Απόψεις|06.07.2022 18:04

Τι σημαίνει η απόφαση Μητσοτάκη για εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Αδάμος Ζαχαριάδης

«Η ημερομηνία των εκλογών είναι προνόμιο του Πρωθυπουργού» έλεγαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τις τελευταίες ημέρες επιχειρώντας να αποφύγουν τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων αναφορικά με τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στις αρχές του φθινοπώρου.

Αν και η αλήθεια είναι ότι οι δημοσιογράφοι αρεσκόμαστε στην εκλογολογία και τη σεναριολογία, η συγκεκριμένη συζήτηση δεν ήταν σε κενό αέρος. Τουλάχιστον τρεις φορές ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έκανε, το τελευταίο διάστημα, αμφίσημες δηλώσεις που οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι σκέφτεται πολύ σοβαρά τις πρόωρες εκλογές. Παράλληλα, οι διαρροές από το πρωθυπουργικό περιβάλλον αλλά και οι συνεχείς ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, επιβεβαίωναν την αίσθηση ότι ο Σεπτέμβριος είναι ο πιθανότερος μήνας εκλογών.

Η σημερινή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή έβγαλε είδηση. Εκλογές στο τέλος της τετραετίας, διαμήνυσε ο Πρωθυπουργός και παρά το γεγονός ότι ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσε να δηλώσει δύσπιστος, μετά από αυτό οι κάλπες μπορούν να στηθούν πρόωρα μόνο σε περίπτωση έκτακτου εθνικού γεγονότος.

Τέσσερις σκέψεις για την απόφαση Μητσοτάκη:

  1. Ο Πρωθυπουργός ήθελε από την αρχή να εξαντλήσει την τετραετία. Όχι μόνο γιατί πιστεύει ότι αυτό είναι το πολιτικά και πολιτειακά ορθό αλλά και γιατί, λόγω των συνεχών κρίσεων που αντιμετώπισε, δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα το προεκλογικό του πρόγραμμα. Παράλληλα, η εξάντληση της τετραετίας θα επιτρέψει στον Μητσοτάκη να εμφανίζεται ως παράγοντας σταθερότητας της χώρας σε αντιδιαστολή με τον τρόπο που παρουσιάζει τον βασικό του αντίπαλο.
  2. Πρόκειται για κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου. Μέχρι την άνοιξη του 2023 πολλά μπορούν να φθείρουν την κυβέρνηση. Ακρίβεια, κλιμάκωση ενεργειακής κρίσης, κοινωνική ένταση λόγω των αλλαγών στα ΑΕΙ, κρίση στα ελληνοτουρκικά. Παράλληλα, ο χρόνος επιτρέπει τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΚΙΝΑΛ να οργανωθούν ακόμα καλύτερα για τις εκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας μόλις πρόσφατα ξεμπέρδεψε με τα εσωκομματικά, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα έχει χρόνο να καταρτίσει πρόγραμμα και να κάνει σαφέστερες τις θέσεις του.
    Ο Πρωθυπουργός φαίνεται να πιστεύει ότι δεν υπάρχει τρόπος η ΝΔ να μην είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν. Παρά το γεγονός ότι οι εισηγήσεις που είχε ήταν να πάει το φθινόπωρο σε εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να θεωρεί ότι δεν θα αντιμετωπίσει φθορά τέτοια που να απειλήσει την πρωτιά του. Αντιθέτως, πιστεύει ότι υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο για αντιμετώπιση της κρίσης ακρίβειας και φαίνεται πεπεισμένος ότι οι επόμενοι μήνες να ενισχύσουν την προοπτική της αυτοδυναμίας, τουλάχιστον στις δεύτερες κάλπες.
  3. Παρά το γεγονός ότι η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να θεωρηθεί ως δώρο στον Αλέξη Τσίπρα, ενέχει και έναν μεγάλο κίνδυνο για τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πιθανή ήττα του σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας θα είναι βαρύ πολιτικό πλήγμα τόσο για τον ίδιο προσωπικά όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ.
  4. Με το τέλος της εκλογολογίας, δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός - τελευταίου - ανασχηματισμού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει, δύο φορές στο πρόσφατο παρελθόν, υπαινιχθεί ότι ορισμένοι υπουργοί έχουν ρίξει τους ρυθμούς λόγω εκλογικής προετοιμασίας. Δεν θα είναι έκπληξη, λοιπόν, αν στην ΔΕΘ πάει με νέο κυβερνητικό σχήμα προκειμένου μέχρι την άνοιξη να έχει ολοκληρώσει ένα πολύ μεγάλο μέρος του προγράμματος του.

Όλες οι ειδήσεις

Μητσοτάκης για εκλογές: Θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας

Ηπατίτιδα σε παιδιά: Πρώτος θάνατος στην Ελλάδα

ΣΤΑΣΥ για ατύχημα στο Μοναστηράκι: Εχουν ληφθεί μέτρα ασφαλείας - Κανένας κίνδυνος ηλεκτροπληξίας

Scott Storch: Ποιος είναι ο παραγωγός του Hollywood που έβγαινε με την Paris Hilton, την Kim Kardashian και την Britney Spears

Νέα ΔημοκρατίαπρωθυπουργόςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΚΙΝΑΛειδήσεις τώραΑλέξης Τσίπραςπρόωρες εκλογέςΣΥΡΙΖΑεκλογές