Απόψεις|17.02.2019 18:14

Δεν είναι αργά να καθιερώσουµε κι εµείς τα... Αποκλειστήρια

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Βέβαια, σχεδόν όλοι οι αρχαίοι λαοί είχαν αγροτικές εορτές στο µέσο του χειµώνα. ∆εν είναι αργά να καθιερώσουµε και εµείς τα Αποκλειστήρια, που θα εορτάζονται µε ειδικές τελετές στη σήραγγα των Τεµπών. Ετσι θα κληροδοτήσουµε κάτι χρήσιµο στις επόµενες γενεές.

Ίσως μάλιστα να έχετε διακρίνει κάποια στροφή των πολιτικών µας προς την κτηνοτροφία, στροφή που έχει πολύ βαθύτερο νόηµα από όσο φαίνεται και που ξεπερνά τη συγκυρία των αγροτικών κινητοποιήσεων. ∆ιακρίνω, συγκεκριµένα, µια αυθόρµητη ιδεολογική τάση προς τα ζώα και την εκτροφή τους. Για παράδειγµα, ο πρωθυπουργός δεν είπε τις προάλλες «σας συλλάβαµε να κλέπτετε οπώρες», οπότε θα έδειχνε προτίµηση στην οπωροκηπευτική. Είπε στον αρχηγό της αντιπολίτευσης «σας πιάσαµε µε τη γίδα στην πλάτη», παρά το γεγονός ότι καµία γίδα που σέβεται τον εαυτό της δεν θα δεχόταν να την κλέψει ένας αστός πολιτικός. Επίσης, ο κύριος Τσουκάτος, ο οποίος απ’ όσο γνωρίζω δεν είχε ποτέ καµία σχέση µε τον πρωτογενή τοµέα, υπογράµµισε προχτές ότι κατέστη ο αποδιοποµπαίος τράγος των δωροδοκιών της Siemens.

Προσέθεσε, μάλιστα, ότι όσο τον ίδιο τον διώχνανε από το κοπάδι, το ΠΑΣΟΚ σφύριζε κλέφτικα, ήχος που επίσης παραπέµπει στον ποιµενικό βίο. ∆ιότι αν ο βοσκός θέλει να επικοινωνήσει µε τα πρόβατά του, ελλείψει άλλου τρόπου, το µόνο που µπορεί να κάνει είναι να σφυρίζει. ∆εν διευκρίνισε όµως ο κύριος Τσουκάτος ποιος ήταν ο βοσκός, σε ποιο πρόβατο σφύριζε και τι ακριβώς ήθελε να του πει. ∆ύσκολο να φανταστώ τον κύριο Σηµίτη ντυµένο βοσκό να κρατάει στο ένα χέρι την γκλίτσα και στο άλλο το µπλοκάκι. ∆ύσκολο να φανταστώ και την κυρία Φώφη ντυµένη τσελιγκοπούλα να σφυρίζει. Καλά τα βουκολικά, αλλά έχει και η φαντασία τα όριά της. Ακόµη και στον κεντροαριστερό χώρο.

τρακτέραγρότες μπλόκα