Απόψεις|26.02.2019 19:31

Ο Ντάνος, το βιβλίο του και μία παλιά facebookική ιστορία με ενδιαφέρον

Ευλαμπία Ρέβη

Το ξέφρενο πάρτι στα social media, αυτό όπου όλοι έχουν γνώμη για όλους και που με την πρώτη ευκαιρία κράζουν ανελέητα όποιον μπορούν, αυτή τη φορά έχει στο στόχαστρό του τον Ντάνο. Πέρα από τα ελάχιστα για εκείνον -ότι δηλαδή είχε συμμετάσχει στο Survivor- δεν γνώριζα ούτε επέλεξα να μάθω κάτι περισσότερο, όμως μία παλιά προσωπική facebookική ιστορία στριφογυρνά διαρκώς στο μυαλό μου. Εκείνος, νέος, φέρελπις, με διευρυμένους πνευματικούς ορίζοντες και με το απαιτούμενο ύφος χιλίων καρδιναλίων τα είχε βάλει με δύο νεαρές «μπασκλασαρίες» που τόλμησαν να πάνε στο Μέγαρο Μουσικής για να απολαύσουν μία βραδιά με κλασικούς συνθέτες.

Με έναν εύγλωττο τρόπο περιέγραφε στους διαδικτυακούς του φίλους τις νεαρές κοπέλες ως ξένο σώμα, που δεν είχαν ουδεμία σχέση με το Μέγαρο και κακώς βρέθηκαν εκεί. Ούτε λίγο ούτε πολύ η παρουσία τους και δη το γεγονός ότι η μία του «γλυκομίλησε» την ώρα που το κινητό της χτύπησε με ringtone από σκυλάδικο του χάλασε την εξέχουσα -όπως θα ήταν αν αυτοί οι άνθρωποι δεν έδιναν το «παρών» σε μία τέτοια εκδήλωση- βραδιά. Κάτω από την ανάρτηση με τα δεκάδες likes δεν διάβασα ούτε ένα επικριτικό σχόλιο με αποδέκτη τον υπογράφοντα. Τουναντίον. Έτσι, πήρα το θάρρος να του μιλήσω σε προσωπικό επίπεδο, αισθανόμενη όχι μόνο θιγμένη ως γυναίκα αλλά κυρίως ως άνθρωπος.

«Θεωρώ ότι πιο σπουδαίο είναι να αποτυπώσει κανείς ό,τι σκέφτεται και να εκφράζεται κάνοντας χίλια ορθογραφικά λάθη, παρά να μη μπορεί να γράψει καθόλου», ήταν ένα από τα μηνύματα που του απέστειλα, εξηγώντας εμμέσως ότι μπορεί κάποιος να μην έχει την απαιτούμενη βάσει στερεοτύπων παιδεία, όμως, η Τέχνη είναι για όλους. Είμαι βέβαιη πως δεν είναι λίγοι αυτοί που θα ήθελαν να μπαίνει «face control» σε διαφόρου τύπου εκδηλώσεις, ώστε να μην έρθουν σε επαφή με τους «άλλους» ή ακόμη χειρότερα να απαγορεύεται σε κάποιους λόγω διαφόρων κριτηρίων, όπως η μόρφωση, το εισόδημα, οι καταβολές κ.λπ., η δυνατότητα να αγοράσουν το εκάστοτε εισιτήριο.

Όταν έχεις σταθεί τυχερός και από το σπίτι σου έχεις λάβει τα πολύτιμα εφόδια για την ανάπτυξη της κριτικής σου σκέψης και τη διεύρυνση των πνευματικών σου οριζόντων -κατά τη γνώμη μου- δεν δικαιολογείσαι να στάζεις δηλητήριο για κάποιον που δεν είχε την ίδια εξέλιξη.  Γιατί, λοιπόν, τέτοια λύσσα με τον Ντάνο; Ανάγκασε κανέναν να αγοράσει το βιβλίο του; Το «πλάσαρε» σε κάποιον με το ζόρι ή μήπως είναι ο μόνος άνθρωπος που εκθέτει πτυχές της ζωής του σε πολυσέλιδο βιβλίο; Εκεί έξω υπάρχει μία πληθώρα συγγραφέων -με ή χωρίς εισαγωγικά- που πλήρωσαν για να εκδώσουν τα εσώψυχά τους, ιστορίες που έπλασαν ή οτιδήποτε άλλο θεώρησαν ότι αξίζει να δημοσιοποιηθεί.

Μήπως εκείνοι που τώρα τον κατακρίνουν αγνοούν ότι ο… κατά κόσμον Γιώργος Αγγελόπουλος έχει κοινό; Από μία γρήγορη αναζήτηση στο Google επιβεβαίωσα ότι το Survivor επί… εποχής του «δακτυλοδειχτούμενου» υπήρχαν φορές που σε τηλεθέαση ξεπερνούσε το 50%. Εκείνο που δεν χρειάστηκε να επαληθεύσω ήταν ότι διαδικτυακοί μου φίλοι τότε το έβλεπαν φανατικά και τώρα κράζουν τον νικητή του.  Μήπως μέσα στο 50% ανήκετε και «εσείς»;

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

βιβλίοΝτάνοςΓιώργος Αγγελόπουλος