Απόψεις|12.02.2019 15:01

Οι αλήθειες για την κυβερνητική πολιτική ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Βασίλης Λυριτζής

Εχει πολλές αλήθειες αυτή η έντονη αλλά και σύντοµη προεκλογική περίοδος.

Πρώτα απ’ όλα έχει την αµετακίνητη αλήθεια εκείνων που υπηρετούν εδώ και καιρό την κυβερνητική πολιτική συριζιτών και ανελιτών! Συµφώνησαν από την αρχή και δεν κάνουν βήµα πίσω ο κόσµος να χαλάσει, το κόµµα να καλέσει. Αυτοί είναι πεισµένοι. Θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση ακόµα κι αν στενοχωρήσουν πολύ τον Πάνο Καµµένο που άλλα σχέδια είχε στο µυαλό του και άλλα του προκύπτουν. Γιατί µπορεί η Ν∆ να παραδέρνει ανάµεσα στην εκτίµηση «κόλπο και σύγκρουση», είναι φανερό όµως ότι πρόκειται περί αντίφασης.

Ετσι η άλλη αλήθεια είναι ότι ο αρχηγός των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που υπολόγιζε, και είναι βέβαιο ότι υπολόγιζε, στη διακριτική στήριξη του Αλέξη κατάφερε να µείνει µόνος κι έρηµος µε ελάχιστες δυνάµεις. 

Αποµονωµένος από τους ανακουφισµένους συριζαίους, διαρκώς πληττόµενος από τους έξαλλους νεοδηµοκράτες και σε σχετική αποµόνωση από τις προσπάθειες συντονισµού των άλλων δυνάµεων της ακροδεξιάς.

Αλήθεια νούµερο δύο τέλος.

Αλήθεια νούµερο τρία, οι διάσπαρτες δυνάµεις της Κεντροδεξιάς. ∆ύσκολος χώρος. Αλλοι εντάχθηκαν ευελπιστώντας την εκλογή (ελάχιστοι θα τα καταφέρουν) κι άλλοι το συζητούν και το ξανασυζητούν από τότε που η Ντόρα έφτιαξε κόµµα. Η ισχύς µπροστά στην εξουσία αυτήν τη φορά θα παίξει τον δικό της ρόλο. Είτε σε λένε Μητσοτάκη, είτε Αδωνι, είτε ∆ένδια, είτε ακόµα και Καραµανλή.

Κι όµως, ο κρίσιµος παράγων και η αλήθεια που θα παίξουν τον δικό τους ρόλο δεν είναι ούτε η ∆εξιά, ούτε η Αριστερά, ούτε το απάθροισµα των ακροδεξιών δυνάµεων, ούτε η διαρκής επιχείρηση συντονισµού των αντιµνηµονιακών. Παρά το µικρό µέγεθος και την περιορισµένη προσβασιµότητα, την επόµενη µέρα των εκλογών θα καθορίσουν οι προσωπικές κινήσεις στελεχών από τον χώρο της Κεντροαριστεράς που ήδη από τώρα βρίσκονται εν εξελίξει.

Οποιος νοµίζει ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν εν θερµώ κάνει λάθος µεγάλο. Κι αυτός είναι ένας λόγος που µπορεί να οδηγήσει τον Αλέξη σε αιφνιδιασµό.

Πολλές αλήθειες και πολλές βεβαιότητες για ένα τόσο σύντοµο χρονικό πολιτικό διάστηµα.

ΑΝΕΛΑλέξης ΤσίπραςΠάνος Καμμένος