Απόψεις|19.04.2023 08:05

Οι προεκλογικές υποσχέσεις και η αλήθεια

Έθνος Γνώμη

Η Κομισιόν προσανατολίζεται να βάλει «φρένο» στις αλόγιστες παροχές, αλλά και να επαναφέρει τους αυστηρούς κανόνες δημοσιονομικής πολιτικής από το 2024.

Αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχει ζήτημα να επανέλθει η χώρα μας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Ωστόσο, μετά τη σημαντική πτώση των τιμών ενέργειας, δεν υπάρχει ανάγκη να συνεχιστούν τα έκτακτα μέτρα που έλαβαν κράτη- μέλη για την ελάφρυνση των νοικοκυριών.

Η Κομισιόν λοιπόν προτείνει να μην ισχύσει ρήτρα διαφυγής το 2024, οπότε το 2023 είναι η τελευταία χρονιά που τα κράτη- μέλη έχουν ευελιξία άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής. Πολιτική που σημαίνει ότι τα κρατικά «μπερεκέτια», οι ενισχύσεις προς τις επιχειρήσεις, προς ομάδες πολιτών, θα κοπούν ή καλύτερα θα μειωθούν στα απολύτως αποδεκτά ως μέτρα κοινωνικής στήριξης των αδυνάμων, των ευάλωτων και σε καμία περίπτωση ως οριζόντια μέτρα ενίσχυσης.

Όπερ εστί μεθερμηνευόμενον, ότι η επόμενη κυβέρνηση, ό,τι και να λένε και να τάζουν τα κόμματα προεκλογικά, θάχει «καβούρια στις τσέπες». Υποχρεωτικά θα ακολουθήσει σφιχτή δημοσιονομική πολιτική, αν δε θα θέλει να ξαναμπεί η χώρα σε περιπέτειες.

Άρα τα μισά από τα προεκλογικά ταξίματα, πετάξτε τα στη θάλασσα. Και τα άλλα μισά που θα μείνουν, διαιρέστε τα, διά δύο… Οι πολίτες – ψηφοφόροι πρέπει να ξέρουν ότι «οι υποσχέσεις δε δεσμεύουν παρά μόνον εκείνους που τις δέχονται». Και τα επιτελεία των κομμάτων οφείλουν να γνωρίζουν ότι «οι πολλές υποσχέσεις μειώνουν την εμπιστοσύνη» των πολιτών προς αυτά.

Χριστός Ανέστη!

Χρόνια Πολλά!

πολιτικά κόμματαδημοσιονομικοί κανόνεςΚομισιόνψηφοφόροιειδήσεις τώραεκλογές 2023