Απόψεις|30.04.2023 07:22

Πανηγυρική επανεμφάνιση Ερντογάν: Μεγάλη συγκέντρωση οπαδών του μέσα στο προπύργιο της αντιπολίτευσης

Μαρία Ζαχαράκη

Τέσσερις ημέρες μετά το πρόβλημα υγείας που ανησύχησε την κοινή γνώμη, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε με πανηγυρικό τρόπο την επανεμφάνισή του  πρώτα στην Κωνσταντινούπολη και έπειτα στη Σμύρνη, το προπύργιο της αντιπολίτευσης.

Οι εικόνες με κόσμο ακόμη και μέσα σε πλοία και σκάφη με τεράστιες αφίσες στην προκυμαία της Σμύρνης είχαν συμβολική σημασία καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Αυτό που διαπιστώνεται ωστόσο τις τελευταίες ημέρες στην προεκλογική ρητορική του Ερντογάν και των  υπουργών του είναι μία έντονη αντι-δυτική ρητορική. Πίσω από τις απίστευτες επιθέσεις του Σοϊλού κατά της Αμερικής - που υποστήριξε ότι ετοιμάζει πραξικόπημα στην Τουρκία μέσω της αντιπολίτευσης στις εκλογές της 14 Μαΐου - φαίνεται ότι καλλιεργείται ένα αφήγημα αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων των εκλογών. Όπως και στις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη το 2019.

Ειδικά αν το αποτέλεσμα μεταξύ Ερντογάν-Κιλιτσντάρογλου είναι στήθος με στήθος, όπως δείχνει η αξιόπιστη δημοσκόπηση της KONDA, που έδειξε ότι ο Κιλιτσντάρογλου να κερδίζει με 51%, έναντι 49% του Ερντογάν.

Ο Ερντογάν - λένε - δεν πρόκειται να αποδεχτεί εύκολα το αποτέλεσμα γι’ αυτό - ίσως - προετοιμάζει το έδαφος, με υπουργούς του, όπως ο Τσαβούσογλου και ο Σοϊλού, αλλά και τα φιλο-κυβερνητικά ΜΜΕ να δείχνουν δάχτυλο Αμερικής πίσω από τις εκλογές στην Τουρκία και να παρουσιάζουν την αντιπολίτευση ως Δούρειο Ίππο της Δύσης.

Η αντιπολίτευση μάλλον το έχει αντιληφθεί και γι’ αυτό ο Κιλιτσντάρογλου σήμερα απάντησε: «γνωρίζουμε τα βρώμικα παιχνίδια που θα επιχειρηθούν τις τελευταίες 10 ημέρες».

Σημειώνεται ότι απομένουν δεκαπένετε ημέρες για τις εκλογές της 14ης Μαΐου και μια επιχείρηση χειραγώγησης της κοινής γνώμης με αλληλοκατηγορίες για το ποιες ξένες δυνάμεις βρίσκονται πίσω από την κάθε παράταξη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΣμύρνηΤουρκίαειδήσεις τώραεκλογές