Απόψεις|11.12.2022 06:00

Η «ψυχολογική ανωτερότητα» ως εκλογική χειραγώγηση – Πώς επιτεύχθηκε αλλαγή κλίματος υπέρ του Ερντογάν;

Μαρία Ζαχαράκη

Από το καλοκαίρι και μετά στην Τουρκία, η δημοφιλία του Τούρκου προέδρου και της κυβέρνησής του έχει αρχίσει να καταγράφει ένα θετικό και «ανορθωτικό» πρόσημο. Εδώ κι ένα εξάμηνο όλοι άρχισαν να μιλούν για ‘επάνοδο’ του Ερντογάν και για ανόρθωση του οικονομικού και κοινωνικού κλίματος στη χώρα.

Κοιτάζοντας όμως κανείς τα νούμερα, θα καταλάβει ότι τίποτα ωστόσο δεν άλλαξε θετικά στην Τουρκία τους τελευταίους έξι μήνες. Ο πληθωρισμός, το κόστος ζωής, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχουν επιδεινωθεί.

Παρόλα αυτά, το ηθικό της κυβέρνησης και των υποστηρικτών της δείχνει να έχει ανακάμψει. Κι ο λόγος είναι ο «μύθος», που έχει εξαπλωθεί ραγδαία και επισταμένα, ότι το ποσοστό ψήφων του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυξάνεται από τον Αύγουστο. Ακόμη και ο χρηματοπιστωτικός οίκος Fitch το πίστεψε.

Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία, σε κάθε περίπτωση. Δεν είναι κάτι που μπορεί να πετύχει ένας πολιτικός, δηλ. να αλλάξει το κλίμα με τόσο θετικό τρόπο, όταν δεν υπάρχουν ούτε θετικές εξελίξεις, ούτε δεδομένα ή όταν ακόμη όλα χειροτερεύουν. Ο Ερντογάν πραγματικά το πέτυχε κι αυτό, από αυτή την άποψη.

Πολλά στελέχη του κόμματος AKΡ, που είχαν εγκαταλείψει τις ελπίδες τους για τις εκλογές πριν από έξι μήνες και είχαν αρχίσει να προετοιμάζονται για τα χρόνια τους, ως αντιπολίτευση ανέκτησαν τις ελπίδες τους ότι ο Ερντογάν θα κερδίσει τις εκλογές, ακόμη και αν χάσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, και εξοπλίζονται ήδη με νέα μαχητική διάθεση.

Η βάση της αντιπολίτευσης, από την άλλη πλευρά, σαν να έχει πιστέψει κι εκείνη το «μύθο» που δημιούργησε η κυβέρνηση και έχει πέσει σε απόγνωση και ηττοπάθεια.

Ο πριν από το καλοκαίρι «δυναμικός» Κιλιτσντάρογλου (ηγέτης αντιπολίτευσης) με το ζόρι υψώνει πια τη φωνή του στα έδρανα της βουλής για να καταγγείλει την ακρίβεια, το άλλοτε ισχυρό του όπλο του κατά της κυβέρνησης και με βαριεστημένη διάθεση «τιτιβίζει» στο προσφιλές του twitter κατά του Ερντογάν, των «βαρόνων» της χώρας και της διαφθοράς.

Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, λοιπόν, ότι δεν υπάρχει αύξηση των ψήφων του Ερντογάν, ικανή να αλλάξει τη μοίρα των εκλογών, ωστόσο το κυβερνητικό μπλοκ έχει ανακτήσει μία «ψυχολογική ανωτερότητα», την οποία μάλιστα μεταδίδει προς πάσα κατεύθυνση (στο λαό, την αντιπολίτευση, τους διεθνείς συνομιλητές του) μέσω μίας άψογης επικοινωνιακής πολιτικής, όπως, άλλωστε, γνωρίζει άριστα να χειρίζεται το επιτελείο του Τούρκου προέδρου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνελληνοτουρκικές σχέσειςειδήσεις τώρα