρώπινο γονιδίωμα.

3. Ο εμβολιασμός προκαλεί υπογονιμότητα

Προέλευση: Τη δεκαετία του 1980, στη δύση, ανέπτυξαν εμβόλιο για την αντισύλληψη ζώων βασιζόμενοι στην τετανική τοξίνη. Η οργάνωση κατά των αμβλώσεων έκανε αναφορά ότι το εμβόλιο για τον τέτανο προκαλεί υπογονιμότητα στον άνθρωπο.
Τι λέει η επιστήμη: Τα συστατικά του εμβολίου δεν εισέρχονται στα κύτταρα από τα οποία αναπτύσσονται τα σπερματοζωάρια (στις γυναίκες τα ωοθηλάκια υπάρχουν από τη γέννηση). Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν επιδρά στη γονιμότητα. Αντιθέτως η νόσηση από κορονοιό καταστέλλει οξέως την κινητικότητα του σπέρματος και κατά συνέπεια την πιθανότητα σύλληψης.

4. Με τον εμβολιασμό μας βάζουν τσιπ

Προέλευση: Το 2020 ο Μπιλ Γκέιτς προείπε ότι σύντομα θα υπάρξουν ψηφιακά διαβατήρια με ενσωματωμένα ιατρικά δεδομένα. Μετά από αυτό μία Σουηδική biohacking ιστοσελίδα έγραψε ότι ο Μπιλ Γκέιτς θα χρησιμοποιήσει εμφυτεύσιμα μικροτσίπ στη μάχη με τον κορονοιό.
Τι λέει η επιστήμη: Σήμερα πράγματι αναπτύσσονται στον κόσμο εμφυτεύσιμοι αισθητήρες. Όσον όμως αφορά τη δημιουργία εμφυτεύσιμων τσιπ που θα μπορούσαν να κατευθύνουν τη συνείδηση, και μάλιστα να χορηγούνται μέσα από μία βελόνη εμβολιασμού, αυτό ακόμη δεν έχει επιτευχθεί.

5. Ο κορονοϊός μεταλλάσσεται και τα εμβόλια δεν χρησιμεύουν

Προέλευση: Οι επιστήμονες συχνά αναφέρουν την εμφάνιση πιο επιθετικών στελεχών του κορονοϊού. Οι αντιεμβολιαστές θεωρούν ότι επειδή τα εμβόλια παρέμειναν τα ίδια, αυτά είναι αδύναμα έναντι των νέων στελεχών.
Τι λέει η επιστήμη: Μετά από τον εμβολιασμό (ανοσολογική απάντηση) αναπτύσσονται περισσότερα αντισώματα σε σχέση με τη νόσηση (φλεγμονώδης αντίδραση και ανοσολογική απάντηση). Αυτά επαρκούν για προστασία από νέα στελέχη. Τα εμβόλια συμβάλλουν στην αποτροπή της νόσησης ή στην εκδήλωση ελαφρύτερης μορφής νόσου. Όμως δεν πρέπει να βασιστούμε στα κύτταρα μνήμης αλλά στα κυκλοφορούντα αντισώματα, των οποίων ο υψηλός τίτλος διαρκεί για έξι με επτά μήνες. Συνεπώς αυτή τη στιγμή χρειάζεται αναμνηστική δόση μετά εξάμηνο. Ενδεχομένως να υπάρξουν άλλες κατευθυντήριες οδηγίες με τη δημιουργία πολυδύναμου εμβολίου όπως για τη γρίπη.

Όσον αφορά τους γιατρούς που αποθαρρύνουν τον εμβολιασμό, μπορεί να έχουν πάρει πτυχίο ιατρικής αλλά δεν σπούδασαν καλή ιατρική. Φαίνεται ότι δεν είναι γνώστες της εξέλιξης της ιατρικής επιστήμης ιστορικά και της προσφοράς της διαχρονικά στην αντιμετώπιση των πανδημιών και στη βελτίωση του επιπέδου ζωής των ανθρώπων. Δεν μπορούν να ενστερνισθούν έστω την απλή αρχή ότι ο θάνατος από ασθένεια για την οποία υπάρχει εμβόλιο είναι ανοησία καθώς και την Ιπποκράτειο ρήση «Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν». Η συμπεριφορά τους μας φέρνει πολύ πίσω σε εποχές σκοταδισμού όταν στην ιατρική έκαναν κουμάντο διάφοροι κομπογιαννίτες και πνευματικοί, και είναι επικίνδυνη γιατί λόγω της ιατρικής τους ιδιότητας συμπαρασέρνουν αθώους και αφελείς συνανθρώπους στον όλεθρο. Οι επαγγελματικοί σύλλογοι υγείας δυστυχώς δεν πήραν ξεκάθαρη θέση όταν υπάρχουν διεθνείς (ΠΟΥ) αλλά και εθνικά θεσμοθετημένοι φορείς υγείας με κοινή άποψη αντιμετώπισης της πανδημίας για όλες τις χώρες του κόσμου.

Όταν με το καλό, και εφόσον ανοσοποιηθεί ο πληθυσμός, η πανδημία θα καταλαγιάσει και η ζωή, με έντονα τραυματισμένη την κοινωνία θα επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς, όλοι αυτοί οι αντιεμβολιαστές-αρνητές, θρησκευτικοί παράγοντες όλων των βαθμίδων (για τους οποίους «εάν τε ουν ζώμεν εάν τε αποθνήσκωμεν, του Κυρίου εσμέν»), πολιτικοί και άλλοι θεσμικοί παράγοντες -εφόσον επιβιώσουν- θα συνεχίσουν να πορεύονται χωρίς καμία αισχύνη και κύρωση για όλους αυτούς που πήραν στο λαιμό τους. Τα θύματα της πανδημίας που σηκώνουν όλο το βάρος της, οι απλοί άνθρωποι της καθημερινότητας που έχασαν τους δικούς τους, που καταστράφηκαν κοινωνικά, οικονομικά και ψυχολογικά θα μείνουν με την πίκρα της προσφοράς χωρίς ανταπόδοση.

Όπως και οι άνθρωποι στους οποίους στηρίζεται το δημόσιο εθνικό σύστημα υγείας που έχει επιφορτιστεί αποκλειστικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σχεδόν μετατράπηκε σε δημόσιο εθνικό σύστημα αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19. Όλες οι άλλες παθήσεις πέρασαν σε δεύτερη ή τρίτη μοίρα, και ανατέθηκαν στον ήδη γιγαντωμένο ιδιωτικό τομέα, απαλλαγμένο από το φόρτο της πανδημίας, να κάνει σε μία γονατισμένη κοινωνία μόνο τη δουλειά για την οποία υπάρχει. Οι υγειονομικοί του εθνικού συστήματος υγείας, λειτουργοί- ιεραπόστολοι που η πολιτεία και η κοινωνία τους μετέτρεψαν σε ιερομάρτυρες, με μόνη ανταμοιβή τα χειροκροτήματα στις 9μ.μ. από τα μπαλκόνια στην αρχή της πανδημίας, θα μείνουν παγωμένοι. Ο αγώνας τους έγινε και γίνεται σε εντελώς αντίξοες συνθήκες, με κίνδυνο ή και θυσία της ζωής τους. Δυστυχώς, για την πολιτεία, αυτή η εργασία δεν θεωρείται ανθυγιεινή. Επίσης από πλευράς της πολιτείας δεν έχει ληφθεί μέριμνα ασφάλισης των υγειονομικών που νόσησαν, νοσούν ή και πεθαίνουν στον πόλεμο με την πανδημία του κορονοϊού.

Εύχομαι ολόψυχα να διαψευστώ απόλυτα στα παραπάνω απαισιόδοξα όταν στο μέλλον θα γραφεί η ιστορία αντιμετώπισης της πανδημίας του Covid-19.

* Ο Γιάννης Σκάνδαλος είναι Ιατρός, Χειρουργός – Διευθυντής Γ. Ν. «Άγιος Παύλος» Θεσσαλονίκης

μάσκεςΚορονοϊόςαρνητές της επιδημίαςεμβόλιοεμβολιασμός