Απόψεις|03.03.2019 12:53

Ο Ντάνος δεν διεκδικεί δάφνες στη λογοτεχνία

Πάνος Θεοδωρίδης

Στο ∆ιαδίκτυο γίνεται µέγας ντόρος για ένα βιβλίο που περιέχει τις σκέψεις ενός νικητή του «Survivor». Ενόχλησε που ο εκδοτικός οίκος είχε στο παρελθόν εξειδικευτεί σε βιβλία αναφοράς, ενόχλησε που µερικοί θαυµαστές συγκεντρώθηκαν για να τους υπογράψει ο ίδιος ο Ντάνος αντίτυπα.

Αυτά τα ριάλιτι, που φούντωσαν στην αρχή του αιώνα, ήταν φυσικό να γεννήσουν εφήµερους ήρωες. Ακόµη και ένα τραγούδι ή µια σκανδαλιστική συµπεριφορά τα ίδια προκαλεί. Στη λίστα των επικοινωνιακών ενεργειών που ακολουθεί ο µέσος νικητής αυτών των παιχνιδιών σπανιότατα υπάρχουν βιβλία – τους περισσότερους τους απορροφά η τηλεόραση. Αλλά υποτίθεται πως ένα βιβλίο ανήκει σε µια άλλη συνοµοταξία ονείρων. Ειδικά στην Ελλάδα, µετά την κρίση, οι εκδόσεις µειώθηκαν, µερικά είδη γιγαντώθηκαν και άλλα συρρικνώθηκαν. Πάντως, µε την έκφραση «εκδοτική επιτυχία» εννοούµε µάλλον άλλο πράγµα ως προς την περασµένη δεκαετία.

Ο Ντάνος δεν διεκδικεί δάφνες στη λογοτεχνία. Ωστόσο, αυτός δεν είναι ικανός λόγος για να πάψει η µουρµούρα κυρίως στους λογοτέχνες. Πρέπει να σπάσει Ολυµπιακά ρεκόρ µια ποιητική συλλογή ή ένα µυθιστόρηµα που θα συγκεντρώσει ουρές θαυµαστών στα βιβλιοπωλεία. Το σύστηµα ανέχεται ακόµη µερικά βιβλία που συγκεντρώνουν οµοϊδεάτες κοµµάτων. Εποµένως, κατά την άποψη µερικών, το βιβλίο του Ντάνου εκφράζει µια παρακµή, µια έκπτωση ιδεών και αξιών.

Φυσικά, δεν είµαι αυτής της γνώµης. Αν διατρέξετε την ιστορία της ανάγνωσης στην Ελλάδα και στο πόσο διαβάζουν οι Ελληνες, θα νοµίσετε πως πρόκειται για φάρσα. Τα εκδοτικά «µπουµ» είναι τόσο σπάνια, που κανένας Ντάνος δεν πρόκειται να τα βελτιώσει. Οι συνθήκες άλλαξαν και δεν επιστρέφουν τα µπερεκέτια. Χάρη στο ∆ιαδίκτυο νέες γενιές αναγνωστών έχουν διαφορετικές προτιµήσεις. Και σε όλες το ύφος του συγγραφέα βρίσκεται στα µη ελκυστικά πλεονεκτήµατα. Ο Ντάνος, που δοκίµασε την τύχη του στο θέαµα και στην εικόνα, σκέφτηκε να αναθέσει σε κάποιον να του γράψει ένα αποµνηµόνευµα. Κανένα πρόβληµα και κακώς τον θεωρούν παρείσακτο σε έναν ιερό χώρο. ∆εν αναφέροµαι σε σωρεία περιπτώσεων, για να µη µελαγχολήσετε.

λογοτεχνίαΝτάνοςΓιώργος Αγγελόπουλος