Απόψεις|20.03.2023 20:39

Η 1η αγωνιστική των Πλέι Οφ και η διαιτησία, καθρέφτης των παθογενειών του ελληνικού ποδοσφαίρου

Τριαντάφυλλος Πετκανόπουλος

Η συμπεριφορά των ομάδων, μετά τους αγώνες της Κυριακής, με τις ανακοινώσεις, δείχνει ότι τίποτε δεν άλλαξε σε νοοτροπία ανάμεσα σε ορισμένους από τους παράγοντες των ομάδων και δεν έγινε καμιά πρόοδος σ’ αυτά τα τρία χρόνια των ξένων διαιτητών που να συντείνει στο να επιστρέψουν οι Έλληνες. Το μόνο που μας προκάλεσε είναι η απορία τι θα γινόταν με Έλληνες διαιτητές.

Διότι οι χθεσινοί, ό,τι κι αν άκουσαν, σήμερα είναι ήδη στις πατρίδες τους, μπορούν να μην ασχοληθούν πια και, το κυριότερο, δεν θα ξαναδιαιτητεύσουν στα μέρη μας. Γιατί, αυτό που δεν λένε ή δεν έχουν καταλάβει (ζήτημα IQ), όσοι στηλιτεύουν τους ξένους διαιτητές και ξιφουλκούν εναντίον τους είναι ότι η μετάκληση ξένων διαιτητών δεν είχε να κάνει τόσο με τις ικανότητες όσο με την ‘καθαρότητά’ τους απέναντι στο τοξικό κλίμα των Ελλήνων παραγόντων. Την δυσπιστία, την προκατάληψη, τον εκφοβισμό, τον συμψηφισμό με σφυρίγματα του παρελθόντος και την απόπειρα να δημιουργηθεί κλίμα και ενοχές ώστε να ευνοήσουν κάποια ομάδα. Πχ. Κομμίνης, μετά από τον τελικό του Βόλου.

Το ζήτημα για τον Έλληνα διαιτητή δεν είναι η ικανότητα αλλά το πώς θα ξαναδιαιτητεύσει αγώνες των ομάδων μετά από όσα συνέβησαν χθες με τις ανακοινώσεις και όσα θα ακολουθούν τις μέρες πριν τα νέα παιχνίδια.

Αναπόδεικτα παράπονα

Όσο για τις ανακοινώσεις ομάδων, αγγίζουν τα όρια του γελοίου. Πρώτον, δεν δικαιώνονται σε καμιά περίπτωση από τις αναλύσεις και δεύτερον, έφτασαν στο σημείο να διαμαρτύρονται και να γεμίζουν τοξικότητα όχι για ξεκάθαρες φάσεις οι οποίες έκριναν έναν αγώνα (και μπορεί να κρίνουν και το πρωτάθλημα) όπως η περίπτωση του ΠΑΟΚ στην Τρίπολη αλλά για εκατοστά στο πάτημα από έναν παίκτη της γραμμής στο αράουτ. Αν είναι δυνατόν…!

Φτηνό επίπεδο παραγόντων

Όσο για τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς σχετικά με την – ‘παρακατιανή’ – εθνικότητα των διαιτητών (Σουηδοϊρακινός, Αλβανός, φέρτε και Βιετναμέζο κλπ) δείχνει πως πέρα από τη νοοτροπία, ορισμένους παράγοντες τους χαρακτηρίζει ρατσισμός, έλλειψη μόρφωσης, κουλτούρας, στοιχειωδών γνώσεων, αλλά και εξυπνάδας, διότι οι ίδιοι εκτίθενται βγάζοντας έτσι όλο το ‘μεγαλείο’ της προσωπικότητάς στους στη φόρα.

Ζητάνε Var, ακόμη κι όταν δεν τους δικαιώνει…

Ολόκληρη συζήτηση έγινε για το αν έπρεπε να δεί ο διαιτητής του αγώνα ΑΕΚ – Παναθηναϊκού το VAR. Είναι απορίας άξιο γιατί γίνεται αυτό, όταν η τελική απόφαση, έστω και με αλλαγή της, δικαιώνεται απόλυτα. Κάνεις δηλαδή τόσο φασαρία γιατί δεν είδε το VAR, όταν και να το έβλεπε δεν θα σε δικαίωνε; Αν είναι δυνατόν…! Τι έπρεπε αναλογικά να κάνει ο ΠΑΟΚ από τον οποίο στερήθηκαν τέσσερις βαθμοί, εξ’ αιτίας λαθών που η ίδια η ΚΕΔ αναγνώρισε και θα ήταν τώρα 2ος;

Πρέπει όμως να διευκρινιστεί κάτι σχετικά με το VAR.

Έχει ο διαιτητής το δικαίωμα να πάει από μόνος του να δει μια φάση. Διότι όλα έγιναν χθες κανονικά στο γήπεδο της ΑΕΚ. Ο διαιτητής πήρε μια απόφαση. Την άλλαξε αμέσως χωρίς το VAR, πιθανόν δεχόμενος υπόδειξη του βοηθού του. Από το VAR, συμφωνώντας με την τελική του απόφαση δεν του είπαν, ως όφειλαν, να δεί τη φάση. Αν δεν άλλαζε την αρχική του απόφασή, τότε το VAR, διαφωνώντας, θα τον καλούσε να δεί τη φάση. Και τότε, όπως ξεκάθαρα φάνηκε, θα την άλλαζε. Όλα σωστά, το κυριότερο, η ουσία επί του αποτελέσματος δεν αλλάζει και τόση συζήτηση και τόση τοξικότητα για το τίποτα.

Ας μας διευκρινίσουν όμως, διότι άλλα αντ’ άλλων λεγόταν χθες στις αθλητικές εκπομπές από –υποτίθεται- ειδικούς, αν αυτό που λένε στην ΑΕΚ ήταν δυνατόν να γίνει. Αν δηλαδή, εφ’ όσον ο διαιτητής πάρει μια απόφαση και το VAR δεν διαφωνεί και δεν τον καλεί, αλλά ο ίδιος έχοντας μια αμφιβολία ή μια διαφωνία με τον επόπτη του έχει το δικαίωμα από μόνος του να ζητήσει να δει τη φάση.

Διότι θα ξαναγίνει και διότι συχνά παίκτες, παράγοντες και οπαδοί φωνάζουν: ‘πήγαινε να το δεις’ ή ‘γιατί δεν πήγε να το δει;’. «Δεν πήγε διότι δεν τον κάλεσαν και δεν τον κάλεσαν διότι δεν διαφώνησαν» είναι η απάντηση. Είχε όμως το δικαίωμα, παρ’ όλα αυτά, να πάει μόνος του;

Γιατί να έρθουν Ελίτ διαιτητές;

Όσο για το επίπεδο των διαιτητών και γιατί δεν έρχονται ελίτ, έχουμε και πάλι μια πλάνη. Πώς είναι δυνατόν να έρχονται ελίτ διαιτητές σε όλους τους αγώνες; Πόσο κόστος υπάρχει; Ποια διαθεσιμότητα, ειδικά αυτή την εποχή; Πώς να έρθουν ελίτ σε όλους τους αγώνες, όταν κι αυτοί θέλουν να παίζουν σε ελίτ αγώνες όπως τελικοί, κρίσιμοι κλπ. Και κυρίως, ποιά διάθεση να έρχονται σε ένα τόσο ανυπόληπτο πρωτάθλημα, όπου υπάρχει τόση τοξικότητα, οι παράγοντες μπουκάρουν και βιαιοπραγούν σε βάρος τους (τουλάχιστον δύο φορές), τους χλευάζουν και η δυσπιστία και η ασχετοσύνη κινδυνεύουν να πλήξουν την καριέρα και την υπόστασή τους;

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

πλέι οφΑΕΚειδήσεις τώραδιαιτησίαVARελληνικό ποδόσφαιρο