Απόψεις|02.03.2019 14:24

Η µείωση των πλεονασµάτων

Έθνος Γνώμη

Οι υψηλοί τόνοι που συνήθως δίνουν τον παλµό στην πολιτική ζωή της χώρας και οι οποίοι ανεβαίνουν περισσότερο όσο τίθενται σε εφαρµογή τα εκλογικά σχέδια των µεγάλων κοµµάτων κρύβουν τη µεγάλη εικόνα, υποχρεώνοντάς µας να εστιάζουµε στα µικρά.

Και εν προκειµένω, µετά τη δεκαετία της κρίσης µε τις βαριές συνέπειες για όλους µας, η µεγάλη εικόνα είναι η ανάγκη να σκιαγραφήσουµε πρώτα και να δηµιουργήσουµε µετά, µε όση σιγουριά επιτρέπουν οι διεθνείς συγκυρίες, µε σταθερά βήµατα και σαφές σχέδιο, την Ελλάδα του 21ου αιώνα, την Ελλάδα της ανάπτυξης.

Κλειδί για αυτήν την πορεία είναι η µείωση των τεράστιων πρωτογενών πλεονασµάτων που µας επιβλήθηκαν. Και σε αυτήν τη µείωση -που την ανάγκη της ευτυχώς αντιλαµβάνονται και άλλες δυνάµεις στην Ευρώπη, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα- συµφωνούν οι βασικοί παίκτες του πολιτικού παιχνιδιού. Ακόµα και όταν κάνουν ότι δεν αντιλαµβάνονται αυτήν τη συµφωνία.

Είναι σαφές επίσης ότι η σηµαντική µείωση των πρωτογενών πλεονασµάτων που χρειάζεται η χώρα για να επιστρέψει αµετάκλητα στην κανονικότητα περνά από την αναβάθµιση της πιστοληπτικής της ικανότητας, από την επιτυχηµένη έξοδο στις αγορές και τη διαµόρφωση... κανονικών όρων δανεισµού.

Γι’ αυτό και δεν χρειαζόµαστε τους ανούσιους διαξιφισµούς που συσκοτίζουν την πραγµατικότητα. Οπως δεν χρειαζόµαστε τις κραυγές και τις ατάκες του πρόσκαιρου εντυπωσιασµού. Αντίθετα, για να υπάρξουν λύσεις, είναι σηµαντικό να επανανακαλύψουµε τη σηµασία του µέτρου.

εκλογέςΠιερ Μοσκοβισίπρωτογενές πλεόνασμα