Απόψεις|12.08.2022 16:00

«Αγωγός αξιών» και οι διώξεις κατά Αζέρων δημοσιογράφων που συνεχίζονται αμείωτες

Κώστας Ζησιάδης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε πρόσφατα τον αγωγό φυσικού αερίου, ο οποίος συνδέει το ελληνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου με το βουλγαρικό δίκτυο και θα μπορεί να μεταφέρει δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από το Αζερμπαϊτζάν, ως «αγωγό αξιών».

Ο αγωγός αυτός είναι ένα βήμα οικονομικής συνεργασίας “win-win” μεταξύ των δύο χωρών και μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας, αφού η Ελλάδα αποκτά το πολύτιμο (πλέον) φυσικό αέριο, και επιπλέον γίνεται στρατηγικός κόμβος μεταφοράς του προς τη δυτική Ευρώπη.

Αλλά δεν είναι αγωγός αξιών: Το Αζερμπαϊτζάν είναι σφιχταγκαλιασμένο με την Τουρκία κι αυτή η επιλογή του δεν αλλάζει, είναι στρατηγική επιλογή. Επιπλέον όμως, ιδιαίτερα απέναντι στα ΜΜΕ, στην ελευθερία λόγου δηλαδή, είναι μια χώρα που δεν αποδέχεται τις αυτονόητες δυτικές αξίες.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, γράφουν για  το Αζερμπαϊτζάν: «Ο Πρόεδρος Ilham Aliyev έχει εξαλείψει κάθε φαινομενικό πλουραλισμό και από το 2014, προσπαθεί ανελέητα να φιμώσει τους εναπομείναντες επικριτές του. Καμία ανεξάρτητη τηλεόραση ή ραδιόφωνο δεν υπάρχει στη χώρα και οι εφημερίδες που τηρούσαν μια κριτική στάση, έχουν κλείσει. Τα περισσότερα ανεξάρτητα ειδησεογραφικά σάιτ, που στοχοποιούνται από την κρατική λογοκρισία, έχουν έδρα στο εξωτερικό».

Εξηγεί επίσης ότι σε κανένα αξιωματούχο ή αστυνομικό τα τελευταία 20 χρόνια, δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις για κακοποίηση ή προσβολή δημοσιογράφων και ότι «το καθεστώς του Μπακού, προσπαθεί να καταβάλει το ηθικό ανεξάρτητων δημοσιογράφων στην εξορία, πιέζοντας τους φίλους και τις οικογένειες τους που παραμένουν στη χώρα».

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι όμως το γεγονός, ότι το καθεστώς Αλίεφ εξάγει τη στόχευση δημοσιογράφων εκτός των συνόρων του Αζερμπαϊτζάν.

Για παράδειγμα:

  • Πέρυσι, μεταξύ των αντιπολιτευόμενων που ζουν στο εξωτερικό, ο Bayram Mammadov σκοτώθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ο Vugar Rza στο Βέλγιο, ο Huseyn Bakikhanov στην Τιφλίδα.
  • Έγιναν προσπάθειες να δολοφονηθούν οι Magomed Mirzali, Orkhan Agayev, Ordukhan Babirov, Gabil Mamedov.
  • Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε πολλά άτομα για απόπειρα δολοφονίας του Magomed Mirzali.
  • Θύμα επίθεσης ήταν ο μπλόγκερ Manaf Jalilzade, ο οποίος είναι γνωστός για την κριτική του στον Mehriban και τον Ilham Aliyev, σύμφωνα με το Infoteka24.
  • «Ο μπλόγκερ Manaf Jalilzade, που ζει στην Ελβετία, ξυλοκοπήθηκε άγρια από τρεις Αζέρους μπροστά στο σπίτι του στις 29 Απριλίου 2022 στις 11μμ. Η κατάστασή του είναι πολύ κρίσιμη», έγραψε στο Twitter ένας άλλος μπλόγκερ της αντιπολίτευσης με έδρα τη Γαλλία, ο Mirzali Muhammad.

Αυτά είναι μόνον μερικές από τις πρόσφατες διώξεις μέσα στο 2022. Ερχονται σε συνέχεια παλιότερων, όπως:

  • Τον Δεκέμβριο του 2018 στο κέντρο του Στρασβούργου άγνωστος χτύπησε τον Γκανιμάτ Ζαϊντόφ και του αφαίρεσε το κινητό τηλέφωνο.
  • Τον Νοέμβριο του 2019, ο Muhammad Mirzali στη Γαλλία πυροβολήθηκε 4 φορές.
  • Τον Ιανουάριο του 2020, την ίδια μέρα, έγινε απόπειρα κατά της ζωής του Sevinj Mirzoyeva στις ΗΠΑ (δολιοφθορά στους μπροστινούς τροχούς του αυτοκινήτου του, ήταν καθαρά τυχαίο που κατάφερε να αποφύγει ένα τροχαίο).
  • Στις 30 Δεκεμβρίου 2020, μυστηριώδης εξαφάνιση του Vugar Rza στο Βέλγιο, το πτώμα του βρέθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2021 σε ποτάμι.
  • Τον Φεβρουάριο του 2021, ο Orkhan Agaev ξυλοκοπήθηκε στο κέντρο του Βερολίνου.
  • Τον Μάρτιο του 2021 επίθεση στον Μοχάμεντ Μιρζαλί στο κέντρο της Νάντ.
  • Στις 2 Μαΐου 2021, ο ακτιβιστής της αντιπολίτευσης του Αζερμπαϊτζάν Bayram Mammadov βρέθηκε νεκρός στην Κωνσταντινούπολη.
  • Στις 14 Ιουλίου 2021, ο μπλόγκερ της αντιπολίτευσης του Αζερμπαϊτζάν, Huseyn Bakixanov, σκοτώθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, αφού “έπεσε” από τη στέγη ενός ξενοδοχείου στην Τιφλίδα.

Ενα βασικό κριτήριο δημοκρατίας και πίστης σε βασικές αρχές δικαίου, είναι η στάση απέναντι στην ελευθεροτυπία και τους ανθρώπους που γράφουν διαφορετικές απόψεις στα ΜΜΕ, από τις κρατούσες… Υπό αυτό το πρίσμα, ο αγωγός που φέρνει το αζέρικο φυσικό αέριο, είναι μία σωστή γεωστρατηγικά και οικονομικά επιλογή για την Ελλάδα, αλλά απέχει πολύ από το να είναι “αγωγός αξιών”.

Αζερμπαϊτζάνφυσικό αέριοΙλχάμ Αλίγιεφ