Απόψεις|01.03.2019 17:27

«Κι εσείς τα ίδια κάνατε»

Πάνος Θεοδωρίδης
  • Αυτή η στερεότυπη φράση, µε ελάχιστες παραλλαγές, κυριαρχεί στην πολιτική ιστορία του τόπου από τότε που θυµάµαι τον κόσµο. Και θα ήταν η πιo πειστική φράση όλων των δεκαετιών, αν αυτοί που την εκτόξευσαν και την εκτοξεύουν είχαν τη πρόνοια να υλοποιήσουν ή να υποστηρίξουν αυτό που δήλωσαν πριν αναλάβουν την εξουσία. Την όποια εξουσία. Στην πραγµατικότητα, πρόκειται για µια οµολογία ήττας ή µοιρολατρίας. Οντως ο κόσµος δεν ξεκουνιέται µε λογάκια, αλλά µε ανατροπές που κάποτε µοιάζουν εξωφρενικές. Κι αυτό ισχύει για πολλές εφευρέσεις, για πολλές µορφές τέχνης και συµπεριφορές, για πολλές φαινοµενικά ακούνητες πεποιθήσεις.
  •  Λίγοι, πολύ λίγοι, καταλαβαίνουν πως το «κι εσείς τα ίδια κάνατε» δεν οδηγεί παρά µόνο στη διαπίστωση πως «όλοι το ίδιο είναι». Και, θέλετε το πιστεύετε, θέλετε όχι, αυτό δεν οδηγεί στο να κόψεις ψήφους του «αντιπάλου» υπέρ των δικών σου απόψεων. Για δύο λόγους:
  • Πρώτος λόγος: Επιβεβαιώνεται η αίσθηση πως η πολιτική είναι µια τέχνη του επικαιρικού, του επιπόλαιου και του προσωρινού. Εποµένως, όλοι στο ίδιο τσουβάλι.
  • ∆εύτερος λόγος: ∆εν οδηγεί στην υπερψήφισή σου, αλλά γεµίζει το ακένωτο τσουβάλι της αποχής. Και εύκολα, µετρώντας τα ποσοστά της από µια λίστα, βγαίνει η διάγνωση πως συνεχώς αυξάνονται τα εν λόγω ποσοστά.
  • Βέβαια, αυτή η έκφραση δεν είναι από µόνη της ενοχλητική ή επιδραστική, µήτε οι πολιτικοί που τη χρησιµοποιούν είναι τόσο άµυαλοι. Απλώς χάνουν τη λάµψη και το ξάφνιασµα της εντύπωσης των πρώτων εξαγγελιών τους. Κι όταν θεωρείς τερατώδες το να απέχεις, ξαναρίχνεις το κουκί εκεί που έχεις συνηθίσει ή αλλάζεις άκεφα και προσωρινά την προτίµησή σου.
  • Λέγεται και «αναγκαστική προσγείωση» των προσδοκιών. Και στην εντύπωση πως «για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή». ∆ιότι αυτά που δεν έγιναν και δεν θα γίνουν είναι από καιρό τσεκαρισµένα στο µυαλό µας. Εχουν και οι ψηφοφόροι δικαίωµα στην απογοήτευση, δικαίωµα που διαθέτουν και ασκούν αρκετοί