Απόψεις|19.05.2023 14:02

Εκλογές χωρίς πάθος;

Ρόμπερτ Πεφάνης

Ως πολίτες, οφείλουμε να επαναπαυόμαστε (προσωρινά) μόνο όταν τα βασικά μας προβλήματα έχουν αντιμετωπιστεί. Προφανώς, καμία κυβέρνηση δεν δύναται να επιλύσει κάθε κοινωνικό και οικονομικό θέμα εντός της θητείας της, οπότε δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες. Πολλώ δε μάλλον, όταν οι εποχές χαρακτηρίζονται από τεκτονικές αλλαγές σε κάθε επίπεδο, όπως η δική μας. Αυτή η διαπίστωση όμως, δεν δικαιολογεί την αδιαφορία, την εγκατάλειψη, την έλλειψη πάθους για εξέλιξη της χώρας μας.

Με ιδιαίτερη λύπη διαπιστώνω ότι η κατεξοχήν υποχρέωσή μας ως πολιτικό όν, η ψήφος, υποτιμάται από σημαντικότατη μερίδα των συμπολιτών μας. Γιατί; Πώς μπορούν να προσδοκούν την υπέρβαση των εμποδίων, αν δεν επιλέξουν τους κατάλληλους πολιτικούς; Πώς μπορούν να αγνοούν την αποθέωση του δημοκρατικού πολιτεύματος, για την οποία έδωσαν τη ζωή τους τόσοι άνθρωποι στο διάβα του χρόνου;

Η άγνοια αυτή, δύναται να μας επιστρέψει σε απολυταρχικές, σκοτεινές εποχές. Την κατρακύλα σε καθεστώτα όπου η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, δεν είχαν το παραμικρό δικαίωμα.

Στη σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα, καλούμαστε να ψηφίσουμε κατά την κρίση μας, την παράταξη που δύναται να προσφέρει λύσεις, να βελτιώσει την καθημερινότητα, να σχεδιάσει το μέλλον. Τι σημαντικότερο από αυτό για την ζωή ενός κράτους;

Πόσο μου λείπει το πάθος, η μαχητικότητα, η κινητοποίηση που χαρακτήριζαν τις εκλογές προ λίγων δεκαετιών. Πόσο σημαντική ήταν η διάχυτη πίστη ότι κάθε ένας από εμάς, μπορεί να συνδράμει, μέσω της ψήφου, στην ανοικοδόμηση ενός κράτους ευημερίας και ισονομίας.

Η απογοητευτική προσέλευση των ψηφοφόρων στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις είναι το απόλυτο σημάδι απάθειας, αδιαφορίας και εγκατάλειψης. Ας το αντιστρέψουμε! Ας επανέλθει το πάθος για την πολιτική. Ας αντιληφθούν όλοι ότι καθένας μας θα είναι υπεύθυνος για όσα συμβούν την επομένη των εκλογών, αν αγνοήσουμε το κάλεσμα της δημοκρατίας!

Όλοι στα εκλογικά κέντρα την Κυριακή!

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

εκλογέςεκλογές 2023