Απόψεις|04.04.2023 08:05

Κόμμα Κασιδιάρη: Κρίσιμο μέγεθος, η συμμετοχή του, ή όχι στις εκλογές

Έθνος Γνώμη

Οι δημοσκοπήσεις ικανό διάστημα μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, δείχνουν μια μεγάλη πτώση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα. Οι απώλειες για τη ΝΔ δεδομένες, άσχετα αν καλύψει ως τις εκλογές μεγάλο μέρος τους. Η φθίνουσα εικόνα του ΠΑΣΟΚ καταγράφεται. Οπως και η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να καρπωθεί από τις απώλειες του βασικού του αντιπάλου, της ΝΔ. Η θεματολογία που ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έβαλαν ως τώρα στο κέντρο της ρητορικής τους, στοχεύει να συσπειρωθούν οι «πιστοί»… Όμως, μόνον οι πιστοί δεν αρκούν για εκλογικές νίκες.

Αν τα κέρδη για τα «αντισυστημικά» κόμματα, που βλέπουν τα ποσοστά τους να αυξάνονται (Ελληνική Λύση, ΜεΡΑ25, κόμμα Κασιδιάρη), παγιωθούν ως μία κίνηση - αντίδραση όσων ψηφοφόρων θέλουν να στείλουν μήνυμα στο πολιτικό σύστημα, τότε ενδέχεται να αλλάξουν οι όροι του «παιχνιδιού».

Αν μάλιστα ο μανδύας νομιμότητας και νομιμοφροσύνης του κόμματος Κασιδιάρη, με την επιλογή ως επικεφαλής του, ενός πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, οδηγήσει στην έγκριση της συμμετοχής του στις εκλογές, φαντάζει όλο και πιο πιθανή, μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Επειδή, στις δεύτερες εκλογές, (αν θεωρήσουμε αδύνατο τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μετά την 21η Μαϊου), σε μια επτακομματική Βουλή με 3 «αντισυστημικά» κόμματα που θα εκφράζουν την απέχθεια μερίδας των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα, άρα θα αρνούνται κάθε κυβερνητική συνεργασία τους, το ΚΚΕ στο σταθερό μοναχικό δρόμο που έχει επιλέξει εδώ και 30 χρόνια και τα 3 κόμματα διακυβέρνησης (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), οι αριθμοί είναι ζόρικοι:

Με 6% εκτός Βουλής, το 1ο κόμμα με 35% θα έχει 137 έδρες, με 36% , 141 έδρες, με 37% , 145 έδρες και θέλει 38,5% για να λάβει 151 έδρες.

Ενώ με 5% εκτός Βουλής, το 1ο κόμμα θέλει 39% για 151 έδρες!

Κι αυτά όλα, είναι άσχετα με την αποχή, που δίνει μικρότερη ή μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και δύναμη στη μελλοντική κυβέρνηση.

Αρα, εκ των πραγμάτων καθίσταται κομβική η Απόφαση του αρμοδίου Τμήματος του Αρείου Πάγου στις 5 Μαϊου, περί συμμετοχής ή όχι του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές.

ειδήσεις τώραδημοσκοπήσειςΗλίας Κασιδιάρηςεκλογέςεκλογές 2023