Απόψεις|27.02.2019 14:46

Ο Τύπος δεν κινδυνεύει µόνον από τα fake news αλλά και από τα boring news

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Υπάρχει µια σειρά βαρετών ειδήσεων που εγγυώνται σίγουρο χασµούρηµα. Για παράδειγµα, οποιοσδήποτε τίτλος περιλαµβάνει τις λέξεις «Μπρέξιτ» και «Μέι» προκαλεί τάσεις λιποθυµίας. Είναι όπως όταν σου πέφτει ξαφνικά το ζάχαρο. Ενας λόγος είναι ότι σπανίως άρθρα µε αυτούς τους τίτλους περιλαµβάνουν κάτι που να µην το έχετε διαβάσει και χθες. Εκφράζουν συνήθως τη µάταιη προσπάθεια του συντάκτη να καταλάβει τι ακριβώς συµβαίνει. Αλλά εδώ, αγαπητέ µου συντάκτη, δεν το καταλαβαίνουν οι ίδιοι οι Βρετανοί, θα το καταλάβουµε εµείς; Το βραστό κρέας µε κρέµα που τους αρέσει, εσείς το τρώτε; Ούτε και εγώ. Κοτόπουλο µε µαρµελάδα; Οµοίως. Οσο λοιπόν µπορούµε να καταπιούµε  κρέας µε κρέµα και κοτόπουλο µε µαρµελάδα, τόσο θα καταλάβουµε τι είναι αυτό το Μπρέξιτ. Αλλωστε, αν ήταν τόσο εύκολο να το καταλάβει κανείς, δεν θα υπήρχαν Βρετανοί που το θεωρούν κατάρα και Βρετανοί που το θεωρούν ευλογία. Και ίσως αµφότεροι να έχουν δίκιο.

Θα σας πω ένα παράδειγµα που δείχνει περί τίνος πρόκειται. Πολλοί Βρετανοί εργαζόµενοι είναι υπέρ του Μπρέξιτ διότι πηγαίνουν οι ξένοι στη Βρετανία και τους παίρνουν τις δουλειές. Πολλοί έχουν δίκιο. Από την άλλη πλευρά, οι Βρετανοί εργοδότες είναι κατά του Μπρέξιτ διότι αυτή τη στιγµή υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας στη Βρετανία και δικαίως φοβούνται ότι, αν σταµατήσει το ρεύµα των µεταναστών, οι κενές θέσεις θα πολλαπλασιαστούν.

Αλλά εκείνο που µοιάζει πιο πολύ µε κρέας και µαρµελάδα είναι ότι ενώ υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας στη Βρετανία, οι µέσοι µισθοί πέφτουν εδώ και χρόνια και οι συνθήκες εργασίας χειροτερεύουν. Το δε κοτόπουλο µε κρέµα είναι ότι ενώ δηµιουργούνται θέσεις εργασίας, δηµοσιεύονται συνεχώς ειδήσεις ότι οι επενδύσεις µειώνονται.

Τουτέστιν, µόνον ένας Οβελίξ θα µπορούσε να δώσει τον σωστό τίτλο: «Είναι τρελοί αυτοί οι Βρετανοί». Οχι βέβαια ότι εµείς είµαστε καλύτεροι. Απλώς, άλλο πράγµα είναι η αγγλική κουζίνα και άλλο η ελληνική, που µε τον µουσακά, το ιµάµ µπαϊλντί, το ντονέρ κεµπάµπ, τον  µπακλαβά και το χανούµ µπουρέκ αποτελεί συνέχεια της κουζίνας της αρχαίας Ασπασίας, της συζύγου δηλονότι του Περικλέους, που έχτισε την Ακρόπολη, για να την κρύβουν σήµερα ξενοδοχεία και κτίρια Airbnb.

Τύποςfake news