Απόψεις|19.02.2019 14:09

Σκηνικό πόλωσης στην ελληνική πολιτική σκηνή

Έθνος Γνώμη

Από τα απίστευτα sms και τις αλληλοκατηγορίες µεταξύ Κοτζιά - Καµµένου στην απολογία Τσουκάτου για τις χορηγίες στο ΠΑΣΟΚ και το καταναλωτικό δάνειο Πολάκη, όλα συντείνουν στη δηµιουργία µιας πολωτικής ατµόσφαιρας.

Βεβαίως όλα αυτά δεν είναι ασυνήθιστα στην ελληνική πολιτική ζωή: ειδικά σε προεκλογικές περιόδους όλα τα ζητήµατα -είτε εσωκοµµατικά είτε άλλα- µπαίνουν στο µικροσκόπιο των αντιπάλων πολιτικών χώρων και κυριαρχούν στην κοµµατική αντιπαράθεση, βαραίνοντας το κλίµα και δηµιουργώντας εµπόδια για τη µελλοντική πορεία της χώρας. Ωστόσο, και αυτό πρέπει να το λάβουν όλοι υπόψη, η Ελλάδα δεν διανύει µια περίοδο κανονικότητας. Αντίθετα, η επιστροφή στην κανονικότητα ήταν και παραµένει το ζητούµενο για την ελληνική κοινωνία.

Σε µια τέτοια συγκυρία ο δρόµος προς τις κάλπες εν µέσω πόλωσης µπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσβατος. Φυσικά ουδείς µπορεί να ζητήσει στα σοβαρά από τα κόµµατα να βάλουν νερό στο κρασί της αντιπαράθεσης. Οσο η Ελλάδα πορεύεται µε τον ισχύοντα εκλογικό νόµο -µε τον πρώτο να παίρνει µπόνους 50 εδρών και τον δεύτερο να αποκλείεται από κάθε δυνατότητα να αναζητήσει κυβερνητικές συνεργασίες χωρίς τη συµµετοχή του πρώτου κόµµατος-, οι εκλογές θα έχουν τον χαρακτήρα «ο θάνατός σου η ζωή µου», µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Νίκος ΚοτζιάςΠαύλος ΠολάκηςΓιάννης ΣτουρνάραςΠάνος Καμμένος