Απόψεις|23.02.2019 13:43

Σκοτεινός θάνατος, φανερές ευθύνες

Newsroom

Όπως και να δούµε το πράγµα, δεν είναι σύνηθες να πεθαίνει κάποιος µέσα σε αστυνοµικό τµήµα. Εάν λοιπόν συµβεί κάτι τέτοιο, είναι λογικό να υπάρξουν ανακοινώσεις που να εξηγούν το πώς και το τι και να γίνονται όλες οι ενέργειες που απαιτούνται για να πέσει φως στην υπόθεση. Πολύ περισσότερο όταν το αστυνοµικό τµήµα είναι αυτό της Οµόνοιας, το οποίο έχει πολλές φορές βρεθεί για λόγους που δεν θα έπρεπε στη δηµοσιότητα, και ο νεκρός ένας µετανάστης από τη Νιγηρία, από αυτούς που στοχοποιούνται από τους ακροδεξιούς και τις ρατσιστικές παραφυάδες τους.

Από αυτά που έπρεπε να γίνουν, λοιπόν, στην περίπτωση του 34χρονου Εµπουκά, που «µπήκε» για µια απλή εξακρίβωση στοιχείων στο Αστυνοµικό Τµήµα της Οµόνοιας και βγήκε νεκρός, δεν έγινε τίποτε! Από την πρώτη στιγµή, όπως πλέον έχει αποκαλυφθεί, το µόνο µέληµα των «αρµοδίων» ήταν -κυριολεκτικάνα θαφτεί η υπόθεση.

Και η προσπάθεια συσκότισης ήταν τόσο µεθοδικά σχεδιασµένη ώστε οι αστυνοµικοί του τµήµατος να κάνουν, όπως λέει ο λαός µας, ότι «δεν ήξεραν τίποτε για τον φόνο» όταν η γυναίκα του αδικοχαµένου Νιγηριανού επισκέφτηκε το τµήµα αναζητώντας τον άνδρα της. Οχι µόνο δεν την ενηµέρωσαν για τον θάνατό του, όπως προφανώς επιβάλλουν οι κανονισµοί αλλά και οι στοιχειώδεις κανόνες µιας κοινωνίας που δεν θέλει να είναι ζούγκλα, αλλά της απαγόρευσαν ουσιαστικά -όπως κατήγγειλε- να δηλώσει την εξαφάνιση, ζητώντας της να περιµένει µήπως… εµφανιστεί.

Η στάση των αστυνοµικών είναι ύποπτη και δείχνει ενοχή. Στην καλύτερη για αυτούς περίπτωση υπαγορεύεται από την ευθυνοφοβία τους και από το κλασικό για κρατικούς υπαλλήλους -αλλά πάντοτε απαράδεκτο- «ου µπλέξεις». Στη χειρότερη, βέβαια, αντιδρούν µε αυτόν τον τρόπο επειδή γνωρίζουν τις ευθύνες τους και προσπαθούν να αποφύγουν τον καταλογισµό τους.

Ο,τι και να ισχύει πάντως, αυτό που σίγουρα έχει ευθύνες είναι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που κάνει σαν τους… Γερµανούς στις παλιές ελληνικές ταινίες: δεν βλέπει, δεν ακούει και δεν µιλάει, θεωρώντας ότι έτσι οι επικεφαλής του θα βγουν από το κάδρο. ∆υστυχώς για αυτές όµως, έτσι οι ευθύ νες τους απλώς µεγεθύνονται

αστυνομίαΑΤ Ομονοίας