Απόψεις|03.11.2022 09:20

Οι παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας

Φάνης Τσουλουχάς

Θέλω να εξηγήσω με απλά λόγια τις παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας από τους γείτονές της.

Η Τουρκία όπως πάντα επιδιώκει να κερδίσει κάτι από το τίποτα. Το ανατολίτικο παζάρι της Τουρκίας δουλεύει ως εξής: αυτό το κομμάτι της χώρας σου μου ανήκει άρα διαπραγματευόμαστε για τη μοιρασιά του καζάν-καζάν ώστε και οι δύο να κερδίσουμε. Εσύ τι θα κερδίσεις; Ότι δεν θα έλθω βράδυ να τα πάρω δια της βίας, διότι αν έλθω θα τα πάρω όλα. Αυτή είναι η οπτική γωνία της Τουρκίας.

Πού στηρίζει η Τουρκία τις παράνομες και παράλογες απαιτήσεις της;

  • Στην Οθωμανική αυτοκρατορία, παρότι η Οθωμανική αυτοκρατορία κατέλαβε περιοχές άλλων εθνών ή κρατών, από τα οποία τώρα έχει πάλι διεκδικήσεις η Τουρκία.

  • Σε διαστρεβλωμένες ερμηνείες του Διεθνούς Δικαίου που δεν ασπάζεται καμία άλλη σοβαρή χώρα.

  • Σε διαστρέβλωση της Ιστορίας ή εναλλακτικές ερμηνείες.
  • Σε υποτιθέμενες μειονότητες της Τουρκίας σε άλλες χώρες.
  • Βαπτίζοντας πραγματικές μειονότητες μέσα και έξω από την Τουρκία ως τρομοκράτες που δρουν εναντίον της Τουρκίας ενώ στην πραγματικότητα μάχονται για την ανεξαρτησία τους.
  • Σε παράνομες συμφωνίες με κυβερνήσεις ή εξουσίες που δεν έχουν δικαιοδοσία ή είναι διεφθαρμένες και δεν λειτουργούν προς όφελος των λαών τους.

Σε συγκερασμό με τις παραπάνω μακροχρόνιες στρατηγικές, οι τακτικές που ακολουθεί η Τουρκία περιλαμβάνουν:

  • Ιστορικά ψέματα (π.χ., οι Πομάκοι είναι Τούρκοι).
  • Fake news, δηλαδή διασπορά ψευδών ειδήσεων τις οποίες επαναλαμβάνουν συνεχώς διάφοροι Τούρκοι αξιωματούχοι ώστε ο υπόλοιπος κόσμος να τους πιστέψει (π.χ., η Ελλάδα πυροβολεί μετανάστες).
  • Προσωπικές προσβολές, κατηγορίες και μπούλινγκ εναντίον άλλων ηγετών (π.χ., οι προσωπικές προσβολές του κ. Ερντογάν εναντίον του κ. Μακρόν).
  • Προσπάθεια προσεταιρισμού των λαών (π.χ., δεν φταίτε εσείς, φταίει ο Πρωθυπουργός σας ή φταίνε οι Αμερικάνοι που σας παρασύρουν, η κυβέρνησή σας χαλάει λεφτά σε εξοπλισμούς που δεν χρειάζονται και σας φτωχοποιεί κ.λ.π.).
  • Παρουσίαση καταστάσεων ως τετελεσμένων (π.χ., αυτά ως γνωστόν είναι δικά μας, οι Αμερικάνοι ήδη ενέκριναν την πώληση των F-16 σε μας κ.λ.π.).
  • Πρόσαψη κατηγοριών σε άλλους για αυτά που κάνει η ίδια εναντίον τους (π.χ., η Ελλάδα επιτίθεται, ενώ ο μόνος επιτιθέμενος είναι η Τουρκία).
  • Υβριδικοί πόλεμοι (π.χ., εργαλειοποιώντας παράνομη μετανάστευση ή αλιεία, προπαγάνδα και προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης με ψεύτικους λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα).
  • Συνεχείς αμφισβητήσεις κυριαρχίας ή κυριαρχικών δικαιωμάτων άλλων χωρών με παράνομες έρευνες για ορυκτά και με στρατιωτικές παραβιάσεις και παραβάσεις.

Συνεχίζουμε με τις συγκεκριμένες διεκδικήσεις, πρώτον εναντίον της Ελλάδος και δεύτερον εναντίον άλλων εθνών και χωρών.

Εναντίον της Ελλάδος

Ο κ. Ερντογάν λέει ότι τα νησιά μας έπρεπε δήθεν να είναι αποστρατιοτικοποιημένα, άρα δεν μας ανήκουν. Ισχυρίζεται ότι τα νησιά εδόθησαν στην Ελλάδα υπό τον όρο της πλήρους αποστρατιωτικοπoίησης, το οποίο όμως και δεν ισχύει και αντιβαίνει στο δικαίωμα της αυτοάμυνας που προβλέπεται από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Αν δεν πιάσει αυτό, σου λέει όποια νήσος δεν αναφέρεται ονομαστικά είναι γκρίζα ζώνη άρα ανήκει στην Τουρκία και η Ελλάδα την έχει καταλάβει.

Δηλαδή ο κ. Ερντογάν προσπαθεί να κάνει το Αιγαίο Ελβετικό τυρί. Σημειωτέων υπάρχουν περίπου 6,000 νησιά και βραχονησίδες στην Ελλάδα, πως είναι δυνατόν να αναφερόντουσαν όλα; Αλλά η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 λέει ξεκάθαρα ότι η Τουρκία αποποιήθηκε τα δικαιώματά της επί όλων των νήσων του Αιγαίου πέραν των τριών μιλίων από τις τουρκικές ακτές. Τα μόνα νησιά που παραχωρήθηκαν στην Τουρκία είναι η Ίμβρος, η Τένεδος και οι Λαγούσες Νήσοι. Οι δε ‘Ιμβρος και Τένεδος παραχωρήθηκαν με ειδικές συνθήκες αυτοδιοίκησης και προστασίας του πληθυσμού, που καταπατήθηκαν συστηματικά από την Τουρκία. Σημειωτέων ότι τα Ίμια είναι Ελληνική επικράτεια διότι βρίσκονται πάνω από τρία μίλια από τις Τουρκικές ακτές, τελεία και παύλα.

Και τέλος, για να δικαιολογήσει και μία επέμβαση μέσω Θράκης λέει η «τουρκική μειονότητα» (σε εισαγωγικά, το τονίζω) καταπιέζεται. Βεβαίως δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα αλλά θρησκευτική κοινότητα που χαίρει τον ιδίων δικαιωμάτων όπως όλοι οι άλλοι Έλληνες πολίτες. Τώρα τί να πούμε για το τι κάνανε στην Ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, στην Ίμβρο και στην Τένεδο και αλλού. Τι έγινε με τη Συνθήκη της Λωζάνης εκεί;

Το Δίκαιο της Θάλασσας μας δίνει το μονομερές και αναφαίρετο δικαίωμα να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα και τον εναέριο χώρο στα 12 ναυτικά μίλια από τις γραμμές βάσεις. Σχεδόν όλα τα κράτη έχουν επεκτείνει τα χωρικά τους ύδατα στα 12 μίλια, και πλέον αυτό είναι εθιμικός κανόνας. Οπότε δεν μας ενδιαφέρει αν δεν το έχει υπογράψει η Τουρκία, και βεβαίως δεν μας ενδιαφέρει τι λέει ο κ. Τσαβούσογλου. Σημειωτέων, δεν υπάρχει λόγος να αφήσουμε κανάλια για να περνούν πλοία άλλων χωρών διότι η αβλαβής διέλευση (innocent passage στα Αγγλικά) επιτρέπεται στα χωρικά ύδατα. Βέβαια, κατασκοπευτικά αεροσκάφη και βυθισμένα υποβρύχια στο Λαύριο δεν θεωρούνται αβλαβής διέλευση.

Η Ελλάδα έχει χωρικά ύδατα 6 μιλίων από το 1936 και εναέριο χώρο 10 μιλίων από το 1931. Η Τουρκία λέει τρία πράγματα. Πρώτον, αν πάτε στα 12 μίλια σας κάνω πόλεμο (αυτό είναι το γνωστό casus belli (που σημαίνει αιτία πολέμου), που είναι παράνομη απειλή. Σημειώστε ότι η Τουρκία έχει επεκτείνει από το 1964 τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στον Εύξεινο Πόντο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεύτερον, η Τουρκία λέει ότι δεν μπορείς να έχεις χωρικά ύδατα 6 μιλίων και εναέριο χώρο 10 μιλίων. Άρα αμφισβητεί διαρκώς τα όρια στέλνοντας τα αεροπλάνα της μεταξύ 6 και 12 μιλίων, τουλάχιστον, και εμείς τα αναχαιτίζουμε συνεχώς. Ο σκοπός της Τουρκίας είναι να παραμείνουμε στα 6 μίλια και στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο.

Τρίτον, όπως ανέφερα προηγουμένως, η Τουρκία προσφάτως λέει όποια νησιά και βραχονησίδες δεν αναφέρονται ονομαστικά δεν σου ανήκουν. Επομένως πετάει πάνω από αυτά τα νησιά και τις βραχονησίδες για να αμφισβητήσει την κυριαρχία μας.

Όσον αφορά τα νησιά και τις βραχονησίδες, που είναι σημαντικό για μας, το Δίκαιο της Θάλασσας ξεκαθαρίζει ότι ότι ισχύει για ξηρά, ισχύει και για νήσους και βραχονησίδες, με εξαίρεση τις βραχονησίδες οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα να συντηρήσουν ανθρώπινη διαβίωση ή οικονομική ζωή από μόνες τους, και οι οποίες δεν δικαιούνται υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, παρότι δικαιούνται αιγιαλίτιδας και συνορεύουσας ζώνης.

Η Τουρκία προτιμά να αναφέρεται σε υφαλοκρηπίδα παρά σε ΑΟΖ, διότι ισχυρίζεται παράνομα ότι τα νησιά δεν δικαιούνται υφαλοκρηπίδας. Δηλαδή ουσιαστικά ισχυρίζεται ότι είναι σαν τα νησιά να ήταν επιπλέοντα σκάφη ή στηριγμένα σε πυλώνες στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας. Σημειώστε ότι η υφαλοκρηπίδα υπάρχει αυτομάτως (ipso facto) και δεν χρειάζεται να ανακηρυχθεί, αλλά πρέπει να οριοθετηθεί  ανάμεσα σε όμορα κράτη.

Η τελευταία τάση είναι για συμφωνίες ΑΟΖ επειδή η υφαλοκρηπίδα αναφέρεται κυρίως στο βυθό και στο θαλάσσιο υπέδαφος, ενώ η ΑΟΖ αναφέρεται και στα υπερκείμενα θαλάσσια νερά. Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (200 ναυτικά μίλια από τις γραμμές βάσεις) πρέπει να ανακηρυχθεί και να οριοθετηθεί ανάμεσα σε όμορα κράτη. Ο βασικός κανόνας οριοθέτησης ανάμεσα σε όμορα κράτη είναι η αρχή της μέσης γραμμής. Συμπληρωματικά κριτήρια είναι, πρώτον, η αρχή της ευθυδικίας όταν συντρέχουν ειδικές περιστάσεις και, δεύτερον, η αρχή της αναλογικότητας για την αποφυγή ακραίων και δυσανάλογων ρυθμίσεων, επειδή η τελευταία λαμβάνει υπ΄ όψιν το μέγεθος των εκατέρωθεν ακτών και τη γεωγραφική διαμόρφωση.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι πρέπει να ακολουθήσουμε την αρχή της ευθυδικίας παρότι είναι δευτερεύουσας σημασίας, και ενώ τα κράτη ακολουθούν την αρχή της ευθυδικίας αντί την αρχή της μέσης γραμμής όταν αμφότερα θεωρούν την πρώτη ως πιο δίκαιη. Σημειωτέων ότι στο παράνομο μνημόνιο που συνήψε με την κυβέρνηση της Λιβύης, αγνοώντας τις ενδιάμεσες Ελληνικές νήσους και καταπατώντας Ελληνική κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα, φαίνεται να ακολούθησε τη μέση γραμμή. Δηλαδή τα καλά και συμφέροντα τες ψυχές ημών.

Γενικά, για να καταλαβαίνει ο κόσμος, όταν μιλάμε για κυριαρχία, αναφερόμαστε στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο. Όταν μιλάμε για κυριαρχικά δικαιώματα, αναφερόμαστε στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Η Τουρκία προσπαθεί να καταπατήσει και τα δύο.

Εναντίον άλλων εθνών και χωρών

Ξεκινώ λέγοντας ότι δεν θα αναφερθώ σε υποτιθέμενες ειρηνευτικές εκστρατείες, αποστολές, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, βοήθεια κ.λ.π. σε βαλκανικές και άλλες ευρωπαϊκές, αραβικές και αφρικανικές χώρες με την υποτιθέμενη πρόσκληση των ηγετών τους, αλλά ο νοών νοείτω. Επίσης δεν θα αναφερθώ στα Τουρκικά Κέντρα Κουλτούρας ανά τον κόσμο. 

Η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ΑΟΖ και τις πετρελαιοπηγές της Λιβύης με συμφωνίες που είναι εντελώς παράνομες λόγω του ότι υπάρχει μόνο μία μεταβατική και προσωρινή κυβέρνηση στη Λιβύη με αποκλειστική εντολή την διεξαγωγή εκλογών, ώστε η Λιβύη να αποκτήσει νόμιμη και αντιπροσωπευτική κυβέρνηση όλων των πολιτών της. Η δε συμφωνία υποτιθέμενης οριοθέτησης της ΑΟΖ με τη Λιβύη είναι παράνομη διότι επίσης καταπατά Ελληνική κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα (δηλαδή τα εν δυνάμει 6-12 μίλια και την ΑΟΖ της Ελλάδας).

Η Τουρκία προσπαθεί να καταλάβει την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας χρησιμοποιώντας τους Βορειοκύπριους ως πιόνια, με απώτερο σκοπό να ενσωματώσει την Κύπρο στην Τουρκία. Η Τουρκία βάπτισε τους Κούρδους ως τρομοκράτες ενώ μάχονται για την ανεξαρτησία τους. Το 25% τουλάχιστον στην Τουρκία είναι Κούρδοι. Τούρκοι βρίσκονται και σε μία ευρύτερη περιοχή γύρω από την Τουρκία. Είναι αυτοί που πολέμησαν επιτυχώς το Ισλαμικό Κράτος (ISIS). Η Τουρκία χρησιμοποιεί το πρόσχημα της τρομοκρατίας για να δικαιολογεί τις επεμβάσεις της στην Συρία και το Ιράκ. Η Τουρκία συνεργάστηκε με το Αζερμπαϊτζάν για να κατατροπώσει περαιτέρω τους Αρμένιους.

Η Τουρκία είναι ένα αμάλγαμα εθνών και πολιτισμών, γι΄ αυτό και βλέπετε κόκκινες σημαίες παντού, διότι προσπαθούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις τους να δημιουργήσουν εθνική συνείδηση. Να υπενθυμίσουμε ότι τα DNA τεστ σπιτιού απαγορεύονται στην Τουρκία για να μην καταλάβει ο λαός ότι είναι τουρκοποιημένοι  Έλληνες, Λατίνοι, Κούρδοι, Ασσύριοι, Αρμένιοι και Εβραίοι. Αυτό βέβαια είναι αναμενόμενο καθότι εκεί ήκμασε ο Ιωνικός Πολιτισμός, η Αλεξανδρινή Αυτοκρατορία και το Βυζάντιο. Στους θρύλους τους οι ίδιοι οι Τούρκοι λένε ότι λίγες χιλιάδες Τούρκοι κατέλαβαν μια αυτοκρατορία. Όπου και να σκάψεις Ελληνικά κτερίσματα θα βρεις και ας τα λένε όλα Ρωμαϊκά. Ακόμα και οι Εθνάρχες της Τουρκίας ο Αττατούρκ και ο κ. Ερντογάν ήταν ο μεν από  Εβραίο πατέρα και Ελληνίδα μητέρα, και ο δε είναι Πόντιος από την Τραπεζούντα. Οι πραγματικοί Τούρκοι λοιπόν είναι μειοψηφία στην Τουρκία και η Τουρκία βρίσκεται σε ιστορικά και πατρογονικά εδάφη μας.

Επίλογος

Αν αναρωτιέστε που βρήκε τα λεφτά η Τουρκία για να κάνει αυτά που κάνει, τα έκανε με αλόγιστη έκδοση χρήματος που υποτίμησε τη λίρα και προκάλεσε των αλματώδη πληθωρισμό που ταλανίζει την Τουρκία. Η Τουρκία επίσης στηρίχτηκε σε μία τεράστια γκρίζα οικονομία και σε εισροές χρήματος «αγνώστου πηγής» από διάφορες χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και του Κατάρ. Η Τουρκία βοήθησε πρώτα το Ιράν και τώρα βοηθάει τη Ρωσία να αποφύγουν τις κυρώσεις μέσω Τουρκίας. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης μάλιστα, ο κ. Κιλιντσντάρογλου, κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση ότι άφησε όλα τα είδη μαύρου χρήματος, ακόμα και ναρκοχρήματα, να εισέλθουν στη χώρα.

Ο κόσμος αλλάζει και η Τουρκία προσεταιρίζεται την Ανατολή περισσότερο από τη Δύση πλέον, ενώ έχει εγκαταλείψει τις Δυτικές αξίες, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η δε κυβέρνηση της Τουρκίας γίνετε όλο και πιο αυταρχική και λιγότερο δημοκρατική. Συνεπώς η πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας εξασθενίζει διότι πλέον δεν υπάρχουν υποστηριχτές, ούτε καν στη Γερμανία. Οπότε, γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος.

* Αυτό το άρθρο περιέχει αυστηρά προσωπικές απόψεις που δεν αντίκεινται στον φίλο Τουρκικό λαό αλλά στην τωρινή ηγεσία του, και δεν αντιπροσωπεύουν το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκίαελληνοτουρκικές σχέσειςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώρα