Απόψεις|28.01.2023 09:27

Τσαβούσογλου – Μπλίνκεν και η αντιστροφή του παζαριού

Μαρία Ζαχαράκη

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψε μια ειρωνική ανατροπή, με την Τουρκία και τις ΗΠΑ να αντιστρέφουν τις θέσεις τους σχετικά με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και τα νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο 2021, κατά τη διάρκεια της οποίας η Σουηδία και η Φινλανδία προσκλήθηκαν επίσημα στη συμμαχία, αφού εγκατέλειψαν την παραδοσιακή στρατιωτική πολιτική της μη ευθυγράμμισης, ήταν η Τουρκία που προσπαθούσε να μετατρέψει την πιθανή επέκταση σε διαπραγματευτικό χαρτί στις διαπραγματεύσεις της με τις ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον, με τη σειρά της, ήταν προσεκτική, επιδιώκοντας να κρατήσει τα μήλα και τα πορτοκάλια ξεχωριστά.

Τώρα οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί.

Αυτή τη φορά, η χώρα που προσπαθεί να κρατήσει τα δύο ζητήματα ξεχωριστά είναι η Τουρκία. «Τα δύο ζητήματα είναι ξεχωριστά και ακολουθούν τη δική τους πορεία», δήλωσε ο Τσαβούσογλου μετά τη συνάντησή του με τον Μπλίνκεν.

Το μήνυμα Μπλίνκεν ωστόσο ότι «μία πρόοδος εκ μέρους της Τουρκίας στη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα έχει θετικό αντίκτυπο στο Κογκρέσο» δείχνει ότι οι ΗΠΑ δεν φαίνονται διατεθειμένες να χαρίσουν στην Άγκυρα ούτε τη δίκη της Halkbank, η οποία ξανάνοιξε -ίσως διόλου... άδολα- την ημέρα της συνάντησης Τσαβούσογλου-Μπλίνκεν στην Ουάσιγκτον για να ακουστούν οι δικηγόροι και των δύο πλευρών.

Θα δώσει η Τουρκία τους S-400 στην Ουκρανία;

Αυτό το ξαφνικό ερώτημα άρχισε να αιωρείται στην Τουρκία, μετά από δημοσιεύματα και σχόλια στον αμερικανικό Τύπο που ισχυρίζονταν, χωρίς να επιβεβαιώνονται από τα μέρη, ότι η Ουάσιγκτον πρότεινε στην Άγκυρα να δώσει το σύστημα S-400 στην Ουκρανία με αντάλλαγμα τα F-16.

Ο Τούρκος αρθρογράφος, Χακάν Τσελίκ, δεν πιστεύει ότι η Τουρκία θα έκανε ένα τέτοιο βήμα για να έρθει αντιμέτωπη με τη Ρωσία, αλλά η διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ παρουσιάζει μια πολύ περίπλοκη εικόνα σήμερα.

Δεδομένου ότι η θετική ατζέντα Τουρκίας-ΗΠΑ έχει σχεδόν περιοριστεί στην αύξηση του εμπορίου και της πώλησης F-16, το θέμα της άμυνας και της ασφάλειας της Τουρκίας έχει κολλήσει στη χειρότερη δυνατή εξίσωση και «τα F-16 από αεροπλάνα έχουν γίνει αγκίστρι», υποστηρίζει ο προβεβλημένος αρθρογράφος της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Τζουμχουριέτ, Μεχμέτ Αλί Γκιουλέρ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΜεβλούτ ΤσαβούσογλουΤουρκίαΗΠΑΝΑΤΟ