Απόψεις|06.02.2019 15:42

Μια νέα (πολιτική) εποχή

Γιώργος Χριστοφορίδης

Καλωσήλθατε στην εποχή του πολιτικού παραλογισμού. Στην εποχή που σημασία έχουν μόνο τα τσιτάτα και οι τίτλοι στο Facebook. Στην εποχή που, αν υπάρχει επικοινωνιακή φαντασία, τότε η πραγματικότητα δεν είναι πρόβλημα. Αυτό μας αποδεικνύουν οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.

Πριν από λίγες μέρες, το επιχείρημα της ΝΔ ήταν ότι έχουμε μια κυβέρνηση μειοψηφίας, που στηρίζεται σε αλά καρτ βουλευτές. Σε «βουλευτές –ρετάλια», όπως έλεγε χαρακτηριστικά. Την περασμένη Δευτέρα, όμως, συνέβη ένα συγκεκριμένο γεγονός. Έξι βουλευτές έστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, δηλώνοντας ότι πλέον στηρίζουν μόνιμα και συνειδητά την κυβέρνηση, προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο της. Δηλαδή, ακύρωσαν τελείως το επιχείρημα της ΝΔ περί ευκαιριακών πλειοψηφιών. Και η αντίδραση της ΝΔ ποια ήταν; Να συνεχίσει να λέει τα ίδια τσιτάτα ακριβώς. Χωρίς να τη νοιάζουν τα γεγονότα. Σαν να μη συνέβησαν ποτέ. Σαν να μην εστάλησαν οι επιστολές.

Όλο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο διαβάζαμε στα φιλογαλάζια media ότι, αν άλλαζε ο κανονισμός της Βουλής, ο Τσίπρας θα ήταν ένας «εκβιαζόμενος Πρωθυπουργός». Τη Δευτέρα το πρωί, ο Τσίπρας ζήτησε να μην γίνει καμία αλλαγή. Kαι πάλι, μέχρι σήμερα, η ΝΔ επιμένει να μιλά για εκβιαζόμενο Πρωθυπουργό. Ακόμη και τώρα, που είχαμε την απόλυτη ανατροπή. Η συνθηματολογία έμεινε η ίδια.

Επίσης, η ΝΔ έλεγε ότι, αν άλλαζε ο κανονισμός της Βουλής, θα αποδεικνυόταν «περίτρανα» ότι η έξοδος Καμμένου από το κυβερνητικό σχήμα ήταν σκηνοθετημένη. Και τώρα, που -μετά από την επιστολή του Πρωθυπουργού- ο κανονισμός δεν αλλάζει, τι γίνεται; Για την αντιπολίτευση, η σκηνοθεσία παραμένει.

Μιλώντας την Τρίτη στους τομεάρχες του κόμματός του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «βουλευτές-πιόνια», που αλλάζουν κόμματα. Την ώρα που, ο ίδιος έχει ήδη εντάξει στην κοινοβουλευτική του ομάδα τους Θεοχάρη, Φωτήλα, Μάρκου και Κατσιαντώνη, που εξελέγησαν με άλλα κόμματα.

Μπορούν να ερμηνευθούν λογικά αυτές οι αντιφάσεις; Λυπάμαι, αλλά όχι. Δεν μπορούν. Γιατί, δυστυχώς, η λογική έχει πάψει εδώ και πολύ καιρό να χαρακτηρίζει την πολιτική ρητορική.

Βεβαίως, εδώ, πέρα από τον παραλογισμό, έχουμε και ευθεία προσβολή των θεσμών, ακραία προσβλητικές και συκοφαντικές διατυπώσεις, πρωτοφανείς απρέπειες, εξοργιστικά fake news, ακόμη και από την ηγεσία του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης! Ο λόγος, ασφαλώς, για τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, που -παρά τη γελοιότητα του πράγματος και τις αυταπόδεικτες διαψεύσεις- επέμεινε στη θεωρία του κρυφού ταξιδιού Τσίπρα στις Μαλδίβες, με αποδεικτικό του στοιχείο… ότι, εκείνες τις μέρες του καλοκαιριού του 2017, ο Τσίπρας είχε εμφανιστεί στις κάμερες…κάπως μαυρισμένος. Άρα, προφανώς (!) είχε πάει στις Μαλδίβες. Περίπου αυτό είπε στην –καθαρά αρχηγικού τύπου- δική του κομματική εκδήλωση, την περασμένη Κυριακή.

Παλαιότερα λέγαμε ότι «αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά». Σήμερα, όμως, η συγκεκριμένη έκφραση είναι πολύ λίγη για να περιγράψει αυτό που συμβαίνει. Συμβαίνει μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της έντασης σε όλα τα επίπεδα και με κάθε τρόπο. Στοιχείο που έρχεται να επιβεβαιώσει απολύτως τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, τα οποία μιλούν για εξελίξεις στην υπόθεση Novartis και, μάλιστα, σύντομα. Διαφορετικά, αυτό το πράγμα δεν εξηγείται. Και με οδηγό τον πανικό, συνεχίζουμε.

Πάνος ΚαμμένοςΝέα ΔημοκρατίαΑλέξης Τσίπραςπρωθυπουργός