Απόψεις|23.05.2023 07:50

Τι λένε τα στατιστικά των Εκλογών; Ποια αφηγήματα στηρίζουν και ποια όχι;

Τριαντάφυλλος Πετκανόπουλος

Το Σάββατο 20 Μαΐου δημοσιεύτηκε στο ethnos.gr μια στατιστική μου ανάλυση για τις εκλογές, βασισμένη στην εξέλιξη των αποτελεσμάτων από το 1974 και μετά. 

Βασιζόταν επίσης σε αριθμό ψήφων και όχι σε ποσοστά.

Εκεί φάνηκαν με τη βοήθεια Γραφημάτων αυξομειώσεις των ψήφων παρατάξεων και κομμάτων στα αποτελέσματα των εκλογών, οι οποίες, εκτός από μία - δύο εξαιρέσεις, όπως το 2012, ακολουθούν μια κυματοειδή πορεία. Όσον αφορά στο σύνολο των παρατάξεων ευρύτερης δεξιάς και κεντροαριστεράς ανεβαίνουν και κατεβαίνουν αλληλοδιαδόχως, ενώ στα κόμματα ακολουθούν μια πορεία μεγάλων κύκλων ανόδου – καθόδου.

Επαναλαμβάνω τα γραφήματα έχοντας προσθέσει στην τελευταία στήλη, με εντονότερο χρώμα, το αποτέλεσμα της Κυριακής. Ακολουθούν τα προ των εκλογών προβλεπτικά σχόλια τα οποία αποδείχτηκαν απολύτως σωστά.

 

Προεκλογικές εκτιμήσεις

Η τάση της ΝΔ είναι ελαφρά προς τα πάνω, μετά από την κοιλιά, ώστε να συγκλίνει προς το μέσο μέγεθός της ή σταθερότητα στη σημείο, έως και ελαφριά πτώση. Δεν μπορεί όμως να πλησιάσει πια τα παλιά της υψηλότερα, αν λάβουμε υπ’ όψη τα νέα δεδομένα στην πολιτική σκηνή, μετά το 2012.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει κορυφώσει στο 2015 και η μετέπειτα μικρή αλλά σταθερή του πτώση φαίνεται να έχει τάση να συνεχιστεί, ή έστω να σταθεροποιηθεί αλλά χωρίς οποιαδήποτε σημαντική αντιστροφή και άνοδο αυτή τη στιγμή.

Το ΠΑΣΟΚ υπέστη κατακρήμνισμα, το 2012 και μετά συνέχισε να πέφτει κι άλλο, αλλά έπιασε πάτο, άρχισε να ανακάμπτει. Με πολύ αργό ρυθμό και φαίνεται ότι θα συνεχίσει.

Το ΚΚΕ σταθερό μέσα στις αυξομειώσεις του φαίνεται να κέρδισε πόντους στην περίοδο της ευημερίας, της χαμηλής πολιτικοποίησης και των πρώτων μνημονίων, να έγινε μετά μικρή θυσία στην (για πρώτη φορά) διακυβέρνηση της αριστεράς, αλλά πιθανότητα και όπως δείχνουν και οι σφυγμομετρήσεις, θα πάρει πίσω τα νούμερά του, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ απομακρύνεται από προοπτική εξουσίας.

Άλλα στατιστικά στοιχεία των εκλογών

Το ποσοστό της αποχής ήταν 39,14%, έναντι 40,67%, το 2019.

Τα Άκυρα – Λευκά ήταν 2,61% πολύ κοντά στο μέσο όρο προηγούμενων εκλογών.

Η κατανομή των ψήφων Κεντροαριστεράς – Αριστεράς - Αυξάνονται όλοι σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ

Βλέπουμε ότι έπεσαν οι ψήφοι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ανέβηκαν σχεδόν ισόποσα των ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και των άλλων αριστερών κομμάτων. Η μικρή πτώση του συνόλου δείχνει ότι ένα περίπου ίσο ποσό έφυγε και προς ΝΔ. Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της αυτοκριτικής, αν κάνει, θα πρέπει να λάβει υπ’ όψη ότι ‘έμπαζε’ από παντού και γι’ αυτό υπάρχουν αιτίες πιο σημαντικές απ’ όσο αν, για παράδειγμα, έχανε προς μια μόνο κατεύθυνση.

Η διάσπαση των ψήφων

Στον ΣΥΡΙΖΑ διατείνονται (με παράπονο) ότι οι ψήφοι της Κεντροαριστεράς – Αριστεράς διασπάστηκαν σε σχέση με τις αντίστοιχες κεντροδεξιάς-Δεξιάς οι οποίες συγκεντρώθηκαν στη ΝΔ.

Βλέπουμε στο παραπάνω Γράφημα ότι αυτό το αφήγημα, θα έστεκε αν συμπεριλάβουμε και το ΠΑΣΟΚ με το ΚΚΕ. Δεν μπορεί να ισχύσει όμως αυτό διότι αποτελούν μεγάλα, μακρόχρονα, παραδοσιακά και με δική τους ιδεολογία και πρόταση κόμματα. Πραγματική διάσπαση ψήφων δημιουργούν οι ψήφοι προς μικρά και με μικρή ιστορία, έως και νεόκοπα αριστερά ή δεξιά κόμματα. Όπως βλέπουμε στην εικόνα αυτό δεν ισχύει. Η διάσπαση ψήφων Δεξιάς και αριστεράς είναι σχεδόν η ίδια.

Βλέπουμε επίσης μια μεγάλη (συνολική) άνοδο των ‘Αλλων μικρών Κομμάτων’, η οποία πιθανολογούμε ότι οφείλεται περισσότερο από διαρροές εκ του ΣΥΡΙΖΑ που συρρικνώθηκε παρά εκ της ΝΔ που διευρύνθηκε.

εκλογέςΠΑΣΟΚεκλογές 2023Νέα Δημοκρατίαειδήσεις τώραΕλληνική Λύσηαποτελέσματα εκλογών 2023ΚΚΕΣΥΡΙΖΑ