Απόψεις|20.02.2019 14:38

Τα αρχεία του ΥΜΑΘ

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Αξίωµα επίζηλο, διότι δεν είναι λίγοι οι κάτοχοί του που του έδωσαν αξία. Ο πρώτος που κάθισε στην καρέκλα σας ήταν ο Στέφανος Δραγούµης, το 1913, έχοντας ήδη διατελέσει πρωθυπουργός. Πρωθυπουργός είχε διατελέσει και ο Στυλιανός Γονατάς.

Χειρίστηκαν λιµούς, λοιµούς, φυσικές καταστροφές, ξενικές κατοχές, µειονοτικά προβλήµατα και εξεγέρσεις. Το ελληνικό κράτος έπαιζε µαζί τους, αυξοµειώνοντας τις αρµοδιότητές τους (από το µείζον στο ελάχιστο) και αλλάζοντας συνεχώς τους τίτλους τους. «Νεόπλασµα» χαρακτηρίστηκε στις απαρχές του το προκάτοχο σχήµα του ΥΜΑΘ, η Γενική Δ∆ιοίκηση Μακεδονίας. Καρκίνωµα, δηλαδή, που θα κατέτρωγε τον δήθεν υγιή οργανισµό της κεντρικής δηµόσιας υπηρεσίας. Ατροφικό πλάσµα αποδείχθηκε, ορφανό και κυνηγηµένο, αποπαίδι των κυβερνήσεων και φτωχός συγγενής των υπουργείων.

Ογκώδης η νοµοθεσία για τις αρµοδιότητες του ΥΜΑΘ, έχει απορροφήσει το ήµισυ της δραστηριότητας των προκατόχων σας επί 106 χρόνια. Διότι καθένας από αυτούς ήλπιζε ότι θα βελτίωνε την απόδοση του υπουργείου, αν ρύθµιζε τις αρµοδιότητές του. Το πλέγµα των κεντρικών υπηρεσιών αντιστάθηκε µε πείσµα και, οσάκις παραχώρησε µερικές αρµοδιότητες µε το σταγονόµετρο, κατάφερνε πάντοτε να τις ανακτήσει µε την κάνουλα. Σε αυτή τη θέση βρίσκεστε. Θα σας πούνε ότι δεν µπορείτε να κάνετε και πολλά. Μπορείτε όµως να κάνετε αυτό που δεν έκανε κανένας άλλος (και υπήρξαν µερικοί που το ήθελαν πραγµατικά).

Πάρτε την πρώτη µέρα έναν κλειδαρά κι ανοίξτε όλες τις κλειδωµένες πόρτες του υπουργείου. Μην περιµένετε από τις υπηρεσίες, µην επαναπαυθείτε στις εισηγήσεις και στις φροντίδες τρίτων. Κανείς προκάτοχός σας δεν το κατάφερε µε τον τρόπο αυτό. Δράστε η ίδια, ως άνθρωπος της καθηµερινής δουλειάς, που δεν θα φοβηθεί τη σκόνη. Στο ∆ιοικητήριο κρύβονται αρχεία του ΥΜΑΘ, ίσως από το 1945, οπωσδήποτε από το 1955. Κρύβεται η σύγχρονη ιστορία της Θεσσαλονίκης. Ας είσαστε εσείς εκείνη που θα φέρει στο φως τα αρχεία του υπουργείου. Η επιστηµονική κοινότητα γνωρίζει τι πρέπει να γίνει µετά.

Το χρόνιο ερώτηµα «πού βρίσκονται τα αρχεία της Γενικής Διοίκησης Μακεδονίας και του ΥΜΑΘ;» ισοδυναµεί µε το ερώτηµα «πού βρίσκεται η σύγχρονη πολιτική ιστορία της πόλης;». Δεν µοιάζετε µε άνθρωπο που θα δεχτεί τη συνήθη απάντηση άγνοιας, ανάµεικτη µε αδιαφορία 

Ελευθερία ΧατζηγεωργίουΚατερίνα Νοτοπούλου