Απόψεις|26.02.2019 14:22

Γιατί και πώς να ψηφίζουν οι οµογενείς

Newsroom

Το δικαίωµα των οµογενών να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους συχνά απασχολεί τις πολιτικές δυνάµεις της χώρας. Πρόσφατα η Νέα Δηµοκρατία κατέθεσε σχέδιο νόµου σχετικά, το οποίο προσέκρουσε στην τροπολογία της κυβέρνησης που ορίζει τη σύσταση επιτροπής προς διερεύνηση του θέµατος.

Η µετάθεση του όλου θέµατος σε κάποια επιτροπή µελέτης συνήθως εννοεί ότι δεν υφίσταται η θέληση διευθέτησης και επίλυσης του ζητήµατος και ως εκ τούτου η ψήφος των αποδήµων µετατίθεται για ακόµα µία φορά στις ελληνικές καλένδες, που στην ουσία σηµαίνει απραξία και συνέχεια του status quo, προς απογοήτευση (για ακόµα µία φορά) των Ελλήνων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό της Ελλάδας.

Το αίτηµα ψήφου των οµογενών πέρα του ότι είναι συνταγµατική επιταγή είναι και µία ευκαιρία η Ελλάδα να συσφίξει τις σχέσεις της µε την οµογένεια, να κινητοποιήσει δυνάµεις που παραµένουν αδρανείς, να ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον εκατοµµυρίων και να συγχρονιστεί µε τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Οι Ελληνες πολίτες που κατοικούν στο εξωτερικό (γιατί γι’ αυτούς µιλάµε και όχι για τους ελληνικής καταγωγής) είναι µια δύναµη που παραµένει ανεκµετάλλευτη για τα εθνικά συµφέροντα. Παρά τις φιλότιµες προσπάθειες των κατά τόπους προξενικών και διπλωµατικών Αρχών, στερούνται µια κατευθείαν σχέση και επικοινωνία µε το εθνικό κέντρο. Η απαξίωση και ο µαρασµός του Συµβουλίου Αποδήµου Ελληνισµού (που ποτέ δεν λειτούργησε αποτελεσµατικά) αφαίρεσαν και αυτή την τυπική διασύνδεση και σήµερα, την εποχή των περικοπών και της λιτότητας, τα προξενεία µε το ζόρι ανταποκρίνονται στις ανάγκες των οµογενών, περιορίζοντας έτσι την ευκαιρία για ουσιαστική κινητοποίηση της οµογένειας σε µόνιµη βάση.

Προφανώς η αιτία έλλειψης ενδιαφέροντος από τα περισσότερα κόµµατα παροχής ψήφου στους κατοίκους εξωτερικού είναι ο φόβος ότι η πλειοψηφία τους θα συνταχθεί µε το κόµµα της Ν∆, ένας φόβος όµως που παραµένει να αποδειχθεί. Από την άλλη, το όλο σκηνικό µπορεί ν’ αλλάξει όταν η συζήτηση µετακινηθεί από την ψήφο για υποψηφίους βουλευτές στην Ελλάδα στην ψήφο για υποψηφίους βουλευτές που θα εκπροσωπούν τους οµογενείς στο εξωτερικό.

Προσωπικά είµαι ριζικά αντίθετος στο να ψηφίζουµε υποψηφίους που δεν γνωρίζουµε και που δεν θα εκπροσωπούν τα δικά µας ενδιαφέροντα και ανάγκες. Τι έννοια θα έχει οι οµογενείς να ψηφίζουν για βουλευτές που εκλέγονται στην περιφέρεια, στην εκλογική λίστα της οποίας είναι εγγεγραµµένος ο ψηφοφόρος, όταν η σχέση υποψηφίου-ψηφοφόρου είναι ανύπαρ-

εκλογές