Απόψεις|01.03.2022 08:29

Καθαρές κουβέντες με τη Μόσχα

Δημήτρης Μαρκόπουλος

Τα μισόλογα τελειώσαν. Οι παλιές προσεγγίσεις στα θέματα άμυνας, διεθνών σχέσεων και διπλωματίας, ανήκουν στο παρελθόν. Οι ίσες αποστάσεις εγκαταλείφθηκαν. Κι αυτό διότι από την περασμένη Πέμπτη ο πλανήτης και η ήπειρος μας πέρασαν σε μια εντελώς καινούργια φάση. Πολλοί από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την εγχώρια άκρα δεξιά διερωτώνται «γιατί εγκαταλείφθηκε η πολιτική ίσων αποστάσεων με τη Ρωσία». «Γιατί στέλνουμε στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία και λέμε ναι στην έξοδο της Ρωσίας από το τραπεζικό σύστημα SWIFT».

Η απάντηση είναι απλή.

Γιατί η Ελλάδα δεν είναι ουδέτερη ως χώρα. Ανήκει σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Όσο κι αν διαχρονικά η αριστερά πάλεψε να βγούμε από αυτούς τους σημαντικούς οργανισμούς που μας θωρακίζουν σε καιρούς μπερδεμένους και ασταθείς, ανήκουμε εκεί. Ανήκουμε στη Δύση.

Η απάντηση επίσης είναι απλή γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να μένει επιτήδεια ουδέτερη σε κάτι τόσο θεμελιωδώς άδικο που συντελείται εις βάρος μιας ευρωπαϊκής χώρας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα δικαίου και παλεύει - διεθνώς - για αυτό που είναι σωστό. Δεν μπορεί να «χειροκροτεί» ή να κάνει πως δεν βλέπει όταν ανατρέπεται μονομερώς από τη Μόσχα η αρχιτεκτονική ασφαλείας που εξασφάλισε 80 χρόνια ειρήνης σε μια ταραγμένη ήπειρο.

Όπως δεν μπορεί να παραμένει ουδέτερη μια χώρα με παράλληλα προβλήματα αντίστοιχης επιθετικότητας όπως αυτά έχει η Ουκρανία με τη Ρωσία με την Τουρκία.

Όσοι ονειρεύονται επίσης μια φοβισμένη διπλωματία καλό θα είναι να μην παρεξηγούν το μέγεθος της πατρίδας και των ενόπλων δυνάμεων της. Τη βαρύτητα της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και τις συμμαχίες της. Η Ελλάδα δεν είναι κάποιος παρίας της διπλωματίας. Έχει ρόλο και φωνή στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Έχει ιστορία στην Ουκρανία. Στη Ρουμανία, στην Αλβανία, στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Έχουμε κι εμείς ρίζες, οικονομική και πνευματική διείσδυση κλπ.

Κι επειδή η κατάσταση δεν μπορεί πλέον μετά την κοσμογονία που συντελείται εδώ και μερικές ημέρες να αναλύεται με όρους των δεκαετιών του 1980, 1990, 2000 ή του 2010, να δούμε τα προφανή. Η Ρωσία είναι μια χώρα αντιδημοκρατική - ολιγαρχική. Καμία σχέση δεν έχει με τις δικές μας ευρωπαϊκές Δημοκρατίες οι οποίες παρά τις πολλές τους αδυναμίες παρεμένουν μοναδική όαση ευημερίας στον πλανήτη. Αν κάποιοι στην Ελλάδα φαντασιώνονται έναν made in Greece πατερούλη ας τον κρατήσουν για τον εαυτό τους. Αν κάποιοι θεωρούν υπόδειγμα έναν ηγέτη που εισβάλει σε ανεξάρτητες χώρες, κάνουν λάθος. Κι αν θεωρούν τη Ρωσία, ένα κράτος που αποδεδειγμένα καταπατά ελευθερίες, που η δημοκρατία εκεί είναι ανάπηρη, τα ΜΜΕ περιορισμένα, που φυλακίζονται οι αντίθετες φωνές ως παράδειγμα προς μίμηση, καλό θα είναι να αλλάξουν οπτική.

Η Ελλάδα προχωρά με καθαρές θέσεις λοιπόν. Πώς αλλιώς θα έπρεπε να προχωρήσει δηλαδή απέναντι σε μια Ρωσία που εδώ και καιρό έχει εξελιχθεί σε συνεταίρο της προκλητικής Άγκυρας και σε προμηθευτή οπλικών συστημάτων όπως οι S 400 που στρέφονται κατά της πατρίδας μας; Πώς θα έπρεπε να συμπεριφερθούμε σε μια χώρα που κατηγορήθηκε στα προηγούμενα χρόνια διακυβέρνησης - προ ΝΔ - ακόμα και για κατασκοπεία εντός της επικράτειας μας; Πού ακόμα και στον τουρισμό στρέφουν τη συντριπτική μερίδα τουριστών τους όχι στην πλευρά μας αλλά στα τουρκικά ξενοδοχεία και που επενδυτικά παίζουν 90% -10% υπέρ της Άγκυρας έναντι υμών;

Πως θα έπρεπε τέλος να συμπεριφερθούμε σε μια χώρα που στρατιώτες και όπλα της σκότωσαν 12 Έλληνες ομογενείς στην Ουκρανία;

Η Ρωσία εσχάτως έχει ένα επαναλαμβανόμενο ιστορικό κακών κι επιθετικών ως προς τα συμφέροντα της πατρίδας μας συμπεριφορών. Κι επειδή οι γνωστοί μίζεροι αναλυτές θα σπεύσουν να πουν τα γνωστά περί απωλειών που θα έχουμε από μια μεγάλη αγορά να πούμε πως όσο η Ελλάδα έχει ανάγκη τη Ρωσία άλλο τόσο και η Ρωσία έχει ανάγκη την Ελλάδα. Καλό θα είναι κάποιοι στη Μόσχα να ξεκαβαλήσουν τα καλάμια, να αφήσουν την αλαζονεία και να σκύψουν σοβαρά στα προβλήματα που οι πολιτικές τους δημιούργησαν στις διμερείς μας σχέσεις. Μπατάρισε η Ρωσία προς την Τουρκία κι αυτό είναι ένα δεδομένο που δεν χωράει αμφιβολία. Όπως μπατάρισε προς την επιθετικότητα και των κυνισμό σε σειρά άλλων κρατών όπως πχ στην Αρμενία την οποία άφησε στα χέρια της Τουρκίας και των Αζέρων ενώ ταυτόχρονα εξαπολύει απειλές προς πάσα κατεύθυνση.

Η Ελλάδα σέβεται απόλυτα όλα τα κράτη. Όμως οφείλουν και αυτά να σεβαστούν τα δίκαια τα δικά μας αλλά και την ίδια την ανθρωπότητα. Να σεβαστούν τα σύνορα που υπαγορεύονται από διεθνείς συνθήκες και την ανεξαρτησία κρατών. Με κράτη που ονειρεύονται νέες αυτοκρατορίες και με πρόσωπα που έχουν ονειρώξεις να γίνουν νέοι Σουλτάνοι ή τσάροι όχι απλά η πατρίδα μας αλλά ολόκληρη η ανθρωπότητα δεν μπορούν πλέον να συμφωνήσουν.

ΟυκρανίαΡωσίαΝΑΤΟΕυρωπαϊκή Ένωσηειδήσεις τώραπόλεμος