Απόψεις|06.08.2022 12:21

Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας τρίζουν οι θεσμοί

Άντζελα Ζιούτη

«Ξεύρεις την γη όπου ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα και κοκκινίζει η σταφυλή και θάλλει η ελαία; Ω! δεν την αγνοεί κανείς, είναι η γη η Ελληνίς...».

Ο ρομαντικός ποιητής Άγγελος Βλάχος (1838- 1920) πριν 100 περίπου χρόνια είχε γράψει το παραπάνω ποίημα με τίτλο «Η ωραία Ελλάς». Βέβαια το ποίημα διακωμωδήθηκε από το περιοδικό «Ραμπαγάς» με αποτέλεσμα η φράση « η χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας» πλέον κάνει μία ειρωνική αναφορά υπονοώντας μία χώρα όπου τίποτα δεν πάει καλά. Διόλου, τυχαίο άλλωστε, αφού ετυμολογώντας την ίδια την λέξη «φαιδρός» ανακαλύπτουμε ότι σημαίνει ευτράπελος, αστείος και γελοίος.

Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας λοιπόν ανθίζει η διαφθορά. Και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, όπου η Ελλάδα παίρνει την πρωτιά στην Ευρωζώνη. Περίπου 120 δισ.ευρώ αποτιμάται σε ετήσια βάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση η διαφθορά σε όλα τα 28 κράτη μέλη της.

Τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα σκιαγράφησαν τη διαφθορά ως αγκάθι για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Ενώ στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία, όλες οι επιχειρήσεις θεωρούν ότι η διαφθορά είναι ανεξέλεγκτη, κάτι τέτοιο είναι σχεδόν ανύπαρκτο στην Δανία, την Φινλανδία και την Σουηδία.

Η διαφθορά κάνει τους θεσμούς να τρίζουν, η εμπιστοσύνη στη δημοκρατία κλονίζεται και αποστραγγίζει τους πόρους από τη νόμιμη οικονομία.

Η κρίση ρευστότητας του χρηματοοικονομικού συστήματος ως απότοκος της δημοσιονομικής κρίσης και της ύφεσης έχουν επιδράσει στο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον στην Ελλάδα και το αίτημα για την καταπολέμηση της οικονομικής εγκληματικότητας σε βάρος του δημοσίου να είναι επιτακτικό πλέον. Το κράτος αφοπλίζεται περιορίζοντας δραστικά τη δυνατότητα παροχής παιδείας, υγείας και δικαιοσύνης, αποστερώντας από τους πολίτες και ιδιαίτερα από τις ευάλωτες οικονομικά ομάδες βασικά δημόσια αγαθά. Τα παράνομα οικονομικά οφέλη κατασπαταλούν τον δημόσιο πλούτο και καταστούν τη χώρα ανίκανη να συμμετέχει ισότιμα στον διεθνή ανταγωνισμό.

Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν το ηλεκτρικό ρεύμα, ο χειμώνας που βρίσκεται στο κατώφλι τρομάζει με τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου να σκαρφαλώνουν σε δυσθεώρητα τιμολογιακά επίπεδα, ο πληθωρισμός έχει σταθερά ανοδική πορεία και εκτός από την πρωτιά μας στη διαφθορά, έχουμε και μία ακόμη πρωτιά. Στην ανεργία. Ως ένα ντόμινο το ένα συμπαρασύρει το άλλο. Τη στιγμή που η βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων βρίσκεται σε τεντωμένο σκοινί κάνοντας τους επιχειρηματίες να μοιάζουν με ακροβάτες ζητείται μεταρρύθμιση και εγκαθίδρυση ενός νέου κοινωνικού, οικονομικού και θεσμικού μοντέλου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραδιαφθορά