Απόψεις|22.09.2022 10:14

Τα εθνικά θέματα μετράνε στις εκλογές, όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και στην Ελλάδα

Φάνης Τσουλουχάς

Ο Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ είπε λοιπόν κάτι που ενώ είναι προφανές, κάποιοι πολιτικοί μας δυσκολεύονται να πούνε ξεκάθαρα όπως αυτός: "Ας το πούμε ξεκάθαρα - η μόνη χώρα που «αμφισβητεί» την ιδιοκτησία αυτών των υδάτων είναι η Τουρκία. Αυτά τα ύδατα ανήκουν στην Ελλάδα, και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να αναγνωρίσει απερίφραστα και δημόσια ότι η Τουρκία είναι η μόνη υπεύθυνη για την ένταση γύρω από αυτά."

Ο κ. Μενέντεζ δεν πήρε αυτή τη θέση επειδή είναι φιλέλληνας ή επειδή έχει Ελληνικό αίμα όπως αναρωτιούνται κάποιοι. Πήρε αυτή τη θέση διότι συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τη σειρά του ξεκαθάρισε στις 6 Σεπτεμβρίου ότι η «κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται.» Η Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, κ. Μπέρμποκ, είχε ήδη πει το αυτονόητο, ότι «τα Ελληνικά νησιά είναι Ελληνική επικράτεια.» Και πιο πρόσφατα, το εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο ήρθη από τις ΗΠΑ ως επιβεβαίωση της Αμερικανο-Ελληνικής συνεργασίας και κατανόησης. Και βέβαια, η Αλεξανδρούπολη τουλάχιστον προβλέπεται να γίνει Σούδα, που ακυρώνει κάποια σχέδια των γειτόνων.

Εδώ μιλάμε για νησιά και θάλασσες που κατοικούνται από Έλληνες από την αρχή της ιστορικής καταγραφής. Ακόμα και αν πάμε πολύ πιο πρόσφατα, οι πραγματικοί Τούρκοι ήταν στα βάθη της Ασίας. Γιατί δεν το τονίζουμε ότι οι «Τούρκοι» βρίσκονται σε εδάφη όπου ήκμασε ο Ιωνικός πολιτισμός μας, η αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των επιγόνων του, και το Βυζάντιο; Αναφέρθηκα σε «Τούρκους» με εισαγωγικά διότι στην πλειοψηφία είναι Τουρκοποιημένοι και όχι τουρκικής καταγωγής, συμπεριλαμβανομένων των εικαζόμενων Ελληνοπόντιων κκ. Ερντογάν και Ιμάμογλου, και του εικαζόμενου Ελληνικής καταγωγής κ. Σοΐλού. Για άλλη μια φορά: οι πραγματικά τουρκικής καταγωγής είναι μειοψηφία στην Τουρκία, γι’ αυτό και απαγορεύονται τα κιτ σπιτιού για τεστ DNA. Ψάξτε στο YouTube για βίντεο με «Τούρκους» τις διασποράς που ανακαλύπτουν ότι στην πραγματικότητα είναι Έλληνες.

Γενετικές αναλύσεις έχουν επίσης δείξει ότι οι Βορειοκύπριοι είναι Έλληνες με προσμίξεις μόνο σχετικά πρόσφατα. Η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο και κατέχει παράνομα και στρατιωτικά το Βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1974, αγνοώντας σειρά ψηφισμάτων του ΟΗΕ τα οποία αναφέρουν ρητώς ότι το ψευδοκράτος δεν μπορεί να αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα διότι είναι προϊόν της χρήσης βίας και όπλων. Η διεθνής κοινότητα έχει αναγνωρίσει ότι η επέμβαση της Τουρκίας στην Κύπρο δεν ήταν «ειρηνευτική επιχείρηση» όπως η Τουρκία ισχυρίζεται. Η Τουρκία προσπαθεί να ενσωματώσει την Κύπρο στην Τουρκία. Η Τουρκία προσπάθησε συστηματικά να αλλοιώσει και το δημογραφικό χαρακτήρα της Κύπρου μεταφέροντας 150,000-160,000 πληθυσμό δικό της, εποίκους από την Ανατολία. Η πρόσφατη εμπειρία με τους παράνομους μετανάστες και τους δυστυχείς πρόσφυγες δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η Τουρκία εργαλειοποιεί ταλαιπωρημένους ανθρώπους.

Η Δύση προσπαθούσε να κατευνάσει την Τουρκία για να μην τη χάσει από το Δυτικό μπλοκ. Η Δύση τώρα πλέον κατάλαβε ότι η Τουρκία θέλει να καταλύσει την ίδια τη Δύση. Η Τουρκία προσπαθεί να γίνει Ρωσία και Ιράν. Και προς το παρόν, όχι μόνο δεν εφαρμόζει κυρώσεις εναντίον τις Ρωσίας, τουναντίον διευκολύνει και τη Ρωσία και το Ιράν να αποφύγουν τις κυρώσεις της Δύσης. Επιπροσθέτως, και εκ των ων ουκ άνευ, τα δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία καταστρατηγούνται καθημερινά. Εδώ προσπαθούν να στείλουν τον κ. Ιμάμογλου φυλακή για να αποφύγουν ένα σοβαρό πολιτικό αντίπαλο, όπως και τον κ. Ναβάλνι στη Ρωσία. Αυτή η χώρα ήθελε να μπει στην ΕΕ;

Έχουμε ήδη εικάσει ότι ο κ. Ερντογάν θα προξενήσει θερμό επεισόδιο ή θα κάνει επέμβαση με το πρόσχημα της στρατιωτικοποίησης των νήσων και των υποτιθέμενα γκρίζων νήσων, που δήθεν καταλήφθηκαν από την Ελλάδα, για να κερδίσει επικράτεια, ΑΟΖ και τις εκλογές. Εναλλακτικά, μπορεί να κάνει το ίδιο για να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να ακυρώσει ή καθυστερήσει τις εκλογές. Ο κ. Ερντογάν δεν μπορεί να στηριχθεί στην οικονομία για να κερδίσει, διότι ο ίδιος την έφερε και την κρατάει στην κατάσταση που βρίσκεται. Και αν δεν υπήρχε η παραοικονομία, ο κ. Ερντογάν θα είχε ήδη εκδιωχθεί προ πολλού.

Η Τουρκία προσπαθεί διακαώς να αποφύγει την εξάσκηση των δικαιωμάτων μας ακολουθώντας τη στρατηγική «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση», και ο κ. Ερντογάν προσπαθεί να επανασυστήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία ώστε να επανεκλεγεί και να αποφύγει την εξορία ή το πολιτικό λιντσάρισμα. Αν θέλει να προσχωρήσει και στον ευρασιατικό Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης νομίζοντας ότι έτσι θα επανεκλεγεί, δηλαδή πηγαίνοντας ενάντια στη Δύση, μακάρι να τους δεχθούνε. Και ας ενθαρρυνθούνε να βγούνε και από το ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα προσπαθούσε να κατευνάσει την Τουρκία για να αποφύγει τον πόλεμο με την Τουρκία. Αλλά, προσπαθώντας να κατευνάσει την Τουρκία, της έδωσε χώρο να γίνει πιο επιθετική. Πλέον, τα τουρκικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, τα αεροπλάνα και τα πλοία, ακόμα και τα τουρκικά ψαράδικα, κόβουν βόλτες στο Αιγαίο ολομερής και ολονυχτίς. Αυτό είναι το νέο status quo; Εμείς, διεθνοποιούμε το πρόβλημα και εξοπλιζόμαστε μεν, και πολύ καλά κάνουμε, αλλά δεν κάνουμε και κάτι πιο ουσιαστικό δε. Υπάρχει κανένας λόγος, παραδείγματος χάριν, που δεν καταρρίπτουμε τα κατασκοπευτικά μη επανδρωμένα;

Ας το πούμε λοιπόν ξεκάθαρα. Αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και τον εναέριο χώρο στα 12 ναυτικά μίλια και κηρύξει συνορεύουσα ζώνη 12 επιπρόσθετων μιλίων, όπως έχει μονομερές και αναφαίρετο δικαίωμα, και ανακηρύξει ΑΟΖ 200 μιλίων, το πρόβλημα με την Τουρκία στο μεγαλύτερο ποσοστό επιλύεται.

Πρέπει όλοι οι πολιτικοί να καταλάβουν ότι οι εκλογές δεν κερδίζονται μόνο με τον τουρισμό και την οικονομία, και με επιδοτήσεις που θα χρηματοδοτηθούν από μελλοντική φορολογία. Το εκλογικό σώμα ενδιαφέρεται και για τα εθνικά θέματα. Όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και στην Ελλάδα. Διότι το να αφήνουμε τους «Τούρκους» να αλωνίζουν είναι πολύ, μα πάρα πολύ, ψυχοφθόρο.

* Αυτό το άρθρο περιέχει αυστηρά προσωπικές απόψεις που δεν αντίκεινται στον φίλο Τουρκικό λαό αλλά στην τωρινή ηγεσία του, και δεν αντιπροσωπεύουν το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνελληνοτουρκικά