Απόψεις|06.08.2022 12:45

Τα παρεπόμενα μιας κρίσης

Τραϊανός Χατζηδημητρίου

Ποιες θα είναι οι πολιτικές επιπτώσεις της κρίσης των παρακολουθήσεων, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. Μπορεί όμως να κάνει κανείς, βάσιμες εικασίες.

Κατ' αρχήν αποπέμφθηκαν ή παραιτήθηκαν δύο στελέχη που έχουν άμεση σχέση με τον Πρωθυπουργό. Αυτό είναι προφανώς ένα πλήγμα για τον ίδιο. Ο Διοικητής της ΕΥΠ ήταν επιλογή του, κόντρα σε πολλά σχόλια το καλοκαίρι του 2019, όπως και να περάσει η ΕΥΠ στον έλεγχο του Πρωθυπουργού, στην αρχή της διακυβέρνησης της ΝΔ. Και η παραίτηση του γενικού γραμματέα του Μεγάρου Μαξίμου, «δεξιού» χεριού και ανιψιού του Πρωθυπουργού, έχει τη μεγαλύτερη και αυτονόητη σημασία. Ο Γρηγόρης Δημητριάδης δεν έχει εμφανή άμεση σχέση με τις δύο παρακολουθήσεις του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και του πολιτικού αρχηγού Νίκου Ανδρουλάκη. Αλλά εκ της θέσεως του, θα έπρεπε να γνωρίζει τα πάντα… Και ο Παναγιώτης Κοντολέων αποδείχθηκε από την έρευνα της ΑΔΑΕ, της επίσημης αρμόδιας αρχής, ότι παρακολουθούσε το τηλέφωνο του Ν. Ανδρουλάκη, κατόπιν αιτήματος ξένης υπηρεσίας (ποιας άραγε και με ποια αιτιολογία), για ένα χρονικό διάστημα που συμπίπτει και με αυτό της διεκδίκησης της αρχηγίας του ΠΑΣΟΚ.

Συνεπώς, η κατάσταση είναι ένα σοβαρό πλήγμα στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό. Αν αυτό, επτά ή οκτώ μήνες μετά, θα εκφραστεί εκλογικά στις κάλπες, είναι «αλλουνού παπά ευαγγέλιο». Ο κόσμος ψηφίζει με το χέρι στην τσέπη του, κοιτάζοντας τα οικονομικά του προβλήματα και όχι βλέποντας ζητήματα δημοκρατίας. Μέχρι τότε βεβαίως πολύ νερό θα κυλήσει στο μύλο της πολιτικής ζωής, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Κανείς δεν ξέρει πώς θα διαμορφωθούν τότε οι συνθήκες, ιδιαίτερα με τις τιμές σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και βασικά είδη σούπερ μάρκετ. Αν η κατάσταση θα ελέγχεται και θα είναι σε ύφεση, ή αντίθετα θα είναι σε ανεξέλεγκτες τιμές.

Ωστόσο, πέρα από το πλήγμα αυτό καθαυτό στην εικόνα της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού, το ζήτημα των παρακολουθήσεων δυσχεραίνει τη δυνατότητα να υπάρξουν, αν χρειασθεί, μετά τις εκλογές συνεργασίες με οποιαδήποτε μορφή ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Θα είναι οξύμωρο, εάν πρώτο κόμμα είναι η Νέα Δημοκρατία, να προτείνει συνεργασία, θέσεις σε μία κυβέρνηση, να καλέσει σε διάλογο για εκπόνηση ενός κυβερνητικού προγράμματος, το ΠΑΣΟΚ. Κάτι που ως τώρα θεωρούνταν αυτονόητο εφόσον βεβαίως αυτό χρειαζόταν, τώρα καθίσταται από δύσκολο ως ανέφικτο. Επειδή είναι δύσκολο να προτείνεις σε έναν πολιτικό που η ίδια παρακολουθούσε, συνεργασία και να του χρεώσει την τυχόν άρνηση και την προσφυγή σε δεύτερες, τρίτες κλπ κάλπες… Κι αυτό είναι πάρα πάρα πολύ σοβαρό για τη χώρα, για την ομαλή εξέλιξη του πολιτικού μας συστήματος, της πολιτικής ζωής. Η Ελλάδα δεν είναι Βέλγιο να λειτουργεί ρολόι χωρίς κυβέρνηση για 23 μήνες…

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα ΔημοκρατίαΚυριάκος Μητσοτάκηςψηφιακή παρακολούθησηειδήσεις τώρα