Απόψεις|08.02.2019 14:47

Τον «τρώει το χέρι του» τον Γιάννη Δραγασάκη

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Για πολλούς λόγους. Κυρίως λέει τα πράγµατα όπως είναι και -σε αντίθεση µε άλλους- δεν προσπαθεί να π αρουσιάσει την κυβερνητική πολιτική... πιο αριστερή απ’ ό,τι είναι στην πραγµατικότητα. Eτσι λοιπόν τον άκουσα όταν µιλούσε τις τελευταίες ηµέρες για το τραπεζικό σύστηµα. Σε αντίθεση µε όσα γράφτηκαν σε πολλά µέσα ενηµέρωσης, ούτε για µια στιγµή δεν κατάλαβα να κινδυνολογεί. Εκτός πια αν είναι κινδυνολογία το να χρησιµοποιήσει κανείς τη λέξη «ανακεφαλαιοποίηση» για να πει πως… δεν θα συµβεί.

Κατάλαβα όµως κάτι άλλο που δεν φάνηκε να απασχολεί σχεδόν κανέναν, αν και µου φαίνεται σηµαντικό: πως τον υπουργό Οικονοµίας τον «τρώει το χέρι του» να νοµοθετήσει για το πλαίσιο λειτουργίας του τραπεζικού συστήµατος στην Ελλάδα. Στις τελευταίες οµιλίες του στη Βουλή, ο Γιάννης ∆ραγασάκης αναφέρθηκε τουλάχιστον τέσσερις φορές στη λειτουργία του. Αναρωτήθηκε µάλιστα µήπως πρέπει να υπάρξει νοµοθετική παρέµβαση.

Χαρακτήρισε τις τράπεζες «γραφειοκρατικούς µηχανισµούς». Γκρίνιαξε γιατί «κλείνουν υποκαταστήµατα τραπεζών σε κάποιες κωµοπόλεις» χωρίς η κυβέρνηση να µπορεί να επιβάλει «όπως υπάρχει φαρµακείο παντού, να υπάρχει και µία τράπεζα». Ακόµη και για τις προβλέψεις των κόκκινων δανείων είπε πως «είναι πολιτικό ζήτηµα και κανονικά έπρεπε να έχουµε λόγο ως κυβέρνηση». Οµως ο ίδιος έκανε τη διαπίστωση πως -δυστυχώς, υποθέτω- «η κυβέρνησή µας δεν έχει τη θεσµική δυνατότητα να δώσει εντολή στην τράπεζα».

Εκτός από αυτά, ο Γιάννης Δραγασάκης επανέλαβε ότι βρίσκει ουσιαστικά ανεπαρκές το χρηµατοπιστωτικό σύστηµα της χώρας για τη χρηµατοδότηση της οικονοµίας. Ιδίως για τις µικροµεσαίες επιχειρήσεις. Ετσι επανέφερε την πρότασή του για ένα παράλληλο σύστηµα. Μάλιστα προτιµά πλέον να το αποκαλεί «εναλλακτικό». Η αλήθεια είναι πως αυτό ακούγεται λιγότερο «βαρουφακικό» και πολύ πιο «συριζαίικο».

Εν ολίγοις ο Γιάννης ∆ραγασάκης είναι ο υπουργός που -δηµοσιογραφικά µιλώντας- θα µας σκάσει µέχρι να φέρει το νοµοσχέδιο που έχει προαναγγείλει. Τη ρύθµιση δηλαδή για τα κόκκινα δάνεια. Αυτήν που δικαίως ενδιαφέρει εκατοντάδες χιλιάδες κόσµου και για την οποία επί πολύ καιρό σεναριολογούµε.

Πολύ ενδιαφέρον ερώτηµα όµως είναι το αν τελικά αυτή θα είναι η µόνη ρύθµιση που θα φέρει. Οπως επίσης και το ποια θα είναι η γνώµη τού καθ’ ύλην αρµόδιου, Γιάννη Στουρνάρα, αν τελικά ο Γιάννης ∆ραγασάκης πάρει νοµοθετικές πρωτοβουλίες για τις τράπεζες.

ΣΥΡΙΖΑΓιάννης Δραγασάκης