Απόψεις|04.02.2019 14:11

Η στωικότητα του Τσίπρα

Βούλα Κεχαγιά

Ετσι τον αποκάλεσε η πρόεδρος του Κινήµατος Αλλαγής, την ηµέρα που δέκα στελέχη του κόµµατός της δραστηριοποιηµένα στο PΕS αποφάσισαν να αποχωρήσουν διαπιστώνοντας αδιέξοδα στην πολιτική του.

Η λέξη «νεοκοµµουνιστής» γενικώς δεν συναντάται στα λεξικά ούτε ως νεολογισµός. Εν πάση περιπτώσει ακόµη και ο χαρακτηριζόµενος ως νεοκοµµουνιστής Μελανσόν στη Γαλλία εδώ και χρόνια έχει διαχωρίσει τη θέση του από τον Τσίπρα λέγοντας ότι πολιτικά δεν έχει καµία σχέση µαζί του. Ως συνοµιλητές του έχει επιλέξει τον Λαφαζάνη και την Κωνσταντοπούλου. Οµως κατά γενική παραδοχή εάν κάποιος θεωρείται νεοκοµµουνιστής, είναι αντιφατικό να φέρει πάνω του και την ταµπέλα του τυχοδιώκτη. To µπέρδεµα δηµιουργείται στην προσπάθεια να συντονίσει κανείς την αντιπολιτευτική του κριτική προς τον πρωθυπουργό παντρεύοντας αιτιάσεις πως «είναι γαντζωµένος στην καρέκλα γι’ αυτό και κάνει ό,τι του λένε οι δανειστές» και «έχει µυστικές διασυνδέσεις µε τις χώρες της Λατινικής Αµερικής γι’ αυτό και βάζει πλάτη στον Μαδούρο».

Ο Τσίπρας έχει το πολιτικό προτέρηµα να µπερδεύει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Οταν εκείνοι µιλούν για «ραδιουργίες» και «τυχοδιωκτισµούς» θεωρώντας ότι βρίσκεται σε καθεστώς οµηρείας από τον πρώην κυβερνητικό του εταίρο, εκείνος χαλαρώνει το Σαββατόβραδο πηγαίνοντας στο θέατρο. Και όχι για να δει «Τα µυστικά του βάλτου»...

Εκεί που άφησε τους πάντες να πιστεύουν ότι οι σχέσεις Μαξίµου και Φαναρίου έχουν διαρραγεί εξαιτίας της πρωτοβουλίας Πολιτείας και Εκκλησίας της Ελλάδος για τον εξορθολογισµό των σχέσεών τους, ο Τσίπρας προκαλεί συνάντηση µε τον Βαρθολοµαίο. Και όχι µόνο θα συζητήσει µε τον Οικουµενικό Πατριάρχη, αλλά θα µεταβεί στη Χάλκη σε µία κίνηση υψηλού συµβολισµού, που συνδέεται µε την επαναλειτουργία της Θεολογικής της Σχολής.

Ο Τσίπρας έχει µια ικανότητα να προσαρµόζεται στις καταστάσεις. Οπως µπορούσε να λειτουργεί έχοντας κοντά του επί τέσσερα χρόνια τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, έτσι µπορεί να πορεύεται χωρίς αυτόν και µάλιστα χωρίς να του λείπει. Η αντιπολίτευση ερµηνεύει τη στωικότητα του Τσίπρα στις συνεχόµενες απειλές του πρώην συγκυβερνήτη ως αδυναµία. Ως προσπάθεια να καλοπιάσει κάποιον που του προκαλεί φόβο. Προφανώς δεν έχουν δει την παράσταση που επέλεξε ο Τσίπρας προχθές το βράδυ και τιτλοφορείται «Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα µεσάνυχτα».

Αλέξης ΤσίπραςΦώφη Γεννηματά