Απόψεις|29.01.2022 22:18

«Ζητείται Ελπίς»

Άντζελα Ζιούτη

Στη μέση της σαλοτραπεζαρίας η οθόνη της τηλεόρασης ανοικτή, ενώ η κυρά Μάρω λίγο παρά πέρα καθαρίζει φασολάκια. Πιο πολύ είναι αφοσιωμένη σε αυτά προσέχοντας μην κόψει κατά λάθος με το μαχαίρι το δάκτυλο. Μένει μόνη κάπου στη Λειβαδιά από τότε που «έφυγε» ο σύζυγος της. Όμως μία είδηση της τελευταίας στιγμής την έκανε να σηκώσει το κεφάλι και να παρατήσει τα φασολάκια.

«Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα φαινόμενα της νέας κακοκαιρίας Ελπίδα βαθμιαία θα ενταθούν με τις πυκνές χιονοπτώσεις να εκδηλώνονται ακόμα και στα παραθαλάσσια τμήματα της Ανατολικής Στερεάς και της Πελοποννήσου, ενώ μεγάλες ποσότητες χιονιού εκδηλώθηκαν στην Αθήνα και στην Αττική Οδό. «Ο Λευτέρης …» ψιθύρισε. Κι έσπευσε να σχηματίσει το νούμερο του κινητού του γιου της.

Η φωνή από τον τηλεοπτικό δέκτη συνέχιζε να μεταδίδει με μία κάποια ανησυχία: «Στις Κυκλάδες αυτή τη στιγμή πέφτουν σφοδρές χιονοπτώσεις, ενώ χιόνια θα εκδηλωθούν και σε περιοχές της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, με χαμηλότερο υψόμετρο. Ειδικότερα για την περιοχή της Αττικής, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές». Το κινητό του Λευτέρη κλειστό. Κι αυτός από ώρα αποκλεισμένος στην Αττική Οδό. Πώς να φόρτιζε την μπαταρία, όταν το αυτοκίνητο του ήταν ακινητοποιημένο και θαμμένο κάτω από το χιόνι; Και πώς να έβρισκε λίγο νεράκι που στέγνωσε το λαρύγγι του; Πρέπει να πάρει και το χάπι του για την πίεση. Κρυώνει. Κρυώνει πολύ. Μπροστά και πίσω του ένα κομβόι αποκλεισμένων αυτοκινήτων. Κάποιοι οδηγοί φώναζαν εξαγριωμένοι, κάποιοι άλλοι προσπαθούσαν μάταια να ανάψουν το καλοριφέρ μέσα στο εσωτερικό του αμαξιού. Υπήρχαν ηλικιωμένοι και σε ένα χιουντάι μία έγκυος γυναίκα περνούσε δύσκολες ώρες.

Στις κεντρικές οδικές αρτηρίες του λεκανοπεδίου χιλιάδες οδηγοί παρέμεναν κι εκεί ακινητοποιημένοι. Η ίδια εικόνα και στις λεωφόρους Μεσογείων και Κηφισίας. Στο κινητό της κυρά Μάρως όπως και όλους τους κατοίκους της Αττικής ήρθε το μήνυμα από το 112: «Προειδοποίηση για πολύ έντονες χιονοπτώσεις στην περιοχή σας τις επόμενες ώρες. Αποφύγετε κάθε άσκοπη μετακίνηση. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών». Στην Πάρνηθα και στα δύο ρεύματα της κυκλοφορίας από το τελεφερίκ και πάνω δεν μπορούσε να διεξαχθεί η κίνηση των οχημάτων. Στην οδό Αναστάσεως, στην περιοχή Παπάγου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από τα κοιμητήρια προς τον Υμηττό.

Η κυκλοφορία των συρμών του Μετρό προς και από το αεροδρόμιο διακόπηκε. Αλλά και το τραμ τερματίζει στη στάση Λ. Βουλιαγμένης, λόγω έντονης ολισθηρότητας. Ένας γεράκος προσπαθεί να πάει στηριζόμενος στο μπαστούνι μέχρι το φαρμακείο να αγοράσει τις ινσουλίνες. Ξαφνικά γλιστράει και σωριάζεται στο χιονισμένο έδαφος. Διερχόμενος κανείς. Κανείς δεν βρέθηκε να τον βοηθήσει. Και σε λίγο έπεφτε η νύχτα. Στον Χολαργό, στο Καπανδρίτι κι αλλού δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα. Με αναμμένα κεράκια και τυλιγμένοι σε κουβέρτες οι κάτοικοι καρτερούν να ανάψει επιτέλους η λάμπα. Να πάρουν μπρος τα παγωμένα καλοριφέρ. Τα φασολάκια της Κυρά Μάρως δεν βράσανε ποτέ. Κι όπως είπε σε κάποια από τα βιβλία του και ο Αντώνης Σαμαράκης «Ζητείται Ελπίς».

καιρόςκακοκαιρίανοσοκομείο Ελπίς